Zuid Rusland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid Rusland image

Zuid Rusland

Zuid Rusland
Rusland
Smilingfred

Rusland Astrachan Nieuwjaarstradaties

Hoe wordt ondermeer Oud en Nieuwjaar gevierd in Astrakan ?

Binnenkort viert Astrakan weer Oud en Nieuwjaar .
(Artikel geschreven door mijn vertaalster JULIA )

De straten van de stad zijn gedecoreerd met slingers, voorzien van lichtjes en met een Nieuwjaarsboom, welke in elk district van de stad staat.
De mooiste boom staat in het centrum van Astrakan op het Leninplein.
Een wel heel grote Nieuwjaarsboom staat midden op het plein, prachtige lichtslingers komen van de top van de boom naar beneden en stralen gedurende de avond hun pracht uit.
Elke winkel en elk winkelcentrum zijn versierd om de mensen in feeststemming te brengen en te houden, ook is er speciale feestelijke kleding te koop speciaal voor deze dagen.
Kerstmis wordt niet tot nauwelijks door ons zo gevierd vertelt mij JULIA zoals dat mensen in het westen dat doen.
De Russisch Orthodoxe Kerk viert de Kerst wel, maar dan op een andere datum dan 25/12..

Nieuwjaarsfeest is, zoals eerder gemeld, het belangrijkste feest voor de Russen.
Volgens een verklaring van de president van Rusland, hebben de Russen in de periode van 01.01 tot 08/01 hun officiële vakantie. Deze vakantie is speciaal georganiseerd voor families om de ouders meer mogelijkheden te geven, om meer tijd met hun kinderen door te brengen en samen te rusten en te genieten.
Nieuwjaar wordt gevierd op 31/12 zoals overal op de wereld.
Voor deze festiviteit kopen mensen, nieuwe kleding omdat ze er dan erg knap uit willen zien. Maar ook een heleboel voedsel, drank, etc. en cadeautjes voor onder de Nieuwjaarsboom en nog veel meer.
Eigenlijk is Nieuwjaar het familiefeest in Rusland.
Daarom vieren vele mensen dit thuis tezamen met hun directe familie.
Een speciale tafel wordt hiervoor opgemaakt en de lekkerste dingen worden geserveerd.
Het is ook een traditie dat een Nieuwjaarsboom in elk huis of flat komt te staan waaronder de cadeautjes uitgestald worden.
Maar er zijn mensen en mensen. Sommige kiezen er voor om thuis te blijven, terwijl anderen graag te gast zijn bij hun vrienden en/of bekenden, om daar een feest te gaan organiseren. Ook is het mogelijk om het Nieuwjaarsfeest te vieren in een café, in een restaurant of in een hotel, elke plek levert zijn eigen entertainment programma en verrassingen.
Echter, speciaal onder de jongeren is het populair om een vakantiewoning te huren en daar Nieuwjaar te gaan vieren.
Op Nieuwjaarsdag zijn er verschillende straat programma's in de stad.
Vele mensen gaan naar het centraal gelegen plein waar men Nieuwjaar om 00.00 uur afwacht. Dan feliciteert men elkaar, zingt liedjes samen, bekijkt het vuurwerk , proost op het Nieuwjaar, kust elkaar en nog veel meer.
Thuis staat op een opzichtige plaats een rijk gedecoreerde Nieuwjaarsboom, welke te vergelijken is met onze oude vertrouwde kerstboom. Meestal is dat geen kunstkerstboom maar een echte. Ballen, lichtjes, kaarsen, alles wat wij kennen, hebben ze ook. Onder de kerstboom liggen prachtig verpakt de cadeaus uit gestald om op teken van het hoofd van de familie uitgepakt te mogen worden.
Als de Russen Nieuwjaar thuis vieren dan is het een regel om naar de speciale TV uitzending te kijken. Elk jaar, om 23.50 uur, kijken de Russen naar de uitzending van de president alwaar hij de Russen feliciteert met het Nieuwe Jaar. Dan op 00.00 uur slaat de grote klok in Moskou (de naam hiervan is - Kuranti - ) 12 maal en dan feliciteren wij elkaar en wensen onder het genot van een glas champagne elkaar een gelukkig Nieuwjaar. Dit is hier een traditie.
Het Nieuwjaarsfeest duurt tot in de kleine uurtjes en het gaat er heel gezellig aan toe.
De volgende ochtend hoeft men niet vroeg op te staan, men heeft immers een week vrij!


Maar het belangrijkste is dat de mensen hier warm van hart zijn en erg gastvrij.
Astrakan zelf kan gezien worden als een smeltkroes van mensen en gewoonten, mede gezien het feit dat Astrakan toen gelegen was aan de caravanroutes, daarom zijn er vele mensen van verschillende naties en geloven die op een vredige manier met en naast elkaar wonen en leven. Astrakan is een unieke stad waar het soms op lijkt dat de tijd even stil is komen te staan omdat er niet zoveel moderne dingen zijn zoals in andere grote steden, er zijn nog steeds vele oude gebouwen met een geweldig mooie architectuur. Astrