Ljubljana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een stad om verliefd op te worden!

Ljubljana,
Slovenië


Ljubljana is de hoofdstad van Slovenie en wordt ook wel de stad der liefde genoemd. De stad der liefde omdat het Sloveens woord voor liefde, ljublezen, er in verweven is.

Naast de stad der liefde wordt het ook klein Praag genoemd omdat het veel overeenkomsten heeft met Praag. Zo heeft Ljubljana ook veel indrukwekkende gebouwen uit de renaissance, de barok en de jugendstil periode en ligt het centrum aan de voet van een middeleeuws burcht (Ljubllianski grad). Ljubljana is echter een stuk minder toeristisch! Een stad om verliefd op te worden!

Het is een gezellige, levendige stad doordat er veel studenten zijn, ze domineren het straatbeeld en de terrasjes. En terrasjes zijn er veel in Ljubljana! Terrasjes bij restaurants, bij eethuisjes, bij cafe's en ze zitten allemaal vol! Dit ongeacht de temperatuur toen wij er waren in september was het niet meer dan 12 graden maar dat mocht de gezelligheid niet drukken!

Op de foto zijn de terrasjes nog leeg maar deze hoorden bij restaurants die 's avond pas open gingen.

Het centrum is autovrij dus je kan in alle rust slenteren door de mooie straatjes, langs de rivier de Ljubljanica of over een van de bruggen (die 's avonds mooi verlicht zijn). Geniet van een lunch of een drankje en klim omhoog naar de burcht, geniet van een 360 graden uitzicht over de stad en ga met het kabelbaantje weer terug naar beneden.

Na een aperitiefje in een barretje ga je op zoek naar een restaurant voor een romantisch diner bij kaarslicht.

Ljubljana de stad der liefde!