Slowakije feestdagen

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Slowakije, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Slowakije, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

1 januari - Nieuwjaarsdag

1 januari - Dag van de republiek

6 januari - Driekoningen (Christendom)
Op deze dag vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan het kind Jezus in Bethlehem. Een wonderlijke ster heeft hen tot hem geleid.

3 april - Goede Vrijdag (Christendom)
Op deze dag wordt in kerkdiensten de kruisiging van Jezus herdacht. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw.

5 en 6 april - Pasen (Christendom)
Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is.

1 mei - Dag van de arbeid
Op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden. 

8 mei - Liberation of the Republic

8 mei - Victory over Fascism Day

9 mei - Dag van Europa

1 juni - Internationale Dag van het Kind (Kinderdag)
Ouders geven hun kinderen cadeaus en nemen ze mee op excursies naar pretparken, dierentuinen of musea.

Juni - Vaderdag
Iedere derde zondag van juni is het Vaderdag. Op Vaderdag worden vaders in de schijnwerpers gezet: ze worden verwend met een ontbijt op bed of krijgen een cadeau van hun kinderen.

5 juli - St. Cyrillus en Methodius

29 augustus - Slowaakse Nationale Opstand
Herdenking van de Slowaakse Nationale Opstand tegen het fascisme in 1944. Nationale feestdag en officiële vrije dag.

1 september - Dag van de Slowaakse Grondwet
Nationale feestdag en officiële vrije dag.

15 september - Onze-Lieve-Vrouw van Smarten (Christendom)
Op Onze-Lieve-Vrouw van Smarten (15 september, de dag na het feest van de Kruisverheffing) gedenkt de Kerk de zeven smarten van Maria.

1 november - Allerheiligen (Christendom)
Een christelijke feestdag waarop alle heiligen (ruim 100 000) van de rooms-katholieke kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht.

17 november - Dag van vrijheid en democratie

6 december - Sint Nicolaas (Christendom)
Dit is gedenkdag (sterfdag) van de heilige Nicolaas. Sint Nicolaas leefde in de vierde eeuw en was bisschop in het Zuid-Turkse stadje Myra. Zijn sterfdag (dus niet zijn geboortedag) was 6 december. Met Sinterklaas (ook bekend als 'Pakjesavond') op 5 december, komt de Sint bij de mensen thuis om aan kinderen cadeaus en snoepgoed te geven en viert men de 'verjaardag' van Sinterklaas.

24 december - Kerstavond (Christendom)

25 en 26 december - Kerstmis (Christendom)

Informatie over Slowakije

Meer Slowakije inspiratie

'474736' door pdanielse '474736' door pdanielse

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

In een wip naar Wenen

pdanielse

Ryaniar vliegt sinds kort naar Wenen, vanuit Weeze (D) en Charlerois (B). Op zo’n 60 km vanaf Bratislava ligt echter Wenen. En Ryanair vliegt nu eenmaal heel goedkoop (ik betaalde 20 euro voor een retour). Dus is het prima te doen om via Bratislava naar Wenen te gaan. Je kan, eenmaal aangekomen op de luchthaven van Bratislava, al gelijk met de speciale bus door naar Wenen. Of je doet zo als ik een daagje Bratislava er aan vast knopen. Je kan dan naar Wenen met de trein (1 uur) of met de bus 75 min. Ik ging vanaf het busstation Mlynske Nivy. De bussen gaan vanaf 7.30 uur en dan op ieder heel uur naar Wenen. Kosten: 10 euro voor een retour (voor meerdere dagen). Je stapt dan uit op het metrostation Sud Tirolerplatz in Wenen. Hier vandaan gaan weer diverse metro’s (U-bahn) naar alle windhoeken in Wenen. Op het metrostation kan je een kaart kopen voor 24-48-72 uur, voor alle het openbaar vervoer in Wenen. Ik betaalde ong. 10 euro voor een 48 uurskaart, En die heb ik er uit gehaald! In Wenen liggen de diverse bezienswaardigheden nogal eens wijd uit elkaar.

'440618' door agrotewal '440618' door agrotewal

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Verrassende straatjes

agrotewal

Een van de grote steden die ik bezocht heb in mei was Bratislava. Ik had daar niet zo'n hoge verwachting van, we waren er lang geleden al eens geweest en het had geen indruk gemaakt. Wat ik zag zorgde voor een aangename verrassing. Een hele mooie gezellige oude binnenstad, waar ook nog eens veel oude straatjes waren. Bratislava zeker leuk voor een steden tripje.

'436959' door agrotewal '436959' door agrotewal

SlowakijeBratislava

SlowakijeBratislava

Schilderachtige...str

agrotewal

Het oude centrum van de hoofdstad van Slowakije, Bratislava bestaat voornamelijk uit veel schilderachtige straatjes. Er is ook een burcht te vinden en een paar oude kerken. Maar de straatjes zijn voor mij de belangrijkste attractie van de stad.

Bekijk alle foto's en tips