Belgrado

'494067' door JannavEek '494067' door JannavEek

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

De onontdekte stad

JannavEek

Ik ben op treinreis door de Balkan. Voor mijn korte verblijf (veertien uur) in Belgrado heb ik geen idee wat te verwachten van deze stad. En dat weet ik nu nog niet goed: het is een stad om te ontdekken. Wel viel me al op dat de inwoners zo vreselijk vriendelijk en gastvrij zijn, westers georiënteerd, en over het algemeen goed Engels spreken. Dat het een stad is met een modern heden waarin hard wordt gewerkt aan een toekomst na een zwart recent verleden. In de 20e eeuw werd Belgrado vijf keer gebombardeerd waarbij duizenden doden vielen. Mede doordat de laatste bommen pas in 1999 vielen is de stad nog niet ontdekt bij het grote (reis)publiek. Foto: komend van het bus- en treinstation loop ik langs de rivier richting oude stad, en neem in een parkje bij een standbeeld deze foto, richting het Fort van Begrado vanwaar je de stad kunt overzien.

'499176' door nevena '499176' door nevena

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Vroege ochtend in...B

nevena

Cika Ljubina straat, Belgrado, Servië, rond 6 AM. Boodschappen doen in de ochtenduren - (brood + melk + krant + transparante eco-unfriendly tas erbij). Typisch Servisch...

'493954' door JannavEek '493954' door JannavEek

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Treinen in de Balkan

JannavEek

Vanuit de hotelkamer kijk ik op het plein van Centraal Station Belgrado. Dit is het drukste treinstation in Servië en een belangrijke spoorwegknooppunt in de regio vanwaar uit rechtstreekse treinen rijden naar hoofdsteden in Midden- en Oost-Europa. Het werd gebouwd in 1884 als onderdeel van de Istanbul-Wenen spoorlijn (Balkan Express). Eén van de internationale passagierstreinen is de regelmatige dag- en nachttrein de 'Avala' op het traject Wenen - Boedapest - Belgrado. Ik ben hier zojuist aangekomen uit Boedapest met de Avala, acht uur boemelen door het Hongaarse en Servische landschap (van 10 tot 18 uur). Ik geniet er erg van om de tijd hier voor te nemen! Na een week in Hongarije (vlucht Eindhoven-Boedapest met WizzAir ) nu dan Servië. Het is hartje zomer, lang licht, ik ga zo de stad eens in. Heb niet zo lang hier want het plan is om morgen om 07.50 uur op de Balkan Express te stappen naar Sofia (Bulgarije), 17:50 uur aankomst aldaar. Die trein vervolgt zijn reis nog overnacht naar Istanboel (07:50 uur aankomst volgende dag) maar zo ver ga ik niet mee; ik boekte een vlucht terug Sofia-Eindhoven (WizzAir). Maar dat pas over ruim een week! Reizen naar en in de Balkan is gemakkelijk, goedkoop, en leuk.

'520360' door Sambroekman '520360' door Sambroekman

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Kathedraal van de...H

Sambroekman

De Sava in Belgrado geldt als een van de grootste orthodoxe bouwwerken ter wereld. Het vrij nieuwe gebouw is aan de buitenkant zo goed als af, maar binnen wordt er nog hard gewerkt om de prachtige kathedraal zo snel mogelijk af te krijgen.

'460425' door whelder '460425' door whelder

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Sava

whelder

De Sint Sava staat aan de rand van Belgrado op een heuvel. Het is één van de grootste orthodoxe kerken van de wereld. Het is de bedoeling om de hele kerk van binnen met mozaïek te bekleden maar dat is voor het grootste deel nog niet af. Omdat Servië na alle oorlogen met omringende landen nog steeds last heeft van een stagnerende economie kan het voltooien van de kerk nog wel een tijdje op zich laten wachten.

'402660' door whelder '402660' door whelder

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Belgrado

whelder

Servië staat niet hoog op de verlanglijstjes van de meeste reizigers en Belgrado vormt daar geen uitzondering op. Het is de enige hoofdstad in Europa die door de NATO is gebombardeerd. Daar is buiten het centrum nog wel iets van te merken maar het stadscentrum zelf is verrassend modern met een groot winkelaanbod. Deze foto is in dat centrum op een zomeravond genomen.

