Aragon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uitzicht over de Pyreneeën.

Aragon,
Spanje


Gisteren heeft een foto van Ainsa een rode ster gekregen, reden voor mij om er iets meer over te vertellen. Ainsa is uitgeroepen tot kunsthistorisch monument en is de hoofdstad van de streek de Sobrarbe. Je vindt er een heel mooi centrum wat stamt uit de middeleeuwen. Het kasteel maakt deel uit van een verdedigingslinie uit de 11e eeuw. De werkzaamheden waren pas afgerond in de 17e eeuw.

Het is een plezier om over de muren te lopen en te genieten van het uitzicht over de rivier de Cinca die zich door het landschap slingert. Ainsa ligt in het hart van een paar nationaal parken die een bezoek meer dan waard zijn. Zelf ben ik dol op de Sierra de Guara waar machtig mooie berglandschappen bevolkt worden door honderden gieren. Ook is Ainsa het vertrekpunt van mooie excursies waarvan canyoning er één is die ik zelf meegemaakt heb.

Je gaat met een jeep verder het gebergte in en wordt gedropt midden in de natuur. Wat volgt is een pittig afdaling om bij de ijskoude rivier te komen. Voor de waaghalzen onder ons een geweldige ervaring om je mee te laten voeren door het water, waarbij je soms van rotsen af moet springen. Ik kan niet zeggen dat ik dat gedeelte leuk vond, maar toch had ik het niet willen missen. Het bedwingen van een kloof via het water is ongelooflijk.