Spanje

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Spanje image

Semana Santa in Lorca (regio Murcia), indrukwekkende religie tussen de locals

Spanje
Europa
Barga

Semana Santa in Lorca (regio Murcia), indrukwekkende religie tussen de locals

Semana Santa in Spanje

Zoals bekend wordt er in vrijwel alle Spaanse steden uitgebreid stil gestaan bij Pasen. In de heilige laatste week voor Pasen, Semana Santa, worden in tal van Spaanse steden een week lang processies en kerkdiensten gehouden, ook ’s nachts. Veel toeristen gaan dan ook speciaal voor Semana Santa naar Spanje en dan zijn steden Sevilla, Valencia, Malaga, Murcia en Madrid echte trekpleisters. Veel minder bekend is de Semana Santa van de stad Lorca, na Murcia en Cartagena de grootste stad van de regio Murcia. 

Paaszondag startceremonie

Wij hebben de week voorafgaand aan het Paasweekend gemist, doordat wij nog elders in de regio waren, maar Paaszondag was voor ons een absoluut hoogtepunt van onze reis. Het is zondagmorgen en prachtig weer. Een knalblauwe lucht geeft een mooi contrast aan de zandkleurige kathedraal en de omringende gebouwen op de plaza. Wij volgen de sporen van de locals en komen uit op het plein voor de kathedraal, waar het al aardig druk is. De diverse religieuze broederschappen verschijnen in hun mooiste kledij in hun eigen kleur op het plein. De witte en blauwe broederschappen zijn de grootste en ook elkaars grootste concurrent. Er zijn ook kleinere broederschappen, zoals de paarse en de rode. Het is voor ons allemaal even indrukwekkend. Dan wordt vanuit de kathedraal het beeld van Jezus vol eerbetoon het plein opgedragen. Uit een ander gebouw komt het beeld van Maria. De draagbaar is prachtig gedecoreerd met bloemen. Ui t de luidsprekers klinkt klassieke muziek en er heerst een bijzondere sfeer op het plein. Kippenvel. Alle partijen verzamelen zich en er vindt een parade plaats op het plein, waarna de processie door de straten van Lorca van start gaat. 

Paasprocessie

We kijken onze ogen uit en zoeken een mooi plekje in de smalle straatjes om de gehele processie goed te kunnen zien. Hoewel het voor de Spanjaarden een jaarlijks terugkerend evenement is, zijn ze net zo enthousiast al wij en beleven ze alles heel intens. We prijzen ons gelukkig om dit zo lokaal mee te kunnen maken. Geen hordes toeristen die zich verdringen voor dat mooie kiekje, sterker nog de Spanjaarden gaan voor ons opzij omdat ze onze interesse waarderen en ons graag ruimte geven om het goed te kunnen zien en vast te leggen. De processie duurt een paar uur en aan ons oog trekt een parade van prachtige geklede mensen voorbij, zowel broederschappen als individuen, jong en oud.

Eindceremonie

De processie eindigt weer bij het plein, waar zich inmiddels weer een hele menigte heeft verzameld. De beelden worden onder begeleiding van religieuze muziek de kathedraal in gebracht, waarna de ceremonie wordt afgesloten en de menigte zich door de stad verspreid. Net als de Spanjaarden zoeken ook wij nu een leuke plek uit om te lunchen en na te kletsen. Het is overal erg druk, maar wij slagen er gelukkig in een tafeltje te vinden bij het leuke restaurant Taperia Albedrio. We zijn een indrukwekkende ervaring rijker. Deze Semana Santa overtreft alle andere die wij tot nu toe hebben meegemaakt.

Tenslotte

Door de huidige corona crisis zijn alle Semana Santa activiteiten in Spanje dit jaar geannuleerd, maar wij gaan zeker een keer terug om de volledige week in Lorca mee te maken.

 

Foto's

Parade met beelden van Jezus en Maria
Parade met beelden van Jezus en Maria
Barga
In afwachting van het startsein
In afwachting van het startsein
Barga
Paarse broederschap is er klaar voor
Paarse broederschap is er klaar voor
Barga
Blog foto
Blog foto
Barga
Blog foto
Blog foto
Barga
Eerbetoon aan Jezus
Eerbetoon aan Jezus
Barga
Junioren van blauwe broederschap
Junioren van blauwe broederschap
Barga