Hoe veilig is reizen naar Barcelona op dit moment? image
Lkoedam

Hoe veilig is reizen naar Barcelona op dit moment?

Het is onrustig in Barcelona en de autonome regio Catalonië. De Catalaanse premier wil er de onafhankelijkheid uitroepen, maar de Catalanen zijn hierover verdeeld. Is het op dit moment wel verstandig om erheen te reizen? Dit is de stand van zaken.



Hoe veilig is Barcelona, gezien de politieke situatie? (Foto: Reisreporter pixelfun)



Ruim een week geleden zag de wereld hoe de Spaanse politie met rubberen kogels naar betogers die wilden stemmen schoot. Maar nu de stemming heeft plaatsgevonden – 90% van de stemmers koos vóór onafhankelijkheid – zijn er juist weer massale protesten tégen de afscheiding. De spontane stakingen, demonstraties en protesten vormen voor jou als toerist dan ook het grootste gevaar. Maar als je dit soort bijeenkomsten vermijdt en alert blijft, is er volgens de Rijksoverheid vooralsnog weinig aan de hand. Touroperators in Barcelona beweren zelfs dat alles alweer is zoals het oude. Business as usual dus. Houd echter alsnog rekening met potentiële stakingen in het openbaar vervoer en heb alternatieve reisroutes van en naar de stad achter de hand.



Let hier op



Catalaanse onafhankelijkheid is al een gevoelig onderwerp sinds de Spaanse burgeroorlog in 1936. Laat je er dan ook niet in het openbaar over uit. Bij wijze van spreken: in het Spaanse voetbalshirtje lopen is prima, zolang je er niet de teksten ¡Viva España! bij scandeert. Hetzelfde geldt andersom. Wees ook tactisch in de gesprekken die je aanknoopt met locals. De politieke onrust in de stad is al met al géén reden om je stedentrip te cancelen.