Top 6 roadtrips: van onverhard tot onvergetelijk image
REDACTIE

Top 6 roadtrips: van onverhard tot onvergetelijk

De ultieme roadtrip heeft het in zich om alles even te laten voor wat het is – je rijdt weg met grote nieuwsgierigheid en openheid voor het onbekende. Wij gingen je voor.

1. Off-roadtrippen door Zuid-Afrika

Oyster Bay staat nog niet op de toeristenradar. (Foto: Columbus Travel)

Veel Zuid-Afrika-reizigers richten hun vizier op de Tuinroute en de gebieden daaromheen. Ze stappen in de auto en zoeven in een moordend tempo (en in oostelijke richting) over Route 2. Tijdens ónze roadtrip zijn het niet de bestemmingen, maar de wegen ernaartoe die tellen. Waar we kunnen wijken we af van de snelweg en zoeken we de limiet op van ons huurautootje. Dit is roadtrippen door Zuid-Afrika á la Columbus!

Maak een duinwandeling Een van de eerste haltes op onze Tuinroute is Oyster Bay, een piepklein kustdorpje dat nog niet op de toeristenradar staat, en grotendeels volstaat met vakantiehuizen van Zuid-Afrikanen. Het dorpje grenst aan een 235 hectare groot kustreservaat met eindeloze stranden en torenhoge zandduinen. De duinen spreken meteen tot onze verbeelding. In tegenstelling tot de duinen die we kennen uit Nederland, zijn ze spierwit en is er geen strandganger te bekennen. In de ochtend maken we een duinwandeling, blootvoets en door mul zand, van de buitenrand van Oyster Bay naar Oyster Bay Lodge (één uur), een accommodatie die wordt gerund door Nederlanders en heerlijke koffie serveert.

Spot wilde dieren vanuit je tent Een complete olifantenfamilie loopt recht op ons af, en lijkt het te hebben gemunt op onze auto. Gelukkig blijken de dieren louter interesse te hebben in de sappige bladeren van de struiken in de berm. De struiken worden in één hap verorberd. Een autosafari is met afstand de populairste manier om Addo Elephant Park – het op een na grootste natuurreservaat van het land – te verkennen. Voor ons is het onwerkelijk om nota bene in onze eigen huurauto tussen de olifanten, wildebeesten, zebra’s en springbokken te staan. Het park op intiemere wijze ontdekken? Blijf dan slapen in een van de accommodaties in het park. Met een beetje geluk spot je dieren die hun dorst komen lessen bij dichtbijgelegen waterpoelen en hoor je hun nachtelijke gebrul. Een van de voordeligste opties is Spekboom Tented Rest Camp, vanaf € 66 voor twee personen.

Sta versteld door bijzondere rotsformaties Rijden door eindeloze, droge vlaktes monotoon? Welnee! Langs de gravelweg tussen Laingsburg en Zoar (R323) doemen om de zoveel kilometer rotsformaties op in de meest ongewone tinten, die ook nog eens kaarsrecht de lucht in steken en in schril contrast staan met de lichtblauwe lucht erachter. Zodra we het Towerkop Natuurreservaat binnenrijden, lijkt de grindweg in een soort trechter te worden gezogen. Aarzelend en stapvoets rijden we verder, om er al snel achter te komen dat het om de Seven Weeks Poort gaat, een extreem nauwe opening door het gesteente, die ook wel wordt aangeduid als Kleine Swartbergpas. Het aangezicht is zó mooi dat we ons continu genoodzaakt voelen om over het dashboard heen naar boven te gapen. Tegen beter weten in bekruipt ons het gevoel dat wij de allereersten zijn die deze doorgang ontdekken.

 

2. Ontdek het meest spirituele land van Europa

Het zuidwesten van Ierland kenmerkt zich door groen, groen, groen. (Foto: Louise ten Have)

Groen, groen, groen en nog eens groen. Dat is wat je ziet in het zuidwesten van Ierland, bijgenaamd the Emerald Isle. De kust kenmerkt zich door kiezelbaaien, lichtgrijze zandstranden, ruige rotsen en eindeloze vergezichten over de Atlantische Oceaan. Dit is roadtrippen door Ierland á la Columbus!

Ga op bedevaarttocht Loop in slow motion de 618 treden op van Skellig Michael, naar de huizen en het klooster van de eerste christenen van Ierland. Juni en juli zijn de beste maanden, omdat dan de papegaaiduikers overal op het eiland broeden. Zorg dat je de eerste (landings)boot van 08.15 uur pakt, voor meer rust en beleving. Vertrek vanuit Portmagee, vanaf €100. Meer informatie lees je op skelligislands.com

Rijd door de Zwarte Vallei Tussen de MacGillycuddy’s Reeks een Moll’s Gap, ten zuiden van de megatoeristische maar ook prachtige Gap of Dunloe, vind je de Black Valley. Dit was de laatste plek in Ierland die op het elektriciteitsnetwerk werd aangesloten, in 1978. De boeren hier zijn supervriendelijk, niet te verstaan en hebben nauwelijks contact met elkaar. Rijd langs riviertjes, meren en watervalletjes en vergeet vooral niet de doodlopende weggetjes in te slaan.

