Lanzarote

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lanzarote image

Wijnroute door Lanzarote

Lanzarote
Spanje
WKerkhof

Wijnroute door Lanzarote

Het verbouwen van wijn gebeurd op Lanzarote op een hele bijzondere en unieke manier. In het lavalandschap maakt men kuilen, en in iedere kuil wordt een druivenrank geplaatst. De kuil is bedekt met 'Picon', dit zijn kleine lavasteentjes die de eigenschap hebben het vocht goed vast te houden. Aangezien Lanzarote een redelijk droog eiland is, is dit een zeer effectieve manier om de druiven goed te laten groeien. Om de kuil heen wordt een half-rond muurtje gebouwd van grotere lavastenen om zo het plantje te beschermen tegen de harde wind die regelmatig over het eiland waait!
Dit alles is niet alleen heel effectief en zorgt voor een lekker wijntje, het landschap oogt door deze manier van wijnbouw ook uniek en zeer zeker fotogeniek!

Van een lekker wijntje houden we wel, en om maar meteen goed met de vakantie te beginnen besluiten we meteen de eerste dag al een rondje te gaan rijden. Als we wat lekkers vinden kunnen we gelijk goed inslaan voor de rest van de week!
Om onze smaakpapillen goed hun werk te laten doen lijkt zelf rijden niet het allerbeste idee... Julia (de dame die ons huisje verhuurd) regelt een vriendin, Karin, om ons een middagje rond te rijden!

Karin is een gezellige Engelse dame die al jaren op het eiland woont, perfect Spaans spreekt en ook wel van een lekker wijntje houd. Helaas voor haar moet ze het bij een paar nipjes houden...

Nog maar net onderweg en we spotten onze eerste Bodega, 'La Florida'
Hij staat niet op de kaart, maar dat weerhoud ons natuurlijk niet om even een kijkje te nemen! We krijgen hier een kleine privé rondleiding van de eigenaar Gines Gonzalez Viera die de wijngaard 7 jaar geleden heeft gekocht. Er is geen toerist te bekennen op deze plek en hoewel het onze eerste Bodaga is zijn we nu al fan van zijn heerlijke rode, lokale wijn!

Niet elke bodega voelen zo intiem, La Geria, misschien wel de meest bekende van het gebied, trekt enorme bussen aan vol zonaanbidders uit het Zuiden. Niet een plek om lang te blijven dus...

De Bodaga's kun je vinden tussen Yaiza en San Bartolomé aan de LZ-30. Maar ook de zijwegen naar Mancha Blanca en Montaiña Blanca hebben een paar Bodega's die het bezoek waard zijn!
Aan te raden is de om bij elke Bodaga lekker te stoppen en te proeven. Enkele Bodega's hebben een klein restaurantje voor als de maag gaat rammelen en de bodem om nog even door te gaan bijgevuld moet worden. Sommige Bodega's hebben ook een klein museumpje.

Proeven doe je voor een klein bedrag, en als je wat koopt is de proeverij in sommige gevallen gratis.
Vind je de wijnen lekker en wil je wat meenemen voor thuis? Koop je flessen dan bij de Bodaga's zelf en niet op het vliegveld, de prijzen zijn er bijna het dubbele...

Aan het einde van de middag zijn behalve heel vrolijk en een beetje licht in het hoofd, met 4 personen €70,- kwijt aan het privé vervoer en €25,- voor de proeverijen met wat lekkere kaasjes erbij!

Foto's

602a4.jpg
602a4.jpg
WKerkhof
30e9f.jpg
30e9f.jpg
WKerkhof
8b336.jpg
8b336.jpg
WKerkhof
b24b3.jpg
b24b3.jpg
WKerkhof