Castilla y Léon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Castilla y Léon image

101 routes door Spanje en Portugal / Salamanca - Ciudad Rodrigo

Castilla y Léon
Spanje
Nelita

101 routes door Spanje en Portugal / Salamanca - Ciudad Rodrigo

Wij hebben dus diverse uitstapjes gemaakt vanuit Salamanca en ik zal er een paar onder elkaar zetten.
Ik vond het een prachtige indrukwekkende reis.
Niet zozeer voor de actieve reizigers, want het is vooral veel rijden, maar eenmaal terplekke kun je heerlijk wandelen en relaxen en af en toe een beklimming maken en vooral veel fotograferen.
Had ik toen mijn digitale camera maar !!!!
In ieder geval, …..ik heb er van genoten en dat doe ik nu weer !!!

Van Salamanca naar Ciudad Rodrigo over de N620, zo´n 85 km.

De op één na grootste stad van de provincie en op een klein uurtje rijden van Salamanca is Ciudad Rodrigo, een middelgrote plaats niet ver van de Portugese grens. Dat is dan ook de reden dat er tijdens de Middeleeuwen een machtig fort is gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen vanuit Portugal.
De dikke stadsmuren zijn nog grotendeels intact en het kasteel is nu een Parador. Paradores zijn luxe staatshotels die op de mooiste plekjes van Spanje te vinden zijn. Meestal zijn deze vier – of vijfsterrenhotels gebouwd in monumentale panden, zoals kastelen, statige villa´s en dergelijke. Ook Portugal heeft dergelijke hotels.

Door de jaren heen is Ciudad Rodrigo natuurlijk uitgebreid en zijn er woonwijken en industriegebieden om het historische centrum heen gebouwd, maar als je eenmaal één van de grote poorten hebt weten te vinden en je aan de andere kant van de metersdikke muren komt, waan je je middenin een ridderfilm.
Een netwerk van smalle straatjes en steegjes herbergt vele winkeltjes, cafe´s en restaurants, maar ook woonhuizen.
Overal is de oude sfeer te proeven en de grote kerkklok waar een stuk uitgevallen is, is het bewijs dat die toren er ook al vele honderden jaren staat.

Maar wat misschien nog wel het meest opvalt hier, zijn de grote aantallen ooievaars. Verschrikkelijk veel ooievaars, waar je ook maar kijkt; op de torens, op de daken, in de bomen…..als je op de stadsmuur staat om van het uitzicht te genieten, loop je dan ook kans om door zo´n sierlijke vogel laag overvlogen te worden, als hij in een glijvlucht zijn uitkijkpost op een toren verlaat om in het dal iets te eten te gaan zoeken voor zijn kroost. Ik heb hier helaas geen foto´s van, want de gescande foto´s geven hier geen goed beeld van.
Dus ik moet écht nog eens terug !!
========================================================

We gaan verder via de SA515 van Ciudad Rodrigo naar Béjar, zo´n 85 km.

Vanuit Ciudad Rodrigo kun je twee kanten op ( of eigenlijk drie, als je Portugal meetelt).

Richting het zuidoosten kom je in de Sierra de la Peña de Francia, meestal bij de kortere naam Sierra de Béjar genoemd, een gebergte dat zich uitstrekt van Ciudad Rodrigo tot aan het stadje Béjar aan de westelijke grens van de provincie en de grens vormt met de provincie Cáceres en tegelijkertijd de autonome gemeenschap Extremadura.

De Sierra de Béjar is een vriendelijk gebergte met veel groen en hier en daar lieflijke dorpjes verscholen in de dalen.
Er zijn ook wat hogere toppen waarvan de hoogste de Peña de Francia is. Met zijn 1789 meter is deze berg de hoogste van de provincie en is van alle kanten duidelijk te zien, des te meer omdat er een gigantische zendmast bovenop geplant is.

Vanuit het leuke dorpje El Cabaco loopt een weg naar de voet van de Peña.
Via een weggetje dat zich om de berg heen kronkelt, is de top te bereiken.
Toen wij voor de eerste keer naar boven reden was het eind februari.
Er lag nog wat sneeuw, of liever gezegd ijs, en aan de noordkant van de berg was het dan ook oppassen geblazen met het rijden.
Vooral als er een tegenligger kwam was het even dringen, aangezien de weg net te smal is om goed langs elkaar heen te kunnen rijden.
Echt heftig !!
Maar de klim is zeker de moeite waard, het uitzicht vanaf de top van de berg is adembenemend.

Bij goed weer kun je in zuidelijke richting in Extremadura kijken, aangezien dat een stuk lager ligt dan de provincie Salamanca.
Naar het oosten is de Sierra de Gredos te zien, het gebergte dat de autonome gemeenschap Madrid scheidt van het zuidelijke gedeelte van Castilla y León. Naar het noorden ligt Salamanca stad.

We zijn niet zolang gebleven, maar wellicht kun je tijdens de zonsondergang de Gouden Stad zien blinken in de zonnestralen……( Daar had ik heel wat prachtige foto´s voor RR kunnen maken !! )

Naar het westen toe ligt dus Portugal.

Naast de zendmast en de bijbehorende gebouwen staat nog een klein kapelletje. Vraag me niet waarom er juist helemaal op de top van zo´n berg en gebedsruimte is gemaakt, ( misschien om een schietgebedje te doen voor de terugweg !!), maar wat ik wél weet is, dat het is gebouwd door Franse immigranten die tijdens de Middeleeuwen vanuit hun vaderland zijn verdreven vanwege hun geloof en hier naar toe zijn getrokken en in dit gebied een gemeenschap hebben gesticht, vandaar ook de naam van deze berg.

Weer eenmaal beneden ( pffffff…..) voert de N512 rechtstreeks terug naar Salamanca.
Rechtsaf gaat het richting het stadje Béjar.
Dit was vroeger een belangrijke handelspost, maar heeft nu die functie verloren en is een gewone provinciestad op de belangrijke route van Salamanca naar Cáceres.
Vanuit Béjar is het over de N630 zo´n 75 kilometer terug naar Salamanca.

================================================

De volgende routes gaan naar het bezienswaardige dorpje La Alberca en het prachtige Ledesma.
(Daar heb ik al een prachtige foto van geplaatst!!)

Foto's

a8fd6.jpg
a8fd6.jpg
Nelita