Belgrado

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Treinen in de Balkan

Belgrado,
Servië


Vanuit de hotelkamer kijk ik op het plein van Centraal Station Belgrado. Dit is het drukste treinstation in Servië en een belangrijke spoorwegknooppunt in de regio vanwaar uit rechtstreekse treinen rijden naar hoofdsteden in Midden- en Oost-Europa. Het werd gebouwd in 1884 als onderdeel van de Istanbul-Wenen spoorlijn (Balkan Express).

Eén van de internationale passagierstreinen is de regelmatige dag- en nachttrein de 'Avala' op het traject Wenen - Boedapest - Belgrado. Ik ben hier zojuist aangekomen uit Boedapest met de Avala, acht uur boemelen door het Hongaarse en Servische landschap (van 10 tot 18 uur). Ik geniet er erg van om de tijd hier voor te nemen!
Na een week in Hongarije (vlucht Eindhoven-Boedapest met WizzAir ) nu dan Servië. Het is hartje zomer, lang licht, ik ga zo de stad eens in. Heb niet zo lang hier want het plan is om morgen om 07.50 uur op de Balkan Express te stappen naar Sofia (Bulgarije), 17:50 uur aankomst aldaar. Die trein vervolgt zijn reis nog overnacht naar Istanboel (07:50 uur aankomst volgende dag) maar zo ver ga ik niet mee; ik boekte een vlucht terug Sofia-Eindhoven (WizzAir). Maar dat pas over ruim een week!
Reizen naar en in de Balkan is gemakkelijk, goedkoop, en leuk.