Lanzarote

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lanzarote image

Lanzarote

Lanzarote
Spanje
SourOnTour

Lanzarote, een rondje door het zuiden

Graag neem ik jullie mee naar het zuiden van Lanzarote. Ik ben naar de bekendste bezienswaardigheid van het eiland geweest, nationaal park Timanfaya. Dit is een park met vele vulkaankraters. Daarna ging de tour verder naar El Golfo, een klein dorpje met aan de rand ervan het Lago Verde. Het dorpje El Golfo is maar klein, maar eetgelegenheden zijn er genoeg, bijna allemaal met een mooi uitzicht op de ruige zee. Na El Golfo ging de rit verder naar het zuiden, namelijk naar Los Hervideros. Dit is een stuk waar de ruige zee met veel geweld tegen de kustlijn beukt. Na Los Hervideros vervolgde de route zich weer met een korte omweg via Al Geria richting Puerto del Carmen. Al Geria ligt tussen Uga en Masdache en is een 17 kilometer lange wijnroute.

Nationaal Park Timanfaya
Timanfaya nationaal park is een vulkanisch gebied waar tussen 1730 en 1736 veel vulkaanuitbarstingen hebben plaatsgevonden. Het bestaat uit een verzameling van vulkaankraters en er groeit helemaal niets. Het landschap doet zich daardoor heel erg vreemd aan. Je zou het een maanlandschap kunnen noemen, maar op de maan ben ik nog niet geweest, dus een objectieve vergelijking maken wordt lastig ;) Als je vanaf Puerto del Carmen komt volg je de weg naar Yaiza of Playa Blanca. In Yaiza staat Timanfaya al aangegeven en daar sla je rechtsaf. De weg richting park Timanfaya is al erg indrukwekkend.
Mij liet het een beetje denken aan de verlaten wegen in een van de nationale parken in west Amerika. Een kaarsrechte weg dwars door het bijzondere landschap heen. Eenmaal bij het park aangekomen heb je twee opties. Of je parkeert je auto direct bij de 1e ingang en gaat met een kameel door het park, of je rijdt naar de volgende ingang en gaat met een bus door het park heen. Het park is wel erg toeristisch, maar het is allemaal prima geregeld.

El Golfo met het Lago Verde
Het dorpje El Golfo is super klein, maar wel leuk om even langs te gaan. Mocht je dezelfde route maken als ik, dan ben je tegen lunchtijd hier. Ideaal om hier even te relaxen aan de zee en een hapje en een drankje te doen. Rijd je door het dorpje heen en je parkeert daar je auto, kan je een wandelroute van ongeveer 12 kilometer volgen langs de kust met aan je rechterhand het Timanfaya park. In het begin van het dorpje vind je nog een parkeerplaats vanaf waar je naar het Lago Verde kunt lopen. Dit meer is onder andere door algen helemaal groen verkleurd en deze kleur steekt prachtig af tegen het zwarte strand en de bruin met rode rotsen op de achtergrond.

Los Hervideros
Als je vanaf El Golfo het meest zuidelijke stadje Playa Blanca aanhoudt, dan kom je vanzelf langs Los Hervideros gereden. Hier heeft de oceaan een stukje eiland tot zich genomen, waardoor er mooie gaten en inhammen in de kustlijn zijn ontstaan. Je kunt dichtbij parkeren en vervolgens door een soort van doolhof met overal kijkgaten de woeste zee onder je zien doorrazen. Uiteindelijk kom je in een soort van adelaarsnest terecht waar je maximaal met een paar man een prachtig uitzicht hebt op de zee en zijn schouwspel.

Al Geria, de wijnroute
Op de terugweg van Los Hervideros naar Puerto del Carmen kan je als je een klein stukje omrijdt de Al Geria wijnroute volgen. Dit is een 17 kilometer lange weg die tussen Uga en Masdache ligt. In dit gebied wordt ontzettend veel duurzame wijn verbouwd. De manier van verbouwen is vooral erg interessant en opvallend. Overal zie je kuilen met daaromheen halve maanvormige muurtjes, dit voor een optimale irrigatie. In de periode dat ik daar was groeide er geen druivenstruiken, waardoor juist de muurtjes en kuilen goed zichtbaar waren. Natuurlijk vind je langs deze route ook veel bodega’s waar je de wijn uit dat gebied kunt proeven. Ook kan je het wijnmuseum bezoeken.