Zaovine-meer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Laatste rustplaats

Zaovine-meer,
Servië


Een parel in Europa, zo zou ik Servië graag onder jullie aandacht brengen. Verwacht geen luxe resort, leuke souvenirwinkeltjes of eettentjes. Toch zou ik er graag nog een paar weken heen gaan om meer te zien van de overweldigende natuur, de vriendelijke mensen, de oude dorpen en de rust. De foto is genomen in de omgeving van de dam in het Zaovine meer. Ik ben altijd gefascineerd door mooie begraafplaatsen en dit is er zeker één van.

Nationaal Park Tara ligt in het westen van Servië met de rivier Drina grenzend aan Bosnië en Herzegovina. De Drina heeft een lengte van 346 kilometer. Het nationale park heeft een oppervlakte van 19.175 hectare en is aangemeld als biosfeerreservaat. Het gebied omvat eindeloze dennenbossen en groene weilanden, karstlandschap met kloven en grotten, een aantal watervallen en meren en de Drinakloof.
In het nationale park leven 50 soorten zoogdieren, onder andere de bruine beer, gems, lynx, ree en otter. De grootste populatie van bruine beren in Servië leeft in het Tara gebied. Er zijn circa 130 vogelsoorten, waaronder de steenarend, vale gier, slechtvalk, oehoe en de korhoen. Verder leven er 23 soorten amfibieën en reptielen en 19 soorten vissen. ( met dank aan de site Ecotoerisme in Europa)