Servië foto's & tips

'494067' door JannavEek '494067' door JannavEek

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

De onontdekte stad

JannavEek

Ik ben op treinreis door de Balkan. Voor mijn korte verblijf (veertien uur) in Belgrado heb ik geen idee wat te verwachten van deze stad. En dat weet ik nu nog niet goed: het is een stad om te ontdekken. Wel viel me al op dat de inwoners zo vreselijk vriendelijk en gastvrij zijn, westers georiënteerd, en over het algemeen goed Engels spreken. Dat het een stad is met een modern heden waarin hard wordt gewerkt aan een toekomst na een zwart recent verleden. In de 20e eeuw werd Belgrado vijf keer gebombardeerd waarbij duizenden doden vielen. Mede doordat de laatste bommen pas in 1999 vielen is de stad nog niet ontdekt bij het grote (reis)publiek. Foto: komend van het bus- en treinstation loop ik langs de rivier richting oude stad, en neem in een parkje bij een standbeeld deze foto, richting het Fort van Begrado vanwaar je de stad kunt overzien.

'499176' door nevena '499176' door nevena

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Vroege ochtend in...B

nevena

Cika Ljubina straat, Belgrado, Servië, rond 6 AM. Boodschappen doen in de ochtenduren - (brood + melk + krant + transparante eco-unfriendly tas erbij). Typisch Servisch...

'498311' door wisseschout '498311' door wisseschout

ServiëCentraal Servie

ServiëCentraal Servie

Drank stoken doe je z

wisseschout

Lopend door een klein dorpje in Servië ontkom ik niet aan het gevoel van een soort triestheid. Nog veel gebouwen half afgebouwd en op een manier alsof ze gauw in elkaar geflanst zijn. Veel enorme hopen vuilnis en vervuilde rivieren. Deze man probeert w.s nog wat leut in zijn dagelijkse leven te brengen door drank te stoken. Misschien is het ook voor de verkoop.

'493954' door JannavEek '493954' door JannavEek

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Treinen in de Balkan

JannavEek

Vanuit de hotelkamer kijk ik op het plein van Centraal Station Belgrado. Dit is het drukste treinstation in Servië en een belangrijke spoorwegknooppunt in de regio vanwaar uit rechtstreekse treinen rijden naar hoofdsteden in Midden- en Oost-Europa. Het werd gebouwd in 1884 als onderdeel van de Istanbul-Wenen spoorlijn (Balkan Express). Eén van de internationale passagierstreinen is de regelmatige dag- en nachttrein de 'Avala' op het traject Wenen - Boedapest - Belgrado. Ik ben hier zojuist aangekomen uit Boedapest met de Avala, acht uur boemelen door het Hongaarse en Servische landschap (van 10 tot 18 uur). Ik geniet er erg van om de tijd hier voor te nemen! Na een week in Hongarije (vlucht Eindhoven-Boedapest met WizzAir ) nu dan Servië. Het is hartje zomer, lang licht, ik ga zo de stad eens in. Heb niet zo lang hier want het plan is om morgen om 07.50 uur op de Balkan Express te stappen naar Sofia (Bulgarije), 17:50 uur aankomst aldaar. Die trein vervolgt zijn reis nog overnacht naar Istanboel (07:50 uur aankomst volgende dag) maar zo ver ga ik niet mee; ik boekte een vlucht terug Sofia-Eindhoven (WizzAir). Maar dat pas over ruim een week! Reizen naar en in de Balkan is gemakkelijk, goedkoop, en leuk.

'486903' door wisseschout '486903' door wisseschout

ServiëCentraal Servie

ServiëCentraal Servie

Na dagen regenen

wisseschout

We rijden door Servië. Onderweg naar de camperplaats moeten we door het water rijden. We zien de huizen in het water staan. Van de mensen horen we dat het dagen heftig geregend heeft. Je zult er maar wonen

'142518' door herman m '142518' door herman m

ServiëCentraal Servie

ServiëCentraal Servie

Schedels

herman m

(Svp volledig openen) De schedeltoren (?ele kula) in Niš aan de oude weg naar het vroegere Constantinopel herinnert aan de periode van de Eerste Servische Opstand tegen de Turken. Toen de Servische veldheer Stevan Sin?eli? in 1809 inzag dat de Turken zijn garnizoen op de nabijgelegen ?egar-heuvel in de pan gingen hakken, blies hij zichzelf, zijn 3000 soldaten en dubbel zoveel Turken tegelijk op. De Turken, die achteraf een voorbeeld wilden stellen, verzamelden 952 Servische hoofden en metselden die in een drie meter hoge toren. In 1833 schreef de Franse dichter Alphonse de Lamartine tijdens diens bezoek: “Van sommige doodshoofden, gebleekt door regen en zon, wapperden de haren in de wind als bladeren aan een boom”. Je kunt de toren, met slechts 58 overgebleven hoofden, nog steeds bezoeken in de kapel die ter herinnering aan de bizarre gebeurtenis is gebouwd. Lees ook mijn tip.

