Barcelona

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Barcelona image

Barcelona

Barcelona
Spanje
EvanderHel

Een avond genieten, smikkelen en smullen!

Half zes is in Nederland etenstijd. Voor de meeste dan. In Spanje moet je dit niet willen. Hoewel er geen tijdsverschil is tussen deze landen, is er wel een wereld van verschil qua eten. Bij ons kom je thuis uit je werk. Je kleedt je om in gemakkelijke vrijetijdskleding, kookt een potje en eet dit dan op aan de eettafel. Of op de bank voor de tv. Lekker makkelijk en ondertussen gedachteloos je eten naar binnenschuiven. Herkenbaar? Dan neem ik je nu een paar honderd kilometer mee. We zijn in Spanje. Barcelona om precies te zijn. Om half zes zijn daar de restaurants nog geeneens open voor het diner. Niet erg, want de lunch doen we daar ook later dan gemiddeld in Nederland. Dus we hebben nog geen honger.
Na het werk spreken we af met vrienden. Gezellig buiten op een terras. We drinken wat en nemen een snackje erbij. Lekker kletsen in de zon en we nemen nog een drankje. De tijd vliegt en al die tijd is er een gezellig geroezemoes om ons heen. Niemand gaat naar huis, het sociale leven speelt zich af op straat.
Rond een uur of half tien ’s avonds beginnen de buiken te rommelen. We kunnen lekker buiten blijven zitten, het is nog zacht. En er zijn heaters voor het geval dat. We krijgen de kaart van een vriendelijke ober en zien om ons heen meer mensen kijken, kiezen en bestellen. Waar hebben we trek in? Eens kijken… Jamón de bellota. Een zalige zachte ham, beetje zoutig en smelt op je tong. Een bordje met espinacas con garbanzos y tocino. Heerlijke verse spinazie met gebakken kikkererwten en uitgebakken spekjes. Mmmm. Wat niet mag ontbreken zijn de patatas bravas, dit zijn lekkere gebakken aardappels met knoflookmayonaise en een pittige paprikasaus. Lomo de atún de la Boqueria! Waanzinnig verse tonijn van de Boqueria markt aan de Ramblas. Om je vingers, wat zeg ik, je hele hand bij op te eten! Natuurlijk nog een pan de tomate, geroosterd brood met olijfolie, knoflook en tomatenprut. Vers uit de oven staat dit voor je op tafel en de geuren vermengen zich met elkaar op het terras. Smaken vermengen zich ook, maar dan in je mond en wat een sensatie! Dit is niet eten, dit is genieten. Met een hoofdletter. Dit doe je ook niet in een half uurtje, nee, we nemen het gemak ervan. En als de bordjes leeg zijn, gaan we nog een rondje. Zullen we hetzelfde doen of proberen we nog iets nieuws van de kaart? De ober brengt nieuwe drankjes en de ijsblokjes kraken.

Dan rumoer. Oh gezellig! Wat straatentertainment en het is een goed bandje. Ze gaan helemaal op in hun muziek en de jongeman met de bas staat te swingen. Als het even stil is na een nummer zien ze pas dat er een hele kring met mensen om hun heen staat. Ze klappen hard in hun handen en geven wat kleingeld. Er staat een omgekeerde hoed op straat waar ze het in mogen gooien. Als dank krijg je een cd met hun nummers.

En dan dilemma? Doen we een toetje of niet? Zucht… mousse de chocolate blanco y negro. Dit hoef ik waarschijnlijk niet te vertalen of… sorbete de limón con orujo. Een heerlijk fris toetje van limoensorbet met Galiciaans vuurwater. Waar je het erg warm van krijgt, haha!
We betalen de rekening en voldaan lopen we door de smalle, kronkelige straatjes van de Barrio Gótico. Het is gezellig druk en veel terrassen zitten nog vol.
Morgenochtend zitten ze weer vol. En eigenlijk de hele dag door. We zullen je verklappen waar je dit kunt meemaken, want deze locatie bestaat echt. Het is restaurant La Taverna del Born, aan de Passeig del Born 27-29. Als we je nog niet overtuigd hebben, kijk dan hier: www.tavernadelborn.es


En weet je wat nu eigenlijk het allerleukst hier is? Je zit lekker tussen de Spanjaarden zelf te eten en slechts een enkele toerist zit hier op dat tijdstip... geweldig toch? Niet aan teveel mensen doorvertellen hoor ;-)

Buen provecho!