Castilla y Léon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Castilla y Léon image

101 routes door Spanje en Portugal / Salamanca / Ledesma / Miranda do Douro / Valladolid.

Castilla y Léon
Spanje
Nelita

101 routes door Spanje en Portugal / Salamanca / Ledesma / Miranda do Douro / Valladolid.

We gaan weer verder met onze reis ; 101 routes door Spanje en Portugal.
Vanuit Salamanca naar / Ledesma / Miranda do Douro / Valladolid.


Een zeer bezienswaardig dorpje in de Sierra de Gredos is La Alberca, een middeleeuws dorp dat vroeger de belangrijkste nederzetting van de Franse immigranten was.
Het plaatsje is een favoriete bestemming als uitstapje vanuit Salamanca, dus vooral ´s zomers is het er met name in het weekend behoorlijk druk.
Maar een bezoek is het zeer zeker waard.
Talloze kleine, met kinderkoppen geplaveide straatjes komen uit op een schitterend centraal pleintje, omgeven door vakwerkhuizen met rijkelijk versierde balkons.
We zijn een paar keer ´s avonds in La Alberca geweest, om na een lekker glas sangría met tapas tegen de avondschemering, al genietend van de ondergaande zon, terug te rijden naar Salamanca.

Een andere leuke uitstap vanuit Salamanca is in westelijke richting, naar het dorp Ledesma. Ik heb hier al een paar mooie foto´s geplaatst !!
Deze plaats, die bekend staat vanwege de balnearios, oftewel kuurbaden, is te bereiken via een weg die langs de Tormes loopt.
Ledesma zelf ligt ook aan de Tormes, welke hier overspannen wordt door een mooie stenen boogbrug.
Aan de voet van deze brug hebben we aan de oever enkele keren gepicknickt en gebarbecued.
Het dorp ligt op het kruispunt van wegen:
Noordwaarts richting Zamora, westwaarts naar Portugal, zuidwaarts richting de Sierra de Béjar en oostwaarts terug naar Salamanca.


In de westelijke richting kom je langs grote waterreservoirs, die laat in de lente trouwens al behoorlijk droog staan, en door enkele gehuchten zoals Almendra en Trabanca.
Het landschap hier wordt weer wat bergachtiger en ruiger en op een gegeven moment stroomt de Tormes een heel eind lager dan de weg door een uitgesleten bedding.
Deze weg volgend kom je automatisch bij de Portugese grens, waar de Tormes vlakbij een gigantisch stuwmeer uitmondt in de Duero.
Bij Travanca kun je zuidwaarts naar Vitigudino rijden om daar vervolgens linksaf terug naar Salamanca te gaan of ……..rechtsaf naar Lumbrales en het Portugese dorpje Barca d´Alva.
Barca ligt aan een weg die langs de Duero loopt, van het noordelijker gelegen dorp Miranda do Mouro naar de aansluiting op de hoofdweg van Salamanca naar Portugal.
Miranda is ook te bereiken over een weg die van Ledesma in noordelijke richting loopt, via Bermillo de Sayago in de provincie Zamora.
Net over de grens gaat het bergopwaarts, het dorp in.
Een dagje Miranda is een favoriet uitstapje voor de Salamantinos en Rodrigueses die hier onder andere goedkope kleding komen kopen.
Vanaf verschillende punten kun je hier van een schitterend uitzicht genieten over de Duero, die zich al kronkelend een weg tussen de bergen baant en zo een natuurlijke grens tussen de beide landen vormt.

Om een idee te krjigen van het aantal kilometers:

Salamanca – Ledesma -Miranda do Douro; 100km.
Salamanca – Ledesma -Trabanca; 115 km.


In noordoostelijke richting gaat er vanuit Salamanca een weg naar het dorp Toro in de provincie Zamora met een mooi goed bewaard gebleven kerkje uit omstreeks 1200.
Van hieruit kun je langs de Duero naar Zamora-stad rijden, een aardige provinciestad met een leuk historisch centrum.
Dan kun je via de hoofdweg weer terug naar Salamanca, waarmee de driehoek sluit.

Salamanca - Toro 65 km.,
Torro - Zamora 35 km,
Zamora - Salamanca 65 km.

Het is ook een geweldige rit om per motor af te leggen.
Heerlijk in de frisse lucht en nog meer plezier van de fraaie vergezichten.

Een ander “driehoeksuitstapje” in dezelfde richting is naar Valladolid, een qua grootte met Salamanca vergelijkbare universiteitsstad en hoofdstad van de gelijknamige provincie.
De stad heeft een belangrijk kunsthistorisch centrum, dat gevestigd is in een prachtig gebouw met een grote binnenplaats.
Vanuit Vallodolid hebben we het ten westen van de stad gelegen vliegveld Villanubla bezocht, om van daaruit naar het zuiden af te buigen en via Toro terug naar Salamanca te rijden.

Een mooie uitstap in oostelijke richting is vanuit Salamanca naar het dorp Alba de Tormes, bekend vanwege een groot klooster, en van daaruit verder in de richting van Piedrahita.
Dit dorp ligt aan de hoofdweg N110 tussen Avila en Plasencia.
Vanuit Piedrahita loopt een weg de Sierra de Gredos in, die over de hoogste bergpas van dit gebergte voert, namelijk de Puerto de la Peña op een hoogte van 1909 meter.
Je kunt ook éérst naar El Barco de Avila, een dorp op 20 km. richting Plasencia dat bol staat van de winkels waar de plaatselijke specialiteit , NOUGAT, wordt verkocht, en dan van daaruit, ……… de Gredos in!!.

Deze mooie route voert stroomopwaarts naar de plek waar de Tormes ontspringt.
Dit gebied is ook erg geliefd bij mountainbikers en bergwandelaars.
Bij Navarredonda de Gredos staat een Parador.
Paradores zijn luxe staatshotels, die op de mooiste plekjes in Spanje te vinden zijn.
Zo´n 15 kilometer hierna is de kruising met de N502, die hier noordwaarts naar Avila voert over een bergpas op 1566 meter hoogte.
Om vanuit Avila terug te keren naar Salamanca kun je in plaats van over de hoofdweg via een kleinere weg rijden, die door wat ruiger landschap voert, en bij Cabezas del Villar naar rechts af buigen richting Peñaranda de Bracamonte.

Peñaranda is een leuk tussenstation op de weg naar Salamanca, waarvan de Plaza Mayor omgeven wordt door een mooie zuilengalerij.
Ook daar zijn natuurlijk weer gezellige terrasjes om met een drankje van het heerlijke weer en de mensen te genieten !

=======================================================

De volgende route gaan we Extremadura in !!!!!!!

Foto's

c0efa.jpg
c0efa.jpg
Nelita
98e58.jpg
98e58.jpg
Nelita