'499174' door nevena '499174' door nevena

ServiëUzice

ServiëUzice

Djetinja Canyon

nevena

Rajski otoci - de beste plek voor een picknick, met het uitzicht op de kloof, de altijd koude Djetinja rivier, en de oude én nieuwe spoorlijn.

'520360' door Sambroekman '520360' door Sambroekman

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Kathedraal van de...H

Sambroekman

De Sava in Belgrado geldt als een van de grootste orthodoxe bouwwerken ter wereld. Het vrij nieuwe gebouw is aan de buitenkant zo goed als af, maar binnen wordt er nog hard gewerkt om de prachtige kathedraal zo snel mogelijk af te krijgen.

'548292' door konne000 '548292' door konne000

ServiëCentraal Servie

ServiëCentraal Servie

Monastir Studenica

konne000

Het klooster van Studenica is het oudste, mooiste en belangrijkste van Servië. Eind twaalfde eeuw werd het gebouwd door Stefan Nemanja, stichter van de middeleeuwse Servische staat, de Nemanjiç-dynastie. Het is een Servisch-orthodox klooster en ligt zo'n 40 km. ten zuid-westen van Kraljevo. Het klooster is voorzien van verdedigingswallen en in het complex zijn twee kerken aanwezig, die beide ruim voorzien zijn van wit marmer. In het klooster zijn vele 13e en 14e eeuwse fresco's aanwezig. In 1986 werd het kloostercomplex door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst!

'218215' door jeroeo '218215' door jeroeo

ServiëNovi Sad

ServiëNovi Sad

F 16 brug

jeroeo

Novi Sad is een relaxte stad met bijzonder gastvrije en aardige en geinteresseerde mensen, but; don't talk about politics, langs de Donau is een kilometers lang strand en in de oude citadel is er jaarlijks het 'Exit' popfestival. Verder, ja het staat zelfs in de stadsbrochure vermeld is de stad afgeladen met mooie vrouwen maar na een paar dagen went dat ook weer.

'460425' door whelder '460425' door whelder

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Sava

whelder

De Sint Sava staat aan de rand van Belgrado op een heuvel. Het is één van de grootste orthodoxe kerken van de wereld. Het is de bedoeling om de hele kerk van binnen met mozaïek te bekleden maar dat is voor het grootste deel nog niet af. Omdat Servië na alle oorlogen met omringende landen nog steeds last heeft van een stagnerende economie kan het voltooien van de kerk nog wel een tijdje op zich laten wachten.

'402660' door whelder '402660' door whelder

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Belgrado

whelder

Servië staat niet hoog op de verlanglijstjes van de meeste reizigers en Belgrado vormt daar geen uitzondering op. Het is de enige hoofdstad in Europa die door de NATO is gebombardeerd. Daar is buiten het centrum nog wel iets van te merken maar het stadscentrum zelf is verrassend modern met een groot winkelaanbod. Deze foto is in dat centrum op een zomeravond genomen.

'99926' door globeskater '99926' door globeskater

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Hier ligt Tito...begr

globeskater

Als je in Belgrado bent kan je graf van Tito bezoeken en dat ziet er van buiten zo uit ;)

'544875' door konne000 '544875' door konne000

ServiëNovi Pazar

ServiëNovi Pazar

Klooster van Gradac

konne000

In Servië staat het echt vol met kloosters. Deze fraaie staat landinwaarts bij het plaatsje Raska. Koning Uros liet dit orthodoxe klooster bouwen voor zijn vrouw Helena d'Anjou en liet in de vallei allemaal bloemen planten. Heel romantisch! Helena werd hier ook begraven, maar later werd haar stoffelijk overschot in verband met e Ottomaanse overheersing ergens anders verstopt. Dat hebben ze zo goed gedaan, dat ze tot op de dag van vandaag nog niet is terug-gevonden. Binnen in het klooster kijk je je ogen uit, zo veel goed bewaarde fresco's als er zich daar bevinden. Schitterend!

'395426' door Njoy1981 '395426' door Njoy1981

ServiëNovi Sad

ServiëNovi Sad

Vergeven maar niet...

Njoy1981

Vanaf 21 tot en met 23 januari 1942 heeft in Novi Sad een razzia plaatsgevonden. Hongaarse fascisten en handlangers hebben meer dan 1.300 tot zelfs mogelijk 4.000 inwoners van Joods, zigeuner (Roma) en Servische afkomst opgepakt. Vele doden zijn door gaten in het ijs van de Donau in de rivier verdwenen. Aan deze tragische gebeurtenis is een monument gewijd dat naast de officiële benaming bekend staat als "Family Sculpture". Het monument betreft een bronzen beeldhouwwerk dat een gezin / familie verbeeldt van 2 ouders en 2 kinderen. De familie staat symbool voor de tragiek. Het 4 meter hoge bronzen standbeeld is geplaatst in 1971. 50 jaar na het fatale gebeuren en tragisch genoeg in een tijd dat zich opnieuw tragische gebeurtenissen in het land en aangrenzend zich voordeden zijn in 1992 4 platen toegevoegd. In het Servisch en Hebreeuws geven deze informatie over de gebeurtenis. Daarnaast zijn 60 platen toegevoegd met de namen van de doden welke zijn geïdentificeerd.

