La Palma

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

La Palma image

Duiken op La Palma

La Palma
Spanje
Kburgers1

Duiken op La Palma

Op La Palma vind je de Nederlandse duikschool Casa de Buceo, die wordt gedraaid door Joost en Nanneke en hun medewerkers. Zij hebben toegang tot 15 prachtige duikstekken die La Palma vanaf de kant telt. Het bijzonder is dat het eiland vulkanisch is en je dit onderwater terug ziet aan het zwarte zand en de basaltformaties.

Ik heb 2 dagen met de duikschool gedoken. Voor mij was dit de eerste keer in de Noordelijke Atlantische oceaan en in zo'n helder en warm water. Normaal duik ik in Nederland (met een droogpak). Het zicht is dan 2-3 meter, de temperatuur is rond de 10 graden en het water oogt groen. Op La Palma i het water super helder! Ook de temperatuur van het water, zo'n 20 graden, is aangenaam. Ik had enkel een 7mm natpak aan. En had geen handschoenen nodig. Ideaal als je foto's wilt maken!

Omdat ik duiken onder de 10 meter spannend vind heb ik dit vooraf aangegeven. De gids gaf aan dat ik hier in La Palma geen last van zal hebben omdat het zicht wel 20-30 meter is. En hij had gelijk. In een mum van tijd zaten we op 25 meter een rog te aanschouwen en kan je nog steeds het oppervlakte waarnemen. Topervaring en ben meteen van mijn angst af.

Malpique is een bekende duikstek op La Palma en de eerste duikstek die wij aandeden. In 2000 hebben ze hier 40 stenen kruisen laten afzinken n.a.v. de afslachting van 40 jezuiten in 1570. Naast de mooie begroeide kruizen zag ik hier mooie basaltformaties. Er is een rijk onderwaterleven, zo heb ik roggen, verschillende vissen (trompet- en trekkersvissen) en murene gezien en mogen fotograferen. De stek is voor alle duikers goed te doen. Er kan tot wel 50 meter gedoken worden en het zicht is perfect. Op dagen dat er stroming staat kan er helaas niet gedoken worden.

La Bajita is ook een mooie duikstek die we de 2de dag bezocht hebben. Hier vind je als enige duikstek nog wit zand onderwater. Op deze duikstek heb ik sepia's gezien. In sommige periodes heb je ook kans op zeepaardjes. Deze verstoppen zich goed dus je moet goed zoeken. Gelukkig wist de medewerker van de duikschool het zeepaardje te vinden. Zo gaaf om zo'n fragiel diertje te zien! Het zicht onderwater reikt ver wat het duiken voor mij erg relaxed maakte.

Kortom een super duikervaring gehad op La Palma. De foto's zeggen al genoeg!

Foto's

1d29c.jpg
1d29c.jpg
Kburgers1
e22dd.jpg
e22dd.jpg
Kburgers1
f196d.jpg
f196d.jpg
Kburgers1