Bratislava

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bratislava is dichterbij dan je denkt.

Bratislava,
Slowakije


Bratislava klinkt heel ver weg, maar dat valt alles mee. Vanaf het Südbahnhof in Wenen brengt de trein je er binnen het uur.
Het is dus een leuke stad voor een dagexcursie vanuit Oostenrijk. Je kunt er vanaf Wenen ook per draagvleugelboot naar toe. Zo'n snelle tocht over de Donau is weer eens wat anders. Ook zijn er mensen die de luchthaven van Bratislava benutten omdat een retour hier naar toe soms goedkoper is dan een vlucht naar Wenen.

Er valt genoeg te zien in de stad. Als topper noem ik de fraaie witte Habsburgerburcht op de heuvel. Vanaf deze plek heb je een schitterend uitzicht over de oude stad en de rivier. Ze zijn volop aan het renoveren dus voor een bezoekje binnen zul je nog wel enige tijd moeten wachten.

Vlak achter de burcht staat het nieuwe parlementsgebouw en het beeld van de staatsman Alexander Dubcek, die bij ons bekend is geworden door de Praagse Lente in 1968. Naast het parlement is een horecagelegenheid met een prachtig uitzicht over de Donau.

Beneden in de stad staan veel fraaie gebouwen uit de tijd van de Habsburgers. De Oostenrijkse keizers lieten zich hier in de St. Martinskathedraal tot Hongaarse koning kronen. Dit gebeurde sinds 1563, toen de Turken een heel groot deel van Hongarije veroverd hadden. Een replica van de Hongaarse kroon siert nog steeds de torenspits hier. Als je de kerk in gaat kun je ook de catacomben bezoeken.

Bratislava heette in die tijd nog Pressburg. In het fraaie aartsbisschoppelijk paleis hier werd in 1805 na de Slag bij Austerlitz de vrede getekend tussen Napoleon en keizer Franz. Ook dit paleis is een foto waard.

Het historische centrum is niet zo groot. Ga gewoon lekker ronddwalen en je komt van alles tegen: diverse kerken, het oude raadhuis en heel wat andere fraaie panden . Er zijn ook een aantal grappige moderne beeldjes die her en der in de stad staan. Het bekendste is dat van een harde werker, die vanuit een straatputje omhoog komt om even rond te kijken. Ze hebben dit beeldje een andere plek moeten geven nadat er al twee keer een automobilist overheen gereden was die 't niet zag......

De taal hier, het Slowaaks, is lastig voor ons maar met Duits red je je in het centrum ook goed. Een groot voordeel is het feit dat Slowakije sinds 2009 de euro gebruikt. Geld wisselen is dus niet nodig.