Bilbao

'378713' door abytravel '378713' door abytravel

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

De spin Sebastiaan...

abytravel

De Spin Sebastiaan... (Het is niet goed met hem gegaan) Hij zei tot alle and're spinnen: Vreemd, ik weet niet wat ik heb, maar ik krijg zo'n drang van binnen tot het weven van een web... Maar dit is niet Sebastiaan, maar Maman en ook niet ín San Sebastian, maar in Bilbao om precies te zijn naast het Guggenheim Museum, waarvan je links de glimmende gevel gemaakt van Titanium ziet. Bilbao is éen van de vier plaatsen ter wereld met een eigen Guggenheim. Maman is een bronzen sculptuur van Louise Bourgeois en is bedoeld als ode aan haar moeder. Net als deze is de spin een wever, de draad gebruikt ze zowel om een beschermende cocon voor haar kinderen te spinnen- je ziet dat terug in de eizak met 26 marmeren eitjes onder de buik van het beeld - als om haar prooi te vangen. Het verbeeldt sterkte, bescherming en slimheid. Tussen de poten van de spin door is nog net een ander kunstwerk zichtbaar, een zuil glimmende bollen van Anish Kapoor.

'389361' door adelheid '389361' door adelheid

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Brug of pont

adelheid

In de noordelijke buitenwijken van Bilbao vindt je de Vizcayabrug. Dit is geen normale brug, maar een zweefbrug. Het is de oudste ter wereld en is gebouwd in 1893 door een leerling van Gustave Eiffel. Aan de brug hangt aan kabels een soort gondel en deze wordt gebruikt om passagiers en auto's over de rivier te vervoeren. Deze verbinding werkt nog altijd en in luttele minuten ben je aan de overkant. Ik vond het heel bijzonder en zeker de moeite waard om even heen te gaan (met metro) als je in Bilbao bent. Als toerist heb je bovendien de mogelijkheid om met een lift naar boven te gaan en er overheen te lopen. De brug staat sinds 2006 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. (vrij naar wikipedia)

'305343' door keunings76 '305343' door keunings76

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

De kust bij Santander

keunings76

In het noorden van Spanje ligt de stad Santander. Een prachtige stad gelegen aan het water. Santander is dan ook een heerlijke bestemming voor een lang weekend door te brengen. Heel weinig buitenlandse toeristen en de luchthaven is vlakbij gelegen.

'396518' door BenRTravellers '396518' door BenRTravellers

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Processie

BenRTravellers

Les 1 voor elke fotograaf: ga nooit zonder camera op pad, je weet maar nooit wat je tegenkomt onderweg. Ik was zo stom om voor even een hapje eten in de stad mijn camera in het hotel te laten liggen. Niet wetende dat het pasen was en in Bilbao dan een grote Semana Santa-processie wordt gehouden. Blootvoets doen verschillende kerkgenootschappen uit de stad en wijde omgeving boete onder bombastisch tromgeroffel en sober trompetgeschal. Heel bijzonder om hier spontaan deelgenoot van te kunnen zijn en gelukkig hebben mobieltjes - die ik wel bij me had - tegenwoordig ook goede camera's!

'450406' door RGeerdink '450406' door RGeerdink

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Oud en Nieuw

RGeerdink

Bilbao is de laatste 20 jaar veranderd van een oude vieze stinkende industriestad tot een moderne toeristenstad. Het Guggenheim museum heeft hier zeker aan bijgedragen. Bilbao heeft een prachtige oude binnenstad en als je van lekker eten houdt is het een regelrechte aanrader. Op deze foto ontmoeten oud en nieuw elkaar. De “oude” kerk La Iglesia de San José de la Montaña de los Padres Agustinos is ruim 100 jaar oud en het moderne gebouw op de achtergrond is de Iberdrola Tower, ook wel Office Tower genoemd en stamt uit 2012. Dit gebouw is 165 m hoog en is te zien vanuit heel Bilbao. De mensen die ik heb gesproken vinden de Tower misstaan op deze plek.