Combineer kajakken met wildkamperen Huur een kajak bij Valentia Island Sea Sports en kajak in 10 minuten naar het naastgelegen onbewoond eiland Beginish, met twee mooie stranden. Je kunt er dolfijnen en zeehonden spotten. Zorg dat je een eenvoudig BBQ-setje bij je hebt, net als wat eten en vis. Wildkamperen mag officieel niet, maar als je het doet … 

 

3. Outback Quebec

The road ahead is empty in het oosten van Canada. (Foto: Marije van de Vlekkert)

In Quebec, een verrassend onontdekte provincie in het oosten van Canada, gaan we op zoek naar leegheid, oneindigheid, nietigheid, en vooruit, mannelijkheid. Dit is roadtrippen door Canada á la Columbus!

Kampeer op het water Met een kajak of kano verken je Quebec op een net iets andere manier. Wat echt summum is? Een meerdaagse kajaktocht door Fjord du Saguenay. Je treft al het wildlife dat er is, slaapt op anders onbereikbare plekken langs de rivierbedding, en peddelt met een beetje mazzel tussen witte walvissen door. Regel het via Organisaction, een officiële partner van nationaalparkbeheer Sepaq.

Strand op een strand Je verwacht het niet bij een gebied dat in het hoge noorden ligt, maar Quebec heeft meer dan 250 publieke stranden. En dan zijn er ook nog onontdekte pareltjes. De uitzichten zijn adembenemend, het water is koud. De stranden die op onze route in Zuid-Quebec liggen zijn Baie de Tadoussac, Petit-Saguenay, Saint-Gédéon en onze absolute topper om ’s ochtends jezelf in wakker te wassen: Baie Ste-Marguerite.

Spot walvissen Quebec is dé plek om walvissen en dolfijnen te spotten, maar het is niet altijd even makkelijk om dit op duurzame wijze te doen en het massatoerisme te ontlopen. De duurzaamste wijze is walvissen vanaf de oever gade te slaan. Halte au Beluga is in het hoogseizoen een hotspot voor de jonge, witte walvissen. In juni of september kun je echter al pech hebben. Dan ben je toch overgeleverd aan de St Lawrence-baai, waar je ze niet mis kunt lopen. Toch liever vanaf het water? Kies voor een kleine zodiac (met maar twaalf mensen op een boot) en vertrek vanuit Les Escoumins of Les Bergeronnes. Je ontloopt daarmee de massa in Tadoussac. Prijzen: circa €40 p.p. voor twee uur varen. Zoek via parcmarin.qc.ca naar een verantwoord bedrijf.

 

4. Dwars door Big Sky Country

De Going-to-the-sun-road in Montana is een van de mooiste wegen ter wereld. (Foto: Stijn Hoekstra)

Een roadtrip in Montana is een reis door een Amerika dat verborgen blijft voor het grote publiek: een leeg land dat nog het Wilde Westen ademt, van spookdorpen en rodeo’s, excentriekelingen en beren op de weg. Dit is roadtrippen door de Verenigde Staten á la Columbus!

Dompel je onder in natuur Voor natuurliefhebbers is Montana de jackpot. De ster van de show is Glacier National Park, dat naast indrukwekkende hikes en (bedreigde) gletsjers met de Going-to-the-Sun Road ook een van de mooiste autoritten ter wereld in de aanbieding heeft. Maar er is zoveel meer. Van het Flathead Lake tot de noordkant van Yellowstone National Park, van de National Bison Range tot de grotten van Pictograph Cave State Park, nabij Billings.

Ga paardrijden De meeste natuurliefhebbers komen om te hiken, maar wie zich een cowboy wil wanen, kan ook besluiten te paard te gaan. Wij deden dat met Elk River Outfitters in Red Lodge, $50 voor een uur, $70 voor twee uur, $250 voor een hele dag (niet voor mensen jonger dan zes of zwaarder dan 118 kg).