'99926' door globeskater '99926' door globeskater

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Hier ligt Tito...begr

globeskater

Als je in Belgrado bent kan je graf van Tito bezoeken en dat ziet er van buiten zo uit ;)

'200459' door boatontheroad '200459' door boatontheroad

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

De enorme Donau

boatontheroad

Op de kop van Belgrado ligt een oud fort dat is ingesloten in een groot park. Het park wordt als gewoonlijk gebruikt ter recreatie en ontspanning van de plaatselijke bevolking. De Donau kronkelt zicht rondom de heuveltop waarop het fort is gelegen.

'447189' door toonvoets '447189' door toonvoets

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Belgrado geniet van..

toonvoets

's avonds klimmen de jongeren van Belgrado naar de top van het fort om te genieten van een zonsondergang boven de samenvloeiing van de Sava en de Donau.

'218217' door jeroeo '218217' door jeroeo

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Belgrado

jeroeo

Belgrado is dus absoluut wel een mooie stad, in het begin oogt het wat chaotisch maar als je de ogen goed open houd zie je prachtige monumentjes van architectuur.

'325963' door bartvbaardwijk '325963' door bartvbaardwijk

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Meisje hangt uit raam

bartvbaardwijk

Een beetje vreemd om te zien was het wel: Dit meisje hing op zeker 2 meter van de grond uit het raam. Niemand bleek zich er aan te storen dat ze wel eens hard zou kunnen vallen. Ze kijkt vermoedelijk naar haar ouders die binnen een dansles aan het volgen zijn.

'414694' door JokeSchot '414694' door JokeSchot

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Kalemegdan

JokeSchot

De vesting Kalemegdan met zijn bijzondere ligging aan de monding van de Sava in de Donau. Belgrado heeft veel te bieden. Je kunt de stad echt beleven.

'310843' door robp '310843' door robp

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Uitzicht op Belgrado

robp

Het zijn natuurlijk de mindere reisfoto's, in de regen en wat natte sneeuw, en om 4 uur al aardig donker. Toch zet ik deze foto er bij, want ook dit is onderweg zijn en als je het ongemak even wegdenkt, dan heeft het ook wel wat. Eigenlijk vond ik het al lopend van het centrum naar het fort ook wel heel sfeervol. De rivier op de foto is de Sava, die even verderop in de Donau uitkomt.

'99928' door globeskater '99928' door globeskater

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Kerk in Belgrado

globeskater

kerk vlakbij mijn hostel in belgrado

'218216' door jeroeo '218216' door jeroeo

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Cinema

jeroeo

Film opnames in Belgrado. Ik citeer de lonely planet; Belgrade is not a beautiful city-even Belgraders agree on that. Uiteraard heb ik dit citaat laten lezen aan enkele bewoners die uiteraard zeer verontwaardigt reageren, maar zoals in een van mijn tips al vermeld neem ik de L.P. vaak mee om vooral niet naar de plekken toe te gaan die zij vermelden want de gids is al lang niet meer waar zij ongeveer 25 jaar geleden voor stond.

'99929' door globeskater '99929' door globeskater

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Kerk

globeskater

kerk vlakbij hostel!

'39537' door globeskater '39537' door globeskater

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Kerkje in Belgrado

globeskater

Kerkje in Belgrado

'864545' door erwgro '864545' door erwgro

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Opgeruimd staat ...

erwgro

En zo geeft een afvalcontainer, wat graffiti en typisch bedompte oostblok kleuren in een nietszeggend straatje in Belgrado best een aardig tafereel weer, ... vind ik zelf dan;-)

'855926' door erwgro '855926' door erwgro

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Muurschildering en ee

erwgro

Deze metershoge muurschildering is te vinden in Belgrado, het leuke aan deze foto vind ik toch wel de combinatie van warme kleuren, lijnen en natuurlijk de geparkeerde bordeauxrode Lada Niva...

'834452' door erwgro '834452' door erwgro

ServiëBelgrado

ServiëBelgrado

Belgrado in Verval

erwgro

Net terug uit Belgrado, wat een grauwe, ruige, lelijke stad. Ondanks dat maakt dit voor mij niet veel uit, ieder land of stad is echt en heeft telkens zijn eigenaardigheden en charme. Deze stad omschrijf ik als 'Mooi van lelijkheid', ik heb mijzelf er dan ook prima vermaakt. Zeker voor de Urbex liefhebber kun je je hier goed uitleven. Op deze foto een typische 'communisten' torenflat midden in de stad...