Barcelona

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Barcelona image

Kippenvel

Barcelona
Spanje
Yves

Kippenvel

Centraal gelegen, toch stil. Het kleine pleintje ligt op steenworp afstand van de kathedraal in het hart van de oude stad, maar rumoer lijkt hier niet te bestaan. Alsof er geen honderden toeristen en locals rondslenteren meteen om de hoek, winkelend en op weg naar eten. Wonderlijk is dat.
Het pleintje – eigenlijk meer een binnenplaatsje – vormt een soort cirkel die aan alle zijden ommuurd wordt, er is slechts één toegang middels een eveneens ommuurd smal straatje.

En dan sta je er dus. Een grote boom houdt het meeste zonlicht tegen, wat zorgt voor een zachte zon en mooie schaduwwerking. De gebouwen hebben schattige balkonnetjes en tal van raampjes, maar vertonen geen tekenen van actieve bewoning, althans niet op dit moment. Aan de muren hangen sierlijke lantaarns, ze maken het geheel compleet. Een charmant, romantisch binnenplaatsje. Een bijzonder vredig gevoel bekruipt me. Het is alsof de tijd hier stil heeft gestaan, gevangen gehouden tussen de zandkleurige muren. Om de sfeer compleet te maken speelt een muzikant, zittend op zijn krukje, melancholische gitaarmuziek. De muren achter hem zijn verweerd, lijken verweerd. De tand des tijds, die hier slechts gedeeltelijk werk heeft gehad.

De betovering wordt doorbroken door de woorden van de gids.
Dit pleintje was de plek waar vele liquidaties werden uitgevoerd, op tegenstanders van Franco’s dictatuur. De afbrokkeling waar ik naar sta te kijken, van de muren achter de muzikant, zijn weliswaar aangetast door de tand des tijds; maar gestuurd door mensenhanden, in een flits van een seconde.
Het zijn kogelgaten, vele tientallen. Nu valt me pas op dat de muren na manshoogte weer egaal zijn.
Nu pas snap ik de melancholische klanken van de gitarist, kan ze in een ander daglicht plaatsen.
Het daglicht dat hier niet genoeg heeft geschenen om de sporen van wrede geschiedenis uit te wissen. Dit pleintje leek een stille getuige van de schoonheid van het leven, het blijkt een stille getuige van een wrede dood.
Ik kijk naar de gaten en krijg er kippenvel van.

Foto's

72b1b.jpg
72b1b.jpg
Yves