Barcelona

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Barcelona image

Op de loop voor de winter: Een ontsnapping naar Barcelona

Barcelona
Spanje
Lindajansen

Op de loop voor de winter: Een ontsnapping naar Barcelona

Zodra de dagen korter worden, begint het bij mij te kriebelen. Ik wil weg! En zo geschiedde, ik boekte een vlucht via Corendon en krap twee weken later stond in midden in Barcelona: Heerlijk! Er is niets mis met jezelf in de watten leggen wanneer de landsgrenzen op je af komen en de zon zich amper laat zien. Voor de duidelijkheid, voor tropische temperaturen hoef je Barcelona niet in december te bezoeken, het was er fris! Voor mij echter geen enkel probleem, hoe lekker het ook is om aan het strand te liggen, ik kwam voor architectuur, lekker eten en een nieuwe ervaring.

Fotograferen is mijn hobby en als amateurfotograaf, zit je in Barcelona wel goed. Niet alleen de stad is fotogeniek, maar ook de Barcelonezen zijn prachtig te fotograferen. Mits ze stil staan natuurlijk, want in Barcelona lijkt iedereen non-stop te bewegen! Aan minuscule tafeltjes voeren oudere heren verhitte gesprekken en op de markt schreeuwen de dames en heren dat het een lieve lust is. Iets gemakkelijker op de foto te krijgen is de architectuur van de stad en één naam mag daar zeker niet aan ontbreken: Gaudi! Deze architect bouwde in het begin van de vorige eeuw verschillende percelen vol met zijn speelse ontwerpen. Bezoek zeker het door Gaudi aangelegde Park Güell en het woonhuis van de architect, iets hoger in het park, voor een prachtig uitzicht over de stad. Mijn persoonlijke favoriet is absoluut Casa Milà, tegenwoordig van binnen een museum maar van buiten een modern kunstwerk dat zich prachtig laat fotograferen. Voor de liefhebbers, bekijk Casa Milà eens door je analoge camera en fotografeer in zwart-wit, succes verzekerd!

De markt op
Een goede maaltijd vinden viel me toch zwaarder dan ik had verwacht, reisgidsen sturen je allemaal naar het centrum en al snel strand je aan de Ramblas, het toeristische hoogtepunt van de stad waar het eten duur is en de proppers op de stoep staan. Mijn advies: ren weg van iedere toko met een geplastificeerde menukaart op het raam en duik de kleine steegjes in. Achter de (beroemde en dus ontzettend drukke) Mercat de la Boqueria, een gigantische overdekte markt, scoor je zoete Spaanse broodjes met dikke plakken ham en vers fruit is overal op de markt te krijgen. Zeebanket mag ook niet ontbreken bij je bezoek aan badplaats Barcelona, ga daarvoor naar de haven waar de vis vers is. Schrik niet van de wat troosteloze sfeer in dit deel van de stad, het eten is er geweldig!

Kaarsje
Als ik één goede gewoonte heb overgenomen van mijn reislustige moeder, is het dat ik op mijn vakantiebestemming een kaarsje brand in een katholieke kerk. Niet omdat ik zo gelovig ben, maar als ritueel in de hoop weer veilig thuis te komen. Ik was van plan dat kaarsje in de Sagrada Familia (alweer een bouwwerk van Gaudi) te ontsteken, maar de sfeer voelde binnen toch niet helemaal ‘af’. Dat kan kloppen want er wordt al decennia gebouwd aan de gigantische bouwval. Gelukkig rende ik net voor vertrek nog even de Catedral de Santa Eulàlia in, geheel tegen mijn gewoonte want betalen voor een kerk vind ik onzin. De kathedraal is typisch Spaans, overladen met goud en edelstenen maar in een rustig hoekje vond ik toch een sereen altaar om mijn eigen kaarsje te branden. Ook leuk, op de binnenplaats leven moddervette ganzen!

Mijn thuiskomst verliep, misschien wel dankzij het kaarsje, voorspoedig. Een zomer in Barcelona gaat zeker op mijn lijstje!

Linda.