El Hierro

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

El Hierro image

El Hierro Actueel '' Is de uitbarsting begonnen?'

El Hierro
Spanje
TravelGoom

El Hierro Actueel '' Is de uitbarsting begonnen?'

Medio oktober schreef ik een blog over de actuele vulkanische activiteiten op het Canarische eiland El Hierro. Ik bezocht het eiland eind augustus (nog onwetend) en heb familie op Tenerife. Dat maakt dat ik sindsdien dagelijks via verschillende blogs en nieuwskanalen de voortgang volg. Beseffende dat mijn betrokkenheid wellicht intenser zal zijn dan de meeste mede-RR schrijf ik deze update.
Vooral om dat het er sinds dit weekend op lijkt dat een serieuze uitbarsting is begonnen.
Daarnaast komt het niet vaak voor dat de onzekerheden, spanningen en gevolgen rond een dreigende eruptie van zo dichtbij zijn te volgen.
Voor mij een spannend avontuur doch voor de El Hierro bewoners de actuele waarheid.
Zie de kaartjes voor een completer beeld. El Hierro is ongeveer zo groot als Texel.

Chronologisch vanaf 17 juli 2011:

* 17 juli 2011
Eerste waarnemingen van bevingen op 10 a 15km diepte in zee bij El Golfo.

*juli t/m september
Gemiddeld zo'n 200 bevingen per dag, waarvan een enkeling voelbaar. Begin september een aantal voelbare bevingen van rond de 3.8 op de schaal van Richter (SvR)
Belangrijkste tunnel op het eiland wordt gesloten met grote gevolgen voor de 'ingesloten' bewoners van El Golfo. Enkele huizen boven Frontera worden geevacueerd ivm gevaar voor aardverschuivingen.

* Eind september
Nieuwe piek 4.1 op SvR, aardbevingen verplaatsen zich naar het zuiden, Yellow Alert gaat in, alle voorbereidingen om eiland in nood te evacueren zijn getroffen. Sinds juli zijn er ruim 9000 bevingen geweest waarvan ca. 80 voelbaar.

* Begin oktober
Een aantal relatief krachtige aardbevingen (3.8 SvR) in hoge frequentie aan de zuidkust. Het vermoeden bestaat dat de magma onder het eiland naar een uitweg zoekt. Dit verklaart de verplaatsing van de bevingen. Op 8 okt. sterkste beving, 4.3 op SvR, op 12km diepte voor kust bij La Restinga. Vissers vertel over groen gekleurd water in het bevingsgebied, er zijn veel dode vissen. Het vermoeden van een eruptie en daarmee een uitlaat voor de magma neemt toe. Op 10 okt wordt de eruptie bevestigd, op 5km uit de kust bij La Restinga, op een diepte van 600mtr. Dit is veel dichterbij dan verwacht. Aan het wateroppervlak is niets te zien behalve de groen kleur. Op 11 okt. worden bewoners van La Restinga geevacueerd.

* Maand oktober
Een periode met wisselende activiteit volgt. De La Restinga bevolking mag terug al doet maar 1/3e dat. Regelmatig verschijnt er een 'jacuzzi' (opborrelend zeewater) op 2km uit de kust bij La Restinga. Het water wordt steeds groener. Vanaf de laatste week oktober is deze activiteit constant maar verplaatsen de aardbevingen zich ook weer naar het noordwesten (El Golfo). Duidelijk is dat onder heel El Hierro wat gaande is.
Er worden voorspellingen gedaan dat er bij de huidige vulkanische activiteiten op de zeebodem er medio november een nieuw eiland zal ontstaan ten zuiden van El Hierro. Dat triggert wetenschappers van over de hele wereld daar dit sinds Surtsey (IJsland) in 1963 niet meer zo waarneembaar is gebeurd.
Er is veel dode vis rond het eiland, de vissers vresen voor hun voortbestaan.

* Vanaf 1 november
Er is niet meer 1 jacuzzi maar er zijn er meerdere ten zuiden van El Hierro (2km van La Restinga). Uit metingen blijkt dat er eigenlijk continue kleine aardbevingen zijn in het El Golfo gebied (wel meetbaar maar niet voelbaar). Men schrikt van een aantal bevingen van rond de 4.3 op de SvR. De tunnel wordt weer gesloten en meer mensen worden geevacueerd vanwege het gevaar voor aardverschuivingen. De vulkanische activiteit neemt meetbaar toe.

* Weekend 5/6 november
Er wordt melding gemaakt van geiserachtige verschijnselen op 2km uit de kust. Op 2 plaatsen spuit het zeewater zo'n 20mtr omhoog ca. elke 40 minuten. Er zit ook as bij wat er voor zorgt dat La Restinga zaterdag wederom volledig geevacueerd wordt. Uit metingen op zondagochtend blijkt dat er een giftige wolk hangt voor de kust. Wetenschapper aan de zuidkant moeten hun plek verlaten.
Het lijkt erop dat een serieuze uitbarsting is begonnen.

Wordt vervolgd...

Foto's

b6e14.gif
b6e14.gif
TravelGoom
d1fa1.jpg
d1fa1.jpg
TravelGoom
c4225.jpg
c4225.jpg
TravelGoom