Slowakije

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Slowakije image
Slowakije image Slowakije image

Nederlandse imigranten starten drie campings in Slowakije

Slowakije
Europa
Detnol

Nederlandse imigranten starten drie campings in Slowakije

Rondje Slowakije
Nederlandse campings bundelen hun krachten in Slowakije


Over de liefde voor een bijzonder land en de kracht van een Nederlandse samenwerking.

Monique Smets (43), begon samen met haar partner Dion Suppers (47) en hun twee zonen Mick en Jordi in 2006 de centraal in Slowakije gelegen Camping Het Boerenhof. In het nog min of meer onontdekte zuiden startten Arnold Sikking (41) en Bernadette Kuijpers (38) vorig jaar Minicamping Lazy. En Harry Jeurink (56) met zijn Slowaakse partner Jana Cernova (46) runnen sinds 2003 hun camping Sokol in oost Slowakije. Het zijn de enige drie campings met Nederlands management in deze parel van midden Europa.

“Ik zie dat jullie samenwerken in het ‘Rondje Slowakije’. Hoe werkt dat?”

“Het is een leuk concept. Door alle drie de campings aan te doen maak je als het ware een ‘rondje’ door het land. Onze campings liggen ongeveer op een dagrit van elkaar en onderweg kan je ook nog allerlei interessante plaatsen bezoeken. Eenmaal aangekomen op een ‘Rondje Slowakije Camping’ krijgen kampeerders een boekje met beschrijvingen van de leukste activiteiten, wandelingen en uitjes in de omgeving. Ook houden we in de gaten als er een leuk folklore festival in de buurt is en attenderen we daar onze gasten op. Zelf zijn wij ook dol op zulk soort festivals, afgelopen weekend waren we nog op een wedstrijd voor varkensuitbeenders en worstenmakers. Niet iets wat alle Nederlanders aanspreekt,” lacht Monique. “Maar zomers zijn er ook festivals met muziek, zang en dans, lokale ambachten en wedstrijden met trekpaarden of -ossen.”

“Schrikt dat juist geen Nederlanders af, zo een camping met alleen maar luidruchtige Hollanders?”

“Alle drie de campings zijn klein, groen en rustiek of hoe dat in marketing termen dan ook mag heten.” Legt Arnold ons uit. “Bij ons vind je meerdere nationaliteiten en juist door onze kleinschaligheid heb je niet het gevoel in ‘Kamp Holland’ terecht gekomen te zijn. Trouwens de Nederlanders die naar Slowakije komen zijn eigenlijk helemaal niet zulke luidruchtige types. Ze komen meestal om te genieten van de geweldige natuur hier. Wat gasten in ieder geval zeker weten is dat ze bij ons terecht kunnen in hun eigen taal en dat ze er schone toiletten en douches zullen vinden. En er ontstaan ook leuke ontmoetingen want onze Slowaakse buren vinden het geweldig al dat internationale bezoek. Ze komen regelmatig langs voor een praatje en toen we eens heel slecht weer hadden bracht de buurman voldoende Palenka mee om een heel dorp mee op te warmen.”

“Terug naar jullie samenwerking. Wat is het voordeel voor kampeerders om een Rondje Slowakije te doen?”

“Allereerst is men volkomen vrij wanneer en hoe lang de campings bezocht worden maar gedurende de rondreis kan men altijd een van ons bellen om hulp, om iets te vertalen of uit te laten leggen. Erg praktisch in een land waar lang niet iedereen Engels of Duits spreekt.” Aldus Harry. Monique vult aan “Doordat onze campings alle drie een eigen boekje met dagtrips aanbieden, stellen wij mensen in de gelegenheid om relatief makkelijk zelf een rondreis te maken door een voor hun meestal onbekend nieuw land.” “En we hebben een Rondje Slowakije stempelkaart en is die vol dan krijgt men een typisch Slowaakse verrassing, maar wat dat is gaan we hier niet verklappen” Zo rond Arnold ons interview af.

Meer informatie vindt u op de website: www.rondjeslowakije.nl


Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.