Gran Canaria buiten de gebaande paden image
Lkoedam

Gran Canaria buiten de gebaande paden

Gran Canaria is ontstaan door een wild samenspel van de elementen aarde, water, lucht en vuur. Om er maximaal van te genieten, trek je het ruige binnenland in.

In de Dunas de Maspalomas waan je je eerder in de woestijn dan in de duinen.
In de Dunas de Maspalomas waan je je eerder in de woestijn dan in de duinen. (© Columbus Travel 2015)


Wanneer je op Gran Canaria landt, zal je eerste indruk verschrikkelijk zijn. Het vliegveld ligt op het lelijkste gedeelte van het eiland, en alsof het nog niet droog en onbezield genoeg was, haasten de Canariërs zich om er nog een industriegebied te bouwen ook. Nee, mooi is anders. Op het eerste gezicht. Want de Canariërs zijn slim. Dat doen ze expres. The only way is up. Letterlijk, want het vliegveld is bijna het enige op het eiland dat op zeeniveau ligt. Als je op Gran Canaria echt voet aan de grond wilt krijgen, moet je de bergen in trekken. Die zijn jong, ruig en divers. Een opeenstapeling van natuurlijke schoonheid en elementair geweld. Ze liggen mooi in de binnenlanden en scheiden op natuurlijke wijze de verschillende klimaatsoorten van elkaar.



Vulkaantochten



Zo kun je, als je op de top van de vulkaan Pico de Bandama staat, met tien passen de warmte voelen van het zuiden en oosten en, tien passen terug, de vochtige kou van de noordoostelijke passaatwind. Kijk je de ene kant op, dan zie je een bombardement van groen, naaldbomen en amandelbomen. Draai je een kwartslag, zie je een duizelingwekkende krater, waar de wind vrij spel heeft. Kijk je wéér een andere kant op, zie je een grijs wolkendek dat de noordkant van het eiland beslaat. En dat is vreemd, op een eiland waar de kans op mooi weer honderd procent is. Nog hoger ligt de Pico del Pozo de las Nieves (1949 meter), die eveneens door vulkanische activiteit is ontstaan. De weg er naartoe is een must voor elke avontuurlijke reiziger – nauwe weggetjes voeren langs slaperige dorpjes, steile ravijnen en bizarre rotsformaties. Dankzij de vruchtbare bodem ontvouwt zich na iedere bocht (en dat zijn er nogal wat) een nieuw kleurenpalet. En niet alleen van bloemen en fruit maar ook van de rotsen en grondsoorten. Rood, oranje, geel, grijs, paars en als je goed kijkt zie je zelfs groene kleuren in de rotsen.



Laat je om Magüys tuin leiden



Ook de lucht is in verschillende smaken verkrijgbaar op Gran Canaria. Vochtig, zoet, zilt, droog, stoffig of limoentjesfris. Bijvoorbeeld bij Magüy, de eigenares van Las Calas, een hotel annex pension nabij het dorpje Vega de San Mateo, op de dichtbegroeide hellingen aan de noordwestkant van het eiland. Laat weten dat je komt en er staat een geweldige gazpacho voor je klaar, van tomaten uit haar tuin, met een vleugje kruiden uit hetzelfde paradijsje. De lavendel en de tijm staan in navelhoge struiken te wachten tot je je handen erdoorheen haalt om je gezicht mee in te smeren. Een wandeling door Magüys botanische tuin overdondert je met geuren van kamperfoelie, rozen, knoflook, olijfolie en …vers gegrilde biefstuk. Je zou bijna vergeten erop uit te trekken.



Kom he-le-maal tot rust



In deze gejaagde tijd is het niet gek dat wellnessvakanties zo gretig aftrek vinden. Gran Canaria is het perfecte eiland om in een paar dagen helemaal tot je zelf te komen. Keuze genoeg uit prachtige resorts. Een aanrader is Hotel Rural La Hacienda del Buen Suceso. Uitkijkend over de bananenplantages van het noorden, vind je hier alle luxe die je je maar kunt wensen. Schitterende kamers, een geweldige spa en een top notch restaurant, en dat op een kwartiertje rijden van Las Palmas en Puerto de las Nieves.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)