El Hierro reisblogs

El Hierro Actueel '' Is de uitbarsting begonnen?'

TravelGoom was er (tot 06 nov 2011) Gepost op 06 nov 1111 reacties

Medio oktober schreef ik een blog over de actuele vulkanische activiteiten op het Canarische eiland El Hierro. Ik bezocht het eiland eind augustus (nog onwetend) en heb familie op Tenerife. Dat maakt dat ik sindsdien dagelijks via verschillende blogs en nieuwskanalen de voortgang volg. Beseffende dat mijn betrokkenheid wellicht intenser zal zijn dan de meeste mede-RR schrijf ik deze update.
Vooral om dat het er sinds dit weekend op lijkt dat een serieuze uitbarsting is begonnen.
Daarnaast komt het niet vaak voor dat de onzekerheden, spanningen en gevolgen rond een dreigende eruptie van zo dichtbij zijn te volgen.
Voor mij een spannend avontuur doch voor de El Hierro bewoners de actuele waarheid.
Zie de kaartjes voor een completer beeld. El Hierro is ongeveer zo groot als Texel.

Chronologisch vanaf 17 juli 2011:

* 17 juli 2011
Eerste waarnemingen van bevingen op 10 a 15km diepte in zee bij El Golfo.

*juli t/m september
Gemiddeld zo'n 200 bevingen per dag, waarvan een enkeling voelbaar. Begin september een aantal voelbare bevingen van rond de 3.8 op de schaal van Richter (SvR)
Belangrijkste tunnel op het eiland wordt gesloten met grote gevolgen voor de 'ingesloten' bewoners van El Golfo. Enkele huizen boven Frontera worden geevacueerd ivm gevaar voor aardverschuivingen.

* Eind september
Nieuwe piek 4.1 op SvR, aardbevingen verplaatsen zich naar het zuiden, Yellow Alert gaat in, alle voorbereidingen om eiland in nood te evacueren zijn getroffen. Sinds juli zijn er ruim 9000 bevingen geweest waarvan ca. 80 voelbaar.

* Begin oktober
Een aantal relatief krachtige aardbevingen (3.8 SvR) in hoge frequentie aan de zuidkust. Het vermoeden bestaat dat de magma onder het eiland naar een uitweg zoekt. Dit verklaart de verplaatsing van de bevingen. Op 8 okt. sterkste beving, 4.3 op SvR, op 12km diepte voor kust bij La Restinga. Vissers vertel over groen gekleurd water in het bevingsgebied, er zijn veel dode vissen. Het vermoeden van een eruptie en daarmee een uitlaat voor de magma neemt toe. Op 10 okt wordt de eruptie bevestigd, op 5km uit de kust bij La Restinga, op een diepte van 600mtr. Dit is veel dichterbij dan verwacht. Aan het wateroppervlak is niets te zien behalve de groen kleur. Op 11 okt. worden bewoners van La Restinga geevacueerd.

* Maand oktober
Een periode met wisselende activiteit volgt. De La Restinga bevolking mag terug al doet maar 1/3e dat. Regelmatig verschijnt er een 'jacuzzi' (opborrelend zeewater) op 2km uit de kust bij La Restinga. Het water wordt steeds groener. Vanaf de laatste week oktober is deze activiteit constant maar verplaatsen de aardbevingen zich ook weer naar het noordwesten (El Golfo). Duidelijk is dat onder heel El Hierro wat gaande is.
Er worden voorspellingen gedaan dat er bij de huidige vulkanische activiteiten op de zeebodem er medio november een nieuw eiland zal ontstaan ten zuiden van El Hierro. Dat triggert wetenschappers van over de hele wereld daar dit sinds Surtsey (IJsland) in 1963 niet meer zo waarneembaar is gebeurd.
Er is veel dode vis rond het eiland, de vissers vresen voor hun voortbestaan.

* Vanaf 1 november
Er is niet meer 1 jacuzzi maar er zijn er meerdere ten zuiden van El Hierro (2km van La Restinga). Uit metingen blijkt dat er eigenlijk continue kleine aardbevingen zijn in het El Golfo gebied (wel meetbaar maar niet voelbaar). Men schrikt van een aantal bevingen van rond de 4.3 op de SvR. De tunnel wordt weer gesloten en meer mensen worden geevacueerd vanwege het gevaar voor aardverschuivingen. De vulkanische activiteit neemt meetbaar toe.

* Weekend 5/6 november
Er wordt melding gemaakt van geiserachtige verschijnselen op 2km uit de kust. Op 2 plaatsen spuit het zeewater zo'n 20mtr omhoog ca. elke 40 minuten. Er zit ook as bij wat er voor zorgt dat La Restinga zaterdag wederom volledig geevacueerd wordt. Uit metingen op zondagochtend blijkt dat er een giftige wolk hangt voor de kust. Wetenschapper aan de zuidkant moeten hun plek verlaten.
Het lijkt erop dat een serieuze uitbarsting is begonnen.

Wordt vervolgd...

TravelGoom Positie 41 (42157 p.) Lid sinds 29-09-2008 Foto's en tips: 2746 Blogs: 90 Fans: 19

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Kaart El Hierro
blogfoto nr. 2
Geografie El Hierro met de hotspots
blogfoto nr. 3
Groene zeewater
blogfoto nr. 4
Jacuzzi's
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Het hakt erin...
5 30
Gepost op 10 maart
Finland Helsinki
A 'Fish-eyes' view
2 10
Gepost op 09 juli
Maleisië Tioman Island
Resoluut!
0 11
Gepost op 06 juni
Nederland Flevoland

Reacties bij deze blog

Fransvdg

Door: Fransvdg • Geplaatst op

Zo, dat is nogal wat daar. Bedankt voor je gedetailleerde info. Hopelijk loopt het met een sisser af.

Door: • Geplaatst op

ben benieuwd , als ik de filmpjes zie wat er kan gebeuren bij een daadwerkelijke uitbarsting......

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Aan Wil en van de Eynde,

De activieteiten van El Hierro zijn te ver weg van alle andere eilanden om voor problemen te zorgen. Daarnaast is het vulkanisch systeem een eigen systeem en niet gekoppeld aan die van de ander eilanden. Voor La Palma bestaat een vrees dat als daar 'ooit' weer vulkanische activiteit is een deel van de fragiele bergkam over het eiland in zee glijdt met hele natte voeten aan de Amerikaanse oostkust tot gevolg.
Op El Hierro is enkel het zuidelijke dorp geevacueerd en is een deel van de bevolking vrijwillig naar o.a. Tenerife vertrokken. Verder gaat het leven er zoveel mogelijk door al is dit onderwerp van de dag.
Kortom geniet, je zult er, behalve in het nieuws, weinig van merken.
gr Mies

Door: • Geplaatst op

Hebben verlof geboekt in Tenerife van mid dec tot mid jan. Is dit nog veilig of beter annuleren ?

Door: • Geplaatst op

Hoe zit dat met de bekende breuk die onder de eilanden doorloopt? Bestaat de mogelijkheid dat die nu gaat breken, met het gevolg een enorme tsunami, wat men heeft voorspeld?

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.