'420175' door abytravel '420175' door abytravel

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Estación Abando

abytravel

In het centrum van Bilbao liggen twee stations vlak achter elkaar en gedeeltelijk met elkaar verbonden. Aan de linkeroever van rivier de Nervíon ligt de ongetwijfeld vaak gefotografeerde ingang van het station Santander, waarvandaan behalve regionale treinen ook metro's vertrekken. Loop je de hal hiervan door en verlaat je deze weer via de achteringang dan kom je via een klein trappetje bij de ingang van station Abando, of Estación del Norte. Dit is het belangrijkste treinstation van Bilbao. De hoofdingang ligt aan de Plaza Circular De hal van dit station wordt gedomineerd door de enorme glas in lood ruit boven het trappenhuis, waarop alle economische activiteiten van de provincie Vizcaya te zien zijn. Het werd ontworpen door de schilder Caspar Montes Iturrioz en geplaatst in 1948.

'292296' door swanny '292296' door swanny

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Guggenheim

swanny

Het beroemde gebouw van het Guggenheim Museum in Bilbao. Rondom het gebouw staan verschillende kunstwerken, zoals deze metalen spin. Omdat er altijd veel toeristen rondlopen valt het niet mee om een rustige compositie te maken. Met een beetje geduld en wat geluk dit plaatje geschoten.

'414908' door abytravel '414908' door abytravel

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Balkonscène

abytravel

Hi buurman, wat sta je daar nou toch moeilijk te doen met die plantjes? Ja , met al dat stof dat hier aan komt waaien moet ik ze toch regelmatig afsponzen om ze zo mooi fleurig te houden Zal ik ze 's ff met m'n zwabber doen? Wacht, ik kom wel naar je toe... Zou het zo gegaan zijn? Hierbij mijn bijdrage voor de balkonnetjesserie die hier rondwaart...

'413058' door abytravel '413058' door abytravel

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Bovenop de Puente...V

abytravel

Hoog boven de Nervíon tussen Las Arenas en Portagulete, een voorstadje van Bilbao nabij de haven, kun je over de Puente Vizcaya naar de overzijde lopen. Je kijkt dan van 45 meter hoogte neer op de daadwerkelijk "brug" de Puente Colgante, een hangende pont die onder je door naar de overkant getrokken wordt voor de minder dapperen, fietsers en auto's. Bovenop de brug heb je een prachtig zicht naar zowel Getxo en de haven als Bilbao

'421720' door abytravel '421720' door abytravel

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Blikkerend Guggenheim

abytravel

Het Guggenheim Museum aan de oever van de Nerví­on is éen van de opvallendste gebouwen van Bilbao. Niet alleen wat betreft de vorm van het gebouw , maar ook het gebruikte materiaal - het is voor een groot deel bedekt met geschubde titanium platen- onderscheidt het zich van traditionelere bouwwerken. Als dan, zoals hier, de late namiddagzon het gebouw beschijnt staat het te blikkeren dat het een lust is.

'530272' door Fransvdg '530272' door Fransvdg

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

De tulpen van Jeff...

Fransvdg

Iedereen die van moderne kunst houdt moet zeker eens naar het Guggenheim museum in Bilbao gaan. Het gebouw is een kunstwerk en wat je binnen ziet varieert van prachtig tot tenenkrommend...... Op deze foto zie je de tulpen van Jeff Koons. Zijn werk wordt betiteld als postmodern, als banaal en als heel erg kitsch. Ook pornografisch werk waar hij zelf een rol in speelt schuwt hij niet. Het is in ieder geval een feit dat hij verrast en daar heel leuk aan verdient. Zijn tulpen hoeven van mij niet in een kunstcategorie ondergebracht te worden. Ik vind ze gewoon leuk.

