Andalusie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Andalusie image

101 routes door Spanje en Portugal. Zuid - Portugal & Andalusië / Sevilla - Tarifa

Andalusie
Spanje
Nelita

101 routes door Spanje en Portugal. Zuid - Portugal & Andalusië / Sevilla - Tarifa

Na de lunch was het weer tijd om verder te trekken ………………………. richting het zuidelijkste puntje van het Iberisch schiereiland.
Er loopt een snelweg van Sevilla tot aan Cádiz, maar zoals we meestal doen tijdens een toertocht pakten we hier ook de “oude” hoofdweg die dwars door een geel landschap voert.
Na een korte stop onderweg in een dorp net buiten Sevilla om gele gympen voor mij te kopen, reden we door richting Jerez de la Frontera.
De naam zegt het al, Jerez is de hoofdstad van de sherry.
Onderweg wordt dat nog eens duidelijk gemaakt door gigantische houten reclame borden in de vorm van de beroemde stier of de cowboy.
Rondom de toegangsweg naar de stad staan overal grote zogenaamde bodegas; sherry stokerijen, proeverijen en sherry opslagplaatsen.
Aangezien we nog een stukje moesten en het midden op de dag was, besloten we maar gewoon door te rijden.
Maar het moge duidelijk zijn dat je je ´s avonds niet hoeft te vervelen als je Jerez als nachtstop aandoet……

Ook hier zijn we even op het vliegveld geweest.
Veel was er echter niet te beleven, ´t is dat er net een vliegtuig van een Engelse chartermaatschappij vertrok.
Vroeger was dit veld een militaire basis en begin 2001 is er een grote Engelse vliegschool neergestreken.
Vanuit Jerez was het een klein stukje naar Cádiz, de havenstad vanwaar vanaf eind 15e eeuw de ontdekkingsreizigers en handelaren het ruime sop kozen richting Amerika en Afrika.
Cádiz is gebouwd op een schiereiland en wij reden de stad dan ook in over de lange brug over de baai.
Aan de statige gebouwen in het historische centrum is ook nog duidelijk te zien dat er goed werd geprofiteerd van de rijkdommen die de conquistadores toen naar hun thuisland hebben meegebracht.
Hier vlakbij ligt Rota, een belangrijke, voornamelijk door Amerikanen bevolkte NAVO marine- en luchtmachtbasis.
Die militairen zorgen natuurlijk ook voor de nodige levendigheid in de stad.
Na eerst even over de boulevard gelopen te hebben maakten we nog een rondje om de stad met de auto, om vervolgens onze weg te vervolgen richting Tarifa.

Dit havenstadje op de zuidelijkste punt van het Iberisch schiereiland staat bekend als het paradijs voor surfers in Europa.
De Straat van Gibraltar loopt hier, ingeklemd tussen Afrika en Europa en mede door de bergen aan weerszijden staat hier constant een aardig briesje.
En die wind is niet alleen voordelig voor de vele surfers, de heuvels en bergen staan hier ook vol met windmolens.
Tarifa staat niet alleen bekend als surfparadijs; jaarlijks stranden hier honderden vluchtelingen die met gammele bootjes of zelfs zwemmend, als ze dat al overleven, de oversteek maken van Marokko naar Spanje.
Mensensmokkelaars verdienen in dit gebied handen vol met geld aan arme vluchtelingen die er alles voor over hebben om Europa in te komen. Smokkelaars gooien daarbij vaak de mensen halverwege overboord, aangezien ze dan hun geld al hebben en het niet willen riskeren om opgepakt te worden.
De meeste die dit lot ondervinden overleven de sterke stroming en het koude oceaanwater dan ook niet.
Degenen die wel de Spaanse kust bereiken, meestal in het holst van de nacht, worden vrijwel meteen opgepakt door de politie die hier intensief controleert. De Spaanse regering heeft al van alles geprobeerd om de vluchtelingenstroom tegen te gaan, maar de gelukzoekers blijven maar komen.
Een groot deel vraagt asiel aan in Spanje, sommigen reizen door naar andere Europese landen om daar de asielprocedure in te gaan, maar de meeste worden meteen weer teruggestuurd naar Marokko.
En de meesten dáárvan zullen het zo snel mogelijk weer proberen……..
Hoe actueel is dit nu, in 2011 

Veel bezienswaardigs is er echter niet, dus na een beetje rondgelopen te hebben bij het pittoreske haventje gingen we weer op weg voor het laatste stukje van deze dag, naar onze overnachtings-stop La Línea.

Vanuit Tarifa ging het gelijk bergopwaarts, tussen de windmolens door.
Na enige tijd zagen we de baai van Algeciras al liggen, een havenstad aan dezelfde baai als waar Gibraltar aan ligt, vanwaar dagelijks vele boten de oversteek maken naar de Marokkaanse stad Tanger en de Spaanse enclave Ceuta, aan de overkant van de Straat.
Rechts van Algeciras, op een schiereiland dat wijst richting Noord-Afrika, zagen we één van de bekendste geografische herkenningspunten ter wereld als een gigantisch baken omhoogsteken; de rost van Gibraltar !!!

=================================================

Hoe we daar hebben rondgereden staat in de volgende aflevering 
Dus….hasta pronto !!!!