Slowakije

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Slowakije image
Slowakije image Slowakije image

Out of Africa; waarom begin je een boeren minicamping in onontdekt Slowakije?

Slowakije
Europa
Detnol

Out of Africa; waarom begin je een boeren minicamping in onontdekt Slowakije?

Emigreren staat bovenaan het lijstje van wat Nederlanders het liefst zouden willen doen, maar niet durven. Voor Arnold Sikking en Bernadette Kuijpers was emigreren naar Slowakije niet zo een erg grote stap. Zij woonden als ontwikkelingswerkers al lange tijd in veel minder ontwikkelde gebieden. Na tien jaar lief en leed gedeeld te hebben in Mali en Burkina Faso waren zij toe aan hun eigen huisje, boompje en beestje in een stabiel en veilig land.

Graag wilden ze terug naar Europa, iets dichter bij hun familie en ook wat meer stabiliteit als in Afrika “We hadden de luxe een redelijk goede internet verbinding te hebben en dan ga je eens kijken waar er mogelijkheden liggen.” Na Spanje, Frankrijk en Portugal van hun lijstje geschrapt te hebben wegens te duur richten zij hun blik al snel op de nieuwe midden en oost Europese EU-landen. “Polen vonden we te koud, Tsjechië te vol, Roemenië te wild, Slovenië te duur en al snel kwamen we bij Slowakije uit: een prachtig land met een groeiende economie.”

“Met nog maar een jaar contract in het vooruitzicht bij onze toenmalige werkgever en weinig tijd meer voor reisjes naar Europa waren onze opties beperkt. We hebben toen maar het risico genomen ongezien iets te kopen.” In mei 2008 verdween zo een aanzienlijk deel van hun spaargeld naar de bankrekening van een Slowaakse makelaar die ze nog nooit ontmoet hadden.

Begin Augustus 2008 was het zover, hun 21 jaar oude oranje LandCruiser geheel opgeknapt, de materiele resten van 10 jaar Afrika uitgezocht, weggegeven en ingepakt, huurcontract opgezegd en de laatste formaliteiten met hun Duitse werkgever afgerond. Klaar waren de twee Nederlanders voor hun reis terug naar Europa.

Het eerste deel van hun reis ging door Mali, Mauritanië en Marokko waar Arnold en Bernadette gastvrij werden ontvangen door de lokale bevolking. Eenmaal in Europa aangekomen verliep ook de rest van de reis probleemloos. “We kampeerden uitsluitend op SVR campings wat betaalbaar was, onze twee meereisenden honden ook welkom waren en waar de vaak Nederlandse eigenaren ons heel hartelijk ontvingen. Voor ons liever geen grote overvolle campings met van die piepkleine afgezette staanplaatsen.” Alleen in hun nieuwe thuisland ging het mis. “In Slowakije wilden we graag nog een nachtje kamperen om zo de volgende dag vroeg en uitgeslapen bij ons nieuwe huis aan te komen. Met een beetje zonnig humeur kan je mogelijke teleurstellingen een beetje beter incasseren” lacht Arnold. “Hier waren bijna nog geen ‘kamperen bij de boer’-campings dus waren wij aangewezen op gewone campings. Zoals altijd meldden wij netjes dat wij met twee honden reisden. Dat bleek dus een onoverkomelijk probleem.” De enige andere camping die nog op weg naar hun eindbestemming lag herbergde net die nacht een groots open air Dance festival en de voorzieningen van de camping stamden nog uit de communistische tijd, sterk verouderde toiletgebouwen met gemeenschappelijke douches.

Precies een maand na vertrek uit Afrika kwamen Arnold en Bernadette aan bij hun nieuwe thuis. “Het duurde even voordat we het huis ook werkelijk zagen liggen, het was onzichtbaar tussen het meters hoge onkruid. Maar het dalletje waarin het lag was prachtig, de zon scheen, het rook er heerlijk naar wilde bloemen en de reeën liepen geschrokken door de voortuin. Wij waren verkocht.”

Naast het telen van Nordmann kerstbomen besloten de twee ondernemende Nederlanders ook een SVR minicamping te gaan starten. “Het is hier zo mooi, kuddes herten lopen over onze velden die grenzen aan honderden hectares bossen waarin het geweldig wandelen is, iets wat veel kampeerders ook aanspreekt” zegt Bernadette “maar de nadruk ligt wel op mini, want het mooie is hier nou juist die rust en ruimte”. Arnold legt uit dat het een camping is met dat wat zij zelf ook gewaardeerd hebben op andere campings; geen afgebakende veldjes met gemillimeterd gras maar ruime vrije plaatsen en voldoende en brand schoon sanitair. Een verborgen oase voor rustzoekers. En speciaal voor kampeerders met honden heeft de camping een oppasservice, precies wat zij zelf gemist hebben op hun grote reis. En dat kampeerders hun Minicamping ‘Lazy’ ook gewaardeerd hebben blijkt wel uit het rapportcijfer op Zoover.nl; een 9,5 – een geweldig resultaat voor het eerste seizoen!

Meer informatie: Minicamping Lazy

Foto's

b6d41.jpg
b6d41.jpg
Detnol
b2241.jpg
b2241.jpg
Detnol

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.