Spanje

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Spanje image

Smokkelaars

Spanje
Europa
Agrotewal

Smokkelaars

Ondanks waarschuwingen van anderen hebben we na jaren reizen met de caravan besloten tot de aankoop van een camper. Het zou volgens zeggen beter zij het eerst uit te proberen. Maar wanneer je dromen bestaan uit het bezoeken van afgelegen gebieden en maanden rondtrekken door Afrika dan is een caravan niet handig.

Een rondje Spanje- Portugal leek ons in het voorjaar bijzonder geschikt. Tenslotte zoek je dan alvast de zon op, er zijn volop camperplaatsen en de wegen zijn goed. Na een bijzondere ontmoeting met onze RRs in Spanje gingen we naar Gibraltar. Vooral om tegemoet te komen aan mijn verlangen om dieren te fotograferen. En er zou een mooie camperplaats zijn met uitzicht op de rots.

Toevallig was het die dag 1 mei prachtig weer. Gibraltar is heel goed te bezoeken door de camper in Spanje te laten staan en dan voor een luttel bedrag met de bus Gibraltar in. 1 mei wordt uitbundig gevierd met de nodige muziek, gezinnen met kinderen het is een drukte van belang. Voor ons bezoek aan de apen kun je naar boven lopen of met de lift. Volgens de dame achter het loket zeker 2 uur lopen. We besluiten luxe met de lift te gaan. Ja wat zal ik zeggen over de apen, uitzicht prachtig en je kunt er leuke foto’s maken. Maar verder niets voor mij.

Na een geslaagde middag zochten we de camper op die tussen 5 andere campers stond op de parkeerplaats waar je ook kunt overnachten. We stonden vlak bij het water, maar van de anderen ontbrak ieder spoor. En ja wat doe je dan als onervaren camperaar, juist je blijft staan.Manlief zit nog na te genieten van het Spaanse/ Britse zonnetje en ik begin aan het eten.

Dan komen er vier mannen aangerend, waarvan er twee wegduiken achter onze camper. Het ding is splinternieuw en ik houd het goed in de gaten. Verstoppertje spelen voor volwassenen is een vreemd gezicht. Terwijl ik dit sta te overdenken komt er een politie wagen met slippende banden naast de camper tot stilstand . De mannen worden ontdekt en er volgt een heftig gesprek met veel handgebaren. Een van de agenten loopt een tijdje langs de waterkant naar iets te zoeken maar gaat onverrichter zaken weg. De mannen mogen gaan en volgens de politie kunnen we rustig overnachten op deze plek.

Verder maar weer met koken, dan zie ik een brommertje aan sjezen. De bestuurder is een van de mannen die daarnet doorgerend was. Hij rent het water in tot zijn middel en komt met twee koffers aangevlogen, springt op de brommer en weg is hij. Mij in opperste verbazing achterlatend.

Ik vind de plaats waar we staan opeens niet zo leuk meer. Wat zich hier afspeelt kan het daglicht niet verdragen. De schemering valt in en weer zie ik het brommertje aankomen scheuren. En dan vliegt er een koffer of de grensafscheiding en nog een, vervolgens klimt een man over het prikkel draad. De mannen houden de omgeving scherp in de gaten en één kijkt me recht in mijn ogen. Oeps moet ik nu wegduiken? Het lijkt op een scene in een film. Samen sprinten ze op het brommertje weg.

Dit alles overdenkend komt de plek bij mij toch in een ander daglicht te staan. We hebben de deuren gebarricadeerd en bijzonder slecht geslapen. Ik ben dol op thrillers en kan het scenario zelf goed in vullen, zullen de mannen niet in de nacht terug komen om mij de getuige de keel af te snijden?

Wanneer ik eindelijk in een onrustige slaap val wordt er gemorreld aan de deur. Vervolgens hoor ik tikken. Gewapend met een paraplu strompel ik naar de deur,gluur door een spleetje en kijk in de ogen van oomagent. Ja hoor hij komt informeren of alles rustig is geweest tijdens de nacht. Je kunt je misschien wel voorstellen hoe mijn hart te keer gaat. Camperplaatsen prachtige uitvinding, maar nooit meer aan de grens met Gibraltar.

Foto's

4a333.jpg
4a333.jpg
Agrotewal
4a37d.jpg
4a37d.jpg
Agrotewal
4a37d.jpg
4a37d.jpg
Agrotewal
f3360.jpg
f3360.jpg
Agrotewal
f3360.jpg
f3360.jpg
Agrotewal