Alhambra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Té groot voor 1 foto

Alhambra,
Spanje


In het oosten van de Spaanse stad Granada aan de Darro rivier, bevindt zich het militaire fort Alhambra. Sinds 1984 behoort dit middeleeuwse fort tot de geregistreerde werelderfgoederen van Unesco. Zowel het Alhambra fort als de Nasrid paleizen als de omliggende tuinen, worden jaarlijks door duizenden toeristen bezocht. Door de populariteit wordt er inmiddels met een tijdslot gewerkt, zodat men de bezoekers gedoseerd toe kan laten. Het loont daarom zeker de moeite om je kaartjes vooraf te regelen, zodat er geen teleurstellingen zijn.
De naam van het Alhambra is eigenlijk afgeleid uit het Arabische ‘qa’lat al-Hambra’, wat gewoonweg rood kasteel betekend. Rond de dertiende eeuw kwamen dan ook de Islamitische koningen en hun gevolg naar het Alhambra om daar te resideren. De eerste koning was Mohammed ben Al-Hamar, een leider van de Nasrid dynastie. Het huidige bouwwerk zoals we dat nu kunnen bewonderen, is grotendeels afkomstig uit de veertiende eeuw. Destijds hadden Yusuf I en diens opvolger Mohammed V het voor het zeggen. Zij lieten ons na het ‘Palacio de los Leones, Palacio de Camores, Mirador de Daraxa, Los Baños en de vele uitkijktorens. Later werd hier ook het paleis van Karel V met het ronde plein er aan toegevoegd. Hierin is tegenwoordig het Museum van Alhambra en het Museum voor Schone Kunsten gevestigd. Ook qua architectuur is het Alhambra om te smullen. Neem vooral een kijkje in de ‘Sala de los Abencerrajes’. Met name de decoraties zoals die hier zijn toegepast, zijn uitmuntend te noemen.
Wil je het Alhambra bezoeken dan ontkom je er niet aan om vooraf kaarten via internet te kopen. Er is een beperkt aantal mensen dat per dag toegang krijgt tot het Alhambra. Door vooraf je entreetickets te kopen voorkom je teleurstelling. Dat geldt zeker voor het zomerseizoen (april t/m oktober), wanneer de mensen massaal het Alhambra willen bezoeken.