'393744' door BenRTravellers '393744' door BenRTravellers

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Uitgestorven

BenRTravellers

Mijn eerste nacht op reis is altijd hetzelfde. Woelen, draaien, hazenslaapjes. Is het rusteloosheid? Spanning? Angst om iets te missen? Dan maar weer bij het ochtendgloren het bed uit en op stap. Die morgen lijk ik terecht gekomen in een surrealistische wereld. Een compleet uitgestorven Bilbao, geen mensen, geen verkeer, alleen maar stilte. Het uitzicht vanaf de La Salve-brug lijkt op een filmdecor, waarbij de stad is overgenomen door een allesvernietigende reuzenspin.

'449851' door RGeerdink '449851' door RGeerdink

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Puppy

RGeerdink

Dit is de welbekende puppy van Jeff Koons voor het Guggenheim museum in Bilbao. Een aantal keren per jaar worden de verse bloemen waarmee het grootste deel van de puppy wordt gemaakt ververst. Afgelopen mei was ik in Bilbao en de puppy was een bleek groen "geval" met vale paarse plekken. Deze foto is van september waar de puppy er fris en fruitig uitziet. Het blijft een kunstwerk.

'255437' door GwenvM '255437' door GwenvM

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Zubizuribrug in Bilba

GwenvM

Zubizuri betekent "witte brug" in het Baskisch. De voetgangersbrug over de rivier Nervión is ontworpen door de bekende architect Satiago Calatrava en is overdag en 's nachts uitermate fotogeniek.

'413194' door abytravel '413194' door abytravel

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

De dag doornemen...

abytravel

Wat vind ik dat toch heerlijk in zuidelijker landen, dat 's avonds niet iedereen zijn huis induikt en zich terugtrekt achter de veilige gordijnen. Hier in Bilbao komt de stad bij schemering juist tot leven. Overal zie je mensen, ook kleine kinderen op straat en is het gezellig. Hier zit een stelletje Bilbo's in het plantsoentje bij het Bilboko Arte Eder Museoa de gebeurtenissen van de dag door te nemen: "ben jij nog naar die demonstratie geweest?" "die tegen de inmenging vanuit Madrid?" "Ja, maar zo raar,alleen maar mensen van onze leeftijd, helemaal geen jonkies..." "zou het die niet interesseren wat er met onze stad gebeurt??" "ach joh die hebben het veel te druk met hun gezinnetjes....

'450852' door Esthers '450852' door Esthers

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Guggenheim bilbao

Esthers

Het Guggenheim museum in Bilbao is een van de 4 Guggenheim musea over de wereld. Het is een architectonisch hoogstandje wat de hele stad een positieve boost heeft gegeven. Bilbao is een gezellige stad voor een stedentrip, wij hebben het gecombineerd met Santander dat op een uurtje rijden ligt.

'435038' door RGeerdink '435038' door RGeerdink

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Reflecties

RGeerdink

In Bilbao staat het indrukwekkende Guggenheim museum. Bij het museum staat een prachtig kunstwerk van de Indiase kunstenaar Anish Kapoor. Het zijn 80 roestvrijstalen balen die op een bepaalde manier zijn gestapeld. Doordat de ballen zwaar verchroomd zijn, zijn er prachtige reflecties op te zien. Op deze foto zie je zowel de omgeving als de andere ballen gereflecteerd.

'379127' door abytravel '379127' door abytravel

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Liefde is...... een s

abytravel

Jaren geleden ontmoetten zij elkaar voor het eerst; maanden geleden spraken zij hun liefde voor elkaar uit en vandaag is hun grote dag. Aan het strandje bij de haven van Bilbao zag ik deze scene. De fotografe die zich in allerlei bochten wringt voor de mooiste opname en het bruidspaar dat de sprong in het diepe heeft gewaagd en er nu een sprongetje van geluk aan waagt....