Trek in galop naar de rodeo Een rodeo is een kruising tussen een dorpsfeest, een circus en een intens sportevenement, waarbij paarden centraal zijn. Bovendien is het een viering van de Amerikaanse plattelandscultuur van het (Mid)Westen. Er zijn grote rodeo’s in Bigfork, Great Falls, Three Forks en West Yellowstone, maar ook vele kleinere. Hou de site van het Montana Professional Rodeo Circuit in de gaten: montanaprorodeo.com

 

5. Domweg gelukkig op de Happy Road

Sla ook eens een zijweggetje van de QL4C in Vietnam in. (Foto: Tim Bilman)

In de provincie Ha Giang, in het noordelijke puntje van Vietnam, vind je een van de grootste reisgeheimen van Zuidoost Azië: de QL4C, ook wel de Happy Road genoemd. De circa 350 km lange route voert door een spectaculair landschap van karstbergen, ravijnen en afgelegen bergdorpen van etnische minderheden. Dit is roadtrippen door Vietnam á la Columbus!

Hit the road De belangrijkste reden voor een bezoek aan Ha Giang – en met zekerheid een van de hoogtepunten van je reis door Vietnam – is een roadtrip over de QL4C en zijn zijwegen. Absolute vrijheid heb je op een motorfiets – ga zelf achter het stuur of neem plaats achterop bij een bestuurder. Je reis begint en eindigt in provinciestad Ha Giang, een loop die je in drie dagen kunt afleggen maar waar je eigenlijk vijf dagen voor moet nemen. Afhankelijk van het model huur je een motorfiets al voor €8-10 per dag. Wij kunnen de diensten van QT Motorbikes and Tours aanbevelen.

Ga wandelen Door het berglandschap van Ha Giang liggen kriskras zandweggetjes die afgelegen dorpen verbinden, langs beeldschone akkers en puntige rotsen. Een hike door dit landschap is een onvergetelijke manier om het lokale leven in je op te nemen. Begin in het plaatsje Don Van, waar trails van uiteenlopende moeilijkheidsgraden beginnen.

Bezoek de traditionele weverij van Mrs Mai Het slaperige dorpje Hop Tien staat bekend om zijn traditionele weefkunst. Lokale beroemdheid mevrouw Vang Thi Mai runt er een weverij, waar je met eigen ogen kunt zien hoe van hennepvezels stoffen worden gemaakt, en ze verkoopt in een winkeltje kleurrijke tassen, kleding en doeken: perfecte souvenirs voor het thuisfront. Het verhaal erachter is bijzonder: Mai zette de weverij op om werk te verschaffen aan vrouwen die gered zijn uit de klauwen van mensensmokkelaars.

 

6. Het meest Spaanse stukje van Spanje

Castilië en León is het best bewaarde geheim van Spanje. (Foto: Margriet Hoekstra)

Castilië en León laat zich moeilijk samenvatten, want behalve een kust heb je er eigenlijk alles: een overvloed aan erfgoed, prachtige natuurgebieden, de beroemde wandelroute naar Santiago de Compostella die het noorden doorkruist, mooie steden, oude dorpen, archeologische opgravingen, lokale topwijn en gastronomische tradities waar je u tegen zegt – tenminste, als je van vlees en vis houdt. Het ontbreken van die kust is misschien wel hét sterke punt, want daardoor zijn er weinig toeristenmassa’s. Dit is roadtrippen door Spanje á la Columbus!

Maak vrienden in ecodorp Matavenero In de zelfvoorzienende ecogemeenschap Matavenero is iedereen welkom. Ook zonder aankondiging. Je kunt er maximaal vijftien dagen vakantievieren of meehelpen met klusjes. Slapen is gratis of tegen een donatie, in de basic slaapzaal of in je eigen tent op het centrale grasveld (neem zelf een matje, slaapzak, zaklamp en evt. tent mee). Neem als je vertrekt je eigen afval mee terug. Rijd eerst naar Foncebadón en neem dan m.b.v. Google Maps de onverharde weg naar het dorp, matavenero.org

Jaag op een spookdorp Neem de binnendoorweggetjes en ga op avontuur, of rijd gericht naar een spookdorp met hulp van Google Maps en de website lospueblosdeshabitados.blogspot.com. In Burgos ligt Museo del Retablo, met altaarstukken die gered werden uit kerken in verlatendorpen, entree € 2.

Proef lokale wijnen Een van de leukste manieren om de lokale wijntraditie te ervaren is een rondleiding met een wijnkenner, langs de beste, hipste en mooiste bodegas (wijnmakerijen) van de regio. Onze favoriet: het modernistische Bodega Portia, bodegasportia.com. Onze rondleiding werd verzorgd door gids Mara Castaño Riano, vanaf €125 voor 2,5 uur, +34636933391. Liever op eigen houtje eropuit? Klop dan aan bij het wijnmuseum in het kasteel van Peñafiel of ga er in ‘wijntherapie’ (lees: relaxen in een spa en helende wijn drinken). 

Wat vind jij de mooiste bestemming?


Ben je nog niet uitgelezen? Dat snappen wij. Op onze themapagina over roadtrips vind je nog veel meer mooie routes én handige tips. Ook in onze roadtripspecial vind je nog veel meer reisinspiratie!