Fuerteventura

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Landschap met een verhaal.

Fuerteventura,
Spanje


De rit van Betancuria naar Pájara is prachtig. Vaak is het landschap kaal, maar in de buurt van Vega de Rio Palmas is de grond vruchtbaarder. Buiten dit dorp werd in 1942 namelijk een klein stuwmeer aangelegd. Dat kun je in het midden van deze foto ook zien.

Daarachter zie je een nietig klein wit gebouwtje. Dat is de Ermita de la Pena. In deze kapel vond de Heilige Didacus volgens de legende het beeld van de patroonheilige van het eiland Fuerteventura weer terug: de Maagd van de Rots.

Deze Virgen de la Pena is een albasten Mariabeeldje dat vermoedelijk in de 15e eeuw door Normandische veroveraars naar de toenmalige hoofdstad Betancuria is gebracht. Piraten plunderden later meerdere malen het eiland. Gelovigen hebben toen het Mariabeeldje zo goed verstopt dat het heel lang spoorloos bleef. Totdat de hierboven genoemde Didacus tot ieders vreugde Maria weer vond.

Sindsdien is het ieder jaar op de derde zaterdag van september groot feest. Veel eilandbewoners maken dan een een bedevaart naar het kerkje van Vega de Rio Palmas. Daar is de Maagd van de Rots nu namelijk te bewonderen. In processie wordt dan ook de vindplaats weer bezocht.

Ze maken er van blijdschap dan een meerdere dagen durend volksfeest van waarbij de alcohol rijkelijk vloeit.
Dus als je toevallig in de buurt bent......