Andalusie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Witte dorpjes

Andalusie,
Spanje


De witte dorpjes of pueblos blancos vind je vooral terug in het westen van Andalusië namelijk de provincies Cadiz en Malaga.

Sinds 700 waren de Moren (moslims) baas op het Iberische schiereiland (nu Spanje) tot de reconquista (Christenen) daar verandering in bracht. De reconquista is een periode van 800 jaar in de middeleeuwen waarin enkele christelijke koninkrijken op het Iberisch Schiereiland erin slaagden om de moslims (daar Moren genoemd) van het schiereiland te verdrijven.
Om zich te verdedigen bouwden de moren verschillende dorpen tegen bergwanden of op bergtoppen. Veel van deze eeuwenoude dorpen zijn nu nog te bewonderen met hun dikke muren, nauwe raampjes en ronde schoorstenen.

Veel van de witte dorpen in Andalusië hebben ook 'de la Frontera' in hun stadsnaam en dat komt omdat deze dorpen op de grens (frontera) lagen van het strijdgewoel tussen de Moren en Christenen.

De inwoners van deze dorpjes zijn nog steeds fier op hun verblijfplaats en bijna jaarlijks worden de gevels bedient van een nieuw laagje witte verf of kalk.