Zaovine-meer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zonsondergang boven de bergen

Zaovine-meer,
Servië


Onbekend maakt onbemind, dit spreekwoord komt bij me op als ik aan Servië denk. Het is niet de eerste bestemming in Europa die bij mij bovenkomt drijven als ik een rondreis plan. Dat vooroordeel is bij mij verdwenen, ik zou er graag een paar weken heen gaan om meer te zien van de overweldigende natuur, de vriendelijke mensen, de oude dorpen en de rust.

Nationaal Park Tara ligt in het westen van Servië met de rivier Drina grenzend aan Bosnië en Herzegovina. De Drina heeft een lengte van 346 kilometer. Het nationale park heeft een oppervlakte van 19.175 hectare en is aangemeld als biosfeerreservaat. Het gebied omvat eindeloze dennenbossen en groene weilanden, karstlandschap met kloven en grotten, een aantal watervallen en meren en de Drinakloof.
In het nationale park leven 50 soorten zoogdieren, onder andere de bruine beer, gems, lynx, ree en otter. De grootste populatie van bruine beren in Servië leeft in het Tara gebied. Er zijn circa 130 vogelsoorten, waaronder de steenarend, vale gier, slechtvalk, oehoe en de korhoen. Verder leven er 23 soorten amfibieën en reptielen en 19 soorten vissen. ( met dank aan de site Ecotoerisme in Europa)