Com. Valenciana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Guadelest: in bijna ieder huis een museum(pje)

Com. Valenciana,
Spanje


Guadelest in de provincie Alicante is weliswaar een toeristische trekpleister, maar wel eentje die de moeite waard is. In de zomer is het hier erg druk en dus is het niet echt aan te raden om er dan heen te gaan. Wij waren er begin december en zeker als je er vroeg bent loop je nog bijna alleen door de eeuwenoude stille straatjes, die deels voeren langs de rotshelling waartegen dit plaatsje aangeplakt ligt.
Markante punten zijn het kleine kerkje, dat op een hoge smalle rots ligt en waarvoor nog maar net plaats lijkt te zijn, en het – door aardbevingen en een oorlog verwoeste – kasteel van San José uit de 11e eeuw, dat nog hoger op een aparte rots ligt. In de straten van dit stadje proef je de historische sfeer. Halverwege wandel je door een rotspoort naar het hoogst gelegen deel. Op het einde ligt het stadspleintje, van waar je een verbluffend mooi uitzicht hebt op het stuwmeer, diep beneden je. Dit stuwmeer, dat is aangelegd tussen 1953 en 1971, voorziet de hele provincie Alicante van drinkwater. Het zicht op de imposante bergen rondom het stuwmeer is adembenemend.
Het plaatsje heeft slechts 231 inwoners en -zoals gezegd- als je in de juiste periode (de winter) hierheen gaat, kun je hier in alle rust alles goed bekijken. Het lijkt wel of in ieder huisje een museum gevestigd is. Zo zijn er het museum van de martelwerktuigen (…!..), een museum van zoutvaatjes, een miniaturenmuseum, en een etnologisch museum. Dit laatste museum is gevestigd in een 18e eeuws huis en geeft een getrouw beeld van het eenvoudige leven in dit plaatsje in vroegere tijden. Winkeltjes en restaurants ontbreken ook niet.
Guadelest is goed te bereiken over een bochtige bergweg, 28 km noordwestelijk van Benidorm. Aan het begin van het dorp is een grote parkeerplaats. Bus 20 vanuit Benidorm (opstapplaats Avenida Jaime I, vertrektijd 9.00 uur) brengt je er in drie kwartier heen. Om 12.30 rijdt de bus vanuit Guadelest weer terug. De bus gaat éénmaal per dag (maandag t/m vrijdag). Een erg leuke halve dagbestemming!