'550690' door konne000 '550690' door konne000

ServiëCentraal Servie

ServiëCentraal Servie

Rudno

konne000

In Centraal Servië vind je vele prachtige kloosters. We hadden er één bezocht en besloten het smalle weggetje door te rijden. Deze klom behoorlijk omhoog en vlak voor het dorpje Rudno ( 10 huizen en een café) hadden we mooie landelijke beeld! We hebben boven op een weilandje 4 dagen gestaan!

'535024' door konne000 '535024' door konne000

ServiëUzice

ServiëUzice

Nageslacht

konne000

Bij een wandeling langs de rivier de Zapadna Morava door een gorge tussen Cacak en Pozega, kwam ik dit op de toekomst gericht schouwspel tegen. Een parend stelletje Turkoois Blauwtjes, die er zeker van willen zijn dat hun geslacht/soort in stand blijft!

'316320' door robp '316320' door robp

ServiëNovi Sad

ServiëNovi Sad

Centraal plein in...a

robp

Novi Sad heeft een mooi oud centrum. Veel kleine straatjes maar ook brede lanen met bomen, bankjes en wat terrassen. En bij de grote kerk natuurlijk een groot plein. Mooi is dat dat plein nog niet ontsierd wordt door auto's. Er zijn op de foto alleen mensen te zien die na hun werk te voet huiswaarts keren of misschien ook naar hun auto.

'548762' door konne000 '548762' door konne000

ServiëCentraal Servie

ServiëCentraal Servie

Zica klooster

konne000

Zo'n 5 kilometer ten zuiden van Kraljevo ligt het prachtige Zica-klooster (ca. 1207 gebouwd). De rode kleur van het klooster zie je al op grote afstand. In dit klooster werden alle kroningen ten tijde van de Nemanjic-dynastie plaats. In totaal gebeurde dat 7 keer, vandaar ook dat het klooster 7 deuren heeft. Voor elke kroning werd er namelijk een nieuwe deur geopend en een oude gesloten!

'522817' door RonMessing '522817' door RonMessing

ServiëFruska gora

ServiëFruska gora

Vreemde eend in de...

RonMessing

In het prachtige gebied net onder Novi Sad in Servie bezochten we een van de vele Servisch-Orthodoxe kloosters. We waren nog niet in de tuin toen er wat geronk hoorden en deze, in de tussentijd 90 jaar oude Rolls-Royce, pardoes de tuin in kwam gereden en parkeerde... De blijkbaar Nederlandse eigenaar had de hele route van 80.000 kilometer die ze met deze Phantom 1 uit 1926 hadden gereden rondom op de wagen uitgetekend, nog nooit zoiets gezien. Met een verbruik van 1 op 5 voor deze 8 liter 6-cylinder was het niet echt de goedkoopste manier om dit "ritje" te maken. Nog geen 2 weken later werd de Servische oorlogsmisdadiger Hadzic in dit gebied opgepakt. Hij had waarschijnlijk gebruik gemaakt van 1 of meerdere kloosters om uit handen van het Internationale strafhof te blijven...

'200459' door boatontheroad '200459' door boatontheroad

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

De enorme Donau

boatontheroad

Op de kop van Belgrado ligt een oud fort dat is ingesloten in een groot park. Het park wordt als gewoonlijk gebruikt ter recreatie en ontspanning van de plaatselijke bevolking. De Donau kronkelt zicht rondom de heuveltop waarop het fort is gelegen.

'273508' door JannavEek '273508' door JannavEek

ServiëCentraal Servie

ServiëCentraal Servie

Zigeunerbloed

JannavEek

Op een klein stationnetje in midden-Servie zie ik vanuit de stilstaande trein deze vrouw staan. Ze houdt mijn aandacht vast. Haar oogopslag verraadt zigeunerbloed. Als India de oorspronkelijke herkomst van de Oosteuropese zigeuners is dan vind ik dat hier heel goed te zien.

'447189' door toonvoets '447189' door toonvoets

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Belgrado geniet van..

toonvoets

's avonds klimmen de jongeren van Belgrado naar de top van het fort om te genieten van een zonsondergang boven de samenvloeiing van de Sava en de Donau.

'218217' door jeroeo '218217' door jeroeo

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Belgrado

jeroeo

Belgrado is dus absoluut wel een mooie stad, in het begin oogt het wat chaotisch maar als je de ogen goed open houd zie je prachtige monumentjes van architectuur.