'449940' door RGeerdink '449940' door RGeerdink

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Operahuis

RGeerdink

Het Teatro Arriaga is een operahuis in Bilbao. Het is in Neo-Barokke stijl gebouwd in 1890 en ligt op een prachtige locatie aan de ría de Bilbao en bij de ingang van de casco Viejo, de oude binnenstad. De naam Arriga is afkomstig van een Spaanse pianist Juan Crisostomo de Arriga die bekend stond als de Spaanse Mozart. In 1914 heeft een enorme brand het gebouw goeddeels vernield en na het herstel werd het langdurig gesloten tijdens de Burgeroorlog. Nog erger waren de overstroming in augustus 1983 toen de gehele fundering en de eerste verdieping onder water kwamen te staan. Het theater is herbouwd in 1985.

'486645' door Mryn74 '486645' door Mryn74

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Guggenheim

Mryn74

Het Guggenheim Museum in Bilbao (officiële naam: Museo Guggenheim Bilbao) is een van de vier Guggenheim-musea over de hele wereld naast Peggy Guggenheim Collection in Venetië, Guggenheim Museum in New York en Deutsche Guggenheim in Berlijn. De musea behoren tot de Solomon R. Guggenheim Foundation in New York. Het is een van de belangrijkste musea voor moderne kunst en zorgde voor een grote groei van de toeristensector van de stad. Naar dat succes is het Bilbao-effect genoemd. Het gebouw is een museumstuk op zich door zijn deconstructivistische architectuur. Het is voor het publiek geopend sinds 1997 en de kunstwerken die tentoongesteld worden variëren van moderne kunst (popart) tot werken van gerenommeerde artiesten als Picasso. De permanente collectie wordt verspreid over de vijf musea en geeft een overzicht van de plastische kunst in de twintigste eeuw. Ze bevat kunstwerken van artiesten zoals Salvador Dalí, René Magritte en Andy Warhol. Het gebouw is ontworpen door de Noord-Amerikaanse architect Frank Gehry en heeft een tentoonstellingsoppervlakte van 11.000 vierkante meter. Het gebouw is grotendeels bedekt met schubvormige titanium platen die ervoor moeten zorgen dat het gebouw honderd jaar kan schitteren. De vele glazen wanden zijn geconstrueerd om de vele kunstwerken te beschermen tegen warmte en beschadiging door zonlicht. Dit alles maakt dit gebouw tot een van de grootste kunstwerken van de hedendaagse architectuur. (Bron: Wikipedia)

'448984' door RGeerdink '448984' door RGeerdink

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Stadhuis

RGeerdink

Bilbao is een heerlijke stad om doorheen te slenteren. Langs de rivier de Nervión ligt aan weerszijden een brede wandelpromenade. Je komt dan ondermeer dit neobarokke stadhuis (Ayuntamiento) van Bilbao tegen dat werd gebouwd in 1892. In het stadhuis worden rondleidingen verzorgt waarbij de vele rijk gedecoreerde zalen te zien zijn, oa de Arabische hal met veel prachtig meubilair.

'409126' door agrotewal '409126' door agrotewal

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Bilbao in de regen

agrotewal

Voor het eerst met een camper onderweg loop je tegen wat lastige zaken aan. Zoals een parkeerplaats. Het plan was om Bilbao met een bezoekje te vereren, maar het stroomde van de regen het was koud. Er waren veel verkeersopstoppingen waardoor we werden omgeleid. Met als resultaat alleen maar een foto bij een stoplicht. Mooie stad maar helaas nog niet bekeken.

'378603' door abytravel '378603' door abytravel

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

De worstenslager

abytravel

In de grote overdekte Mercado de la Ribera, vlakbij de centrale rivier de Nervion is er een overweldigend aanbod van geuren en kleuren. In dit stalletje verkoopt de slager de beroemde Pata Negra of Jamon Ibérico, ham die uitsluitend van het zwarte Iberische varken gemaakt mag worden en verschillende soorten chorizos.

'201979' door netty63 '201979' door netty63

SpanjeBilbao

SpanjeBilbao

Pais Vasco

netty63

De "hemel" opent zich opent zich boven het schiereiland van Getaria, in Spaans Baskenland. Het schiereiland wordt "de rat" genoemd. Je kunt wel aan de vorm zien waarom !