Spanje Artikelen & Blogs

 Zo zoek je de zon op: 5 x Spanje weg van de massa image
 Zo zoek je de zon op: 5 x Spanje weg van de massa image  Zo zoek je de zon op: 5 x Spanje weg van de massa image

 Zo zoek je de zon op: 5 x Spanje weg van de massa

Met zijn zon, zee, heerlijke eten en waanzinnige steden is Spanje niet voor niks een van Europa’s populairste vakantiebestemmingen. Maar waar kun je er nog buiten de gebaande paden treden? Onze insidertips. 

 

Ontdek vredige witte dorpjes in Andalusië. (Foto: Pe Chan)
 

1. Volg de Route van de Kalief 

Een van de best bewaarde geheimen van Andalusië is de Ruta del Califato (Route van de Kalief), de belangrijkste weg tijdens de Moorse overheersing. Ze verbond de steden Córdoba, de oude hoofdstad van het kalifaat, en Granada, zetel van het laatste Arabische koningshuis op het Iberisch schiereiland. Je kunt de ongeveer 200 kilometer lange route volgen via de moderne autowegen N-432 en N-331, dwars door het natuurpark Sierras Subbéticas. Hier liggen in een lieflijk heuvellandschap met olijf- en wijngaarden vredige witte dorpjes met dreigende Moorse forten – vanuit de verte lijken ze op witte dominosteentjes die over de bergen zijn uitgestrooid. 
 

Zoek net even iets verder dan de gemiddelde Spaanse costa en vind een strand voor jezelf aan de Costa de la Luz. (Foto: Pe Chan)
 

2. Kies een strand voor jezelf aan de Costa de la Luz

Het mag een raadsel heten waarom half Europa ’s zomers ligt te bakken aan de Costa del Sol, terwijl even verder naar het westen de al even spectaculaire stranden van de Costa de la Luz alleen insiders trekken. De relatieve obscuurheid van deze ‘kust van het licht’ is slechts deels te wijten aan zijn ligging aan de Atlantische Oceaan, met zijn straffere winden en koudere water. Tarifa, het zuidelijke puntje van de Costa de la Luz, is het bekendst – vanaf deze populaire surfplek kun je op heldere dagen de Marokkaanse kust zien. Maar vrijwel alleen Spanjaarden weten de brede, dertig kilometer lange wilde zand- stranden en duinen tussen Matalascañas en Mazagona aan de rand van Nationaal Park Doñana te vinden. Vooral het ongerepte Playa de Castilla is een leuk uitstapje vanuit Sevilla. De mooiste, verborgen zandstranden liggen evenwel tussen Cádiz en Tarifa − aan kleine baaien vlakbij dorpjes als Roche en Bolonia (bereikbaar via de N340, maar op veilige afstand daarvan).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Desierto de Tabernas ? . . #desert #adventures #espania #happytrails

Een bericht gedeeld door Gareth Bailey (@harryshouseofqueso) op

Geniet van het ruige woestijngebied dat Andalusië te bieden heeft. (Foto: Instagram)


3. Dwaal rond in de Tabernaswoestijn

In de jaren zestig en zeventig vormde de woestijn van Tabernas, zo’n dertig kilometer ten noorden van de stad Almería, het decor voor honderden spaghettiwesterns, waaronder Once upon a Time in the West en The Good, the Bad and the Ugly. De dorpjes die gebouwd zijn als decor, bestaan nog en zijn vooral buiten het seizoen een goede plek om in alle rust filmgeschiedenis op te snuiven. In het heetste deel van Europa ligt ook een van de mooiste natuurparken van ons continent: Cabo de Gata-Nijar. Je vindt er ruige bergen, zandduinen en zandstranden die worden omzoomd door steile kliffen. Alleen al de autoroute langs de kust is hier de moeite waard, bijvoorbeeld de acht kilometer lange weg van het plaatsje Cabo de Gata naar de vuurtoren Faro de Cabo de Gata. Vlak voor de vuurtoren leidt links een weg omhoog naar het informatiecentrum Aula del Mar, dat duiktrips en tochten met zodiacs organiseert, en verder naar een aantal prachtstranden onderaan een klif (het laatste deel van de weg moet je lopen), ecoalmeria.com. Het voorjaar is de ideale tijd voor een bezoek. Het is dan warm, maar nog niet zo onbarmhartig heet. Toeristenhorden vind je hier sowieso niet. 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Went back to the same neighborhood we stayed in three years ago. Yep, still my favorite.

Een bericht gedeeld door Janelle Booth (@janelleybooth) op

Slenter rond in Poblenou en vind de creatiefste hotspots. (Foto: Instagram)


4. Ontdek dé nieuwe buurt van Barcelona

Strikt genomen is Poblenou, de ‘Nieuwe Stad’, niet zo nieuw meer. In de negentiende eeuw klopte hier het industriële hart van Barcelona. Dankzij ambitieuze stadsvernieuwing zijn de fabrieken en arbeiderswoningen, die lange tijd in verval waren, weer in schwung geraakt. Dit keer onder kunstenaars, startupondernemers en andere stadsnomaden. Met als gevolg dat Poblenou onder kenners als een van de hipste buurten van Barcelona te boek staat − een spannende mix van oud en nieuw, rauw en gepolijst. Ga zelf op ontdekkingstocht voor allerlei inspirerende initiatieven. Zo is La Escocesa zonder twijfel het spannendste kunstcollectief van de buurt en het grootste kunstgeheim van Barcelona. De negentiende-eeuwse textielfabriek biedt plaats aan tientallen ateliers, waar een bonte stoet kunstenaars en handwerklieden de deur voor bezoekers openen. Houd de website in de gaten voor vernissages en andere evenementen. 

 

Komt tot rust in de stilte van het Urkiola Nationaal Park in Baskenland. (Foto: Tim Bilman)

 

5. Ga de bergen van Baskenland in

Als je in Urkiola Nationaal Park de bergen ingaat, is het er volledig stil. Op het constante gerinkel van de bellen om de nekken van de pottokas, Baskische paarden, na dan. In de zomermaanden laten de boeren in het gebied hun paarden vrij grazen. De bellen zijn er dus om ze weer op te sporen. Ga tussen de dieren hiken, Vanaf de Col de Larrano-pas is het nog maar een uurtje klimmen naar de hoogste piek van het gebied: de 1331 meter hoge Anboto. 

 

 

Kun je geen genoeg krijgen van Spanje?


Doe dan inspiratie op voor je volgende reis met onze digitale Columbus Travel Guide Spanje, boordevol mooie reisreportages, aanbevolen routes en activiteiten, en handige kaarten. 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Spanje thumbnail

Spanje

Highlight #2
van Europa
Wat is het Spanje van jouw dromen? Wil je zonnen op eindeloze costas, vulkanen beklimmen op de Canar...
8.6
107
reviews
Populaire highlights van Spanje
Toon meer highlights