Ontdek Ruzafa, de hipste buurt van Valencia image
Lkoedam

Ontdek Ruzafa, de hipste buurt van Valencia

Spanjekenners weten het allang: Valencia, de derde stad van het land, is de perfecte citytripbestemming. Zon, zee en strand gaan er perfect samen met kunst, cultuur en culinaire hoogstandjes. Het Valencia van de locals vind je echter niet in de drukke oude binnenstad, maar in de gezellige buurten daaromheen. Onze favoriet is het überhippe maar nog steeds heerlijk relaxte Ruzafa. Dit zijn onze grootste lokale ontdekkingen.



Rufaza überhip, relaxed én cultureel; het bezoeken waard (Foto: Columbus © Lars van der Waarden)



Ruzafa begint daar waar de oude stadsmuren van Valencia eindigen. De wijk was in de middeleeuwen nog een groengebied dat door de Moorse bezetters als de achtertuin van de stad werd gebruikt — de naam van de buurt is afgeleid van het oud-Arabische woord voor ‘tuin’. Tot 1877 was Ruzafa een zelfstandige gemeente. Na de inlijving door Valencia werd haar karakter mettertijd stedelijker. Met name het afgelopen decennium is Ruzafa populair geworden onder creatieven, en dat zie je terug in de vele eigenzinnige winkeltjes, restaurants en uitgaansplekken. Niet te missen tijdens je citytrip naar Valencia!



1. Ontdek de krenten in de pap



Wakker worden! Bij bakker, patissier en café La Noa begin je je dag met croissantjes, chocoladebroodjes of een salade. Bijzondere aanbeveling verdienen de amandelcroissants en de caracolas de pasas, krentengebakjes met kaneel.

Amorós 21, lanoavalencia.com.



2. Ontdek de leukste markt van de stad



In een doolhof van steegjes, midden in de wijk, doemt deen kleurrijke markthal op, de Mercado Ruzafa (Mercat de Russafa). Zijn grote broer, de Mercado Central in de binnenstad, mag dan de meeste bezoekers trekken, hier vind je de locals. Een oud mannetje leest zijn krantje, een dame drinkt snel haar espresso op, twee heren discussiëren over de prijs van een heilbot. Naast groenten en fruit vind je er honing, likeurtjes, zeewier en nog veel meer lekkers. Met handen en voeten en een klein woordje Spaans proberen iets te bestellen is al iets moois op zich.

Mercat de Russafa, Pl. del Baró de Cortés, tel. 963-744025, mercatderussafa.com.