Spanje

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Spanje image

De witte dorpen van Andalusië

Spanje
Europa
Dalix

De witte dorpen van Andalusië

De natuur van Andalusië is prachtig en het is een van de meest levendige en sfeervolle streken van Spanje. Verspreid over Andalusië, in de heuvels van de Sierra de Grazalema en in de Alpujarras (ten zuiden van de Sierra Nevada), bevinden zich tal van oogverblindende dorpjes, de witte dorpen (Pueblos Blancos) van Andalusië. De dorpen zijn op veel plaatsen nog erg authentiek. Smalle steile straatjes voeren je langs met bloemen versierde balkonnetjes en prachtige witgekalkte huisjes. Deze witte dorpen behoren tot de oudste plaatsjes van Andalusië en hebben Moorse invloeden. De meeste liggen tegen een steile helling gebouwd en soms bovenop een berg, om de inwoners te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. Veel dorpen hebben dan ook een versterkte muur en soms een kasteel. 

De witte kleur van de huizen was vooral van praktische aard: de witte kalk weerkaatst de zon en door de dikke muren blijft het in de soms ondraaglijk hete Andalusische zomers lekker koel. Veel van de dorpen hebben ‘de la Frontera’ in hun naam: dit slaat terug op de tijd dat de Moren in Andalusië streden tegen de Christenen. Veel stadjes lagen op de grens (frontera) van hun beider grondgebied. 

Onze uitvalsbasis is Montejaque, een gezellig plaatsje in de bergen in het natuurpark Grazalema, tussen het gelijknamige plaatsje Grazalema en Ronda, op anderhalf uur rijden van Malaga. Hier overnachten we gedurende twee weken in een mooi gelegen, kleinschalig appartementencomplex. De eerste dag rijden we door het prachtige natuurpark naar Zahara de la Sierra, de weg er naartoe gaat over de 1357 meter hoge pas Puerto de las Palomas, langs schitterende vergezichten en diepe afgronden. Als je de berg over bent, zie je een turkooisgekleurd meer: het Zahara-El Gastor waterreservoir. Op een enorme rots torent het dorpje boven het meer uit, en nog hoger het 13e-eeuwse Nasrid kasteel met zijn uitkijktoren, de Torre del Homenaje. De wandeling ernaartoe vanuit het dorp is vrij steil, maar de uitzichten over het meer en de omgeving zijn prachtig! Het centrum van Zahara de la Sierra is adembenemd mooi met kronkelende smalle straatjes, trapsteegjes en overal bomen en bloemen. Er zijn meerdere knusse terrasjes en leuke restaurantjes. 

We bezoeken de komende dagen nog meer pittoreske plaatsjes, zoals Ubrique, Arcos de la Frontera en Grazalema. Overal worden we begroet door de uiterst vriendelijke Spanjaarden, genieten op terrasjes van het leven op straat en wandelen over nauwe kobbelstraatjes langs schattige huisjes. En dan een bezoek aan het spectaculair gelegen Ronda, een toeristische plaats, maar meer dan de moeite waard! De rivier Guadalevín splitst het stadje in tweeën en heeft een diepe kloof uitgesneden, waar overheen drie fraaie bruggen zijn gebouwd; de Puente Romano, ook bekend als Puente San Miguel, de Puente Viejo en de beroemde Puente Nuevo (“Nieuwe brug”). Omdat er niet veel openbaar vervoer is heb je wel een huurauto nodig. Je rijdt altijd door een prachtig en divers landschap. Wat hebben wij genoten van deze ‘roadtrip’ door het zuiden van Andalusië!

Foto's

Arcos de la frontera
Arcos de la frontera
Dalix
Zahara de la sierra
Zahara de la sierra
Dalix
Prachtige landschappen
Prachtige landschappen
Dalix
Onze 'thuisbasis' Montejaque
Onze 'thuisbasis' Montejaque
Dalix