Castilla y Léon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Castilla y Léon image

101 routes door Spanje - Portugal / Salamanca

Castilla y Léon
Spanje
Nelita

101 routes door Spanje - Portugal / Salamanca

Tijdelijke emigratie.

Maandagochtend 1 februari 1999, het leek nog wel midden in de nacht, vertrokken we dan uit Maastricht, met een auto die helemaal volgestouwd was met…..nou ja, ´t is wel voor te stellen wat een mens zoal mee zou willen nemen als hij vijf maanden lang “op vakantie” gaat.
We reden de route van zo´n 1700 kilometer naar Salamanca in twee dagen, via Charleroi, Parijs, Orléans en Bordeaux (daar overnacht), en verder via San Sebastián, Bilbao, Burgos en Valladolid.
Na het enigszins saaie, lange stuk over de Franse snelwegen kwamen we gelijk na het oversteken van de Frans-Spaanse grens in een compleet andere wereld terecht.
Het eerste stuk, vanaf de grens tot aan Bilbao, dwars door het Baskenland, voert langs een prachtige route die tussen de groene bergen en de Golf van Biskaje ingeklemd ligt. Na Bilbao gaat het in zuidelijke richting voor een groot deel bergafwaarts, richting de Comunidad Autónoma de Castilla y León. Vanaf Burgos, op een 500 kilometer van Salamanca, voert de route vervolgens over een wat vlakker en weidser landschap.

SALAMANCA.

De Gouden Stad……..

Zonder te overdrijven wil ik gerust zeggen dat Salamanca één van de mooiste steden is die ik ken.
Salamanca wordt de gouden stad genoemd, vanwege haar gebouwen, die zijn opgetrokken uit een soort gesteente dat in de provincie gewonnen wordt. Van origine heeft het materiaal een andere kleur, maar door de weersinvloeden neemt het na enige tijd een goudgele kleur aan.
Het is dan ook een schitterend gezicht om tijdens de zonsondergang, zittend op een bankje aan de Tormes, die hier langs het historische centrum loopt, de zonnestralen op de machtige kathedraal te zien schijnen.
Het is dan ook een goede zaak dat nieuwe gebouwen in en rond het historische centrum ook in diezelfde middeleeuwse stijl worden gebouwd, of in ieder geval in dezelfde kleur, zodat Salamanca haar karakter behoudt.
Maar vooral staat de stad bekend als eerste universiteitstad van Spanje , en ook nu nog is het één van de belangrijkste studentencentra van het land. Door de hele stad verspreid staan de gebouwen van de Universiteit van Salamanca e andere opleidingsinstellingen, waaronder talloze taalscholen. Je kunt heerlijk de middag doorbrengen op de Plaza de Anaya, waar tijdens de pauze de studenten bezit nemen van de trappen en de bankjes rondom het plein en muziek maken en zingen op het ritme van een gitaar of een trommel.
Ieder zichzelf respecterende stad, en zelfs ook veel dorpen, heeft een Plaza Mayor, een centraal plein, waar een groot gedeelte van het buitenleven zich afspeelt. Zo ook Salamanca, en wat voor één.
Met pijn in het hart moeten zelfs de Madrileños toegeven dat de Plaza Mayor van Salamanca misschien wel de mooiste van het land is, mooier zelfs dan dat van de Spaanse hoofdstad.
De Plaza Mayor, de kathedraal, de universiteit en de perfect bewaard gebleven en nog steeds in gebruik zijnde Romeinse brug zijn dé symbolen van deze schitterende stad.

……………..en de provincie.

Ook de provincie Salamanca heeft heel veel te bieden, van zijn uitgestrekte weilanden tot een gebergte met toppen die niet veel minder imposant zijn dan de giganten van de Pyreneeen of de Alpen.
Tijdens de 5 maanden die we daar waren, was er elk vrij weekend wel een bestemming in of rond de provincie te bedenken om in één of twee dagen te bezoeken.

(wordt vervolgd ) !!

Foto's

155af.jpg
155af.jpg
Nelita
7d234.jpg
7d234.jpg
Nelita
03508.jpg
03508.jpg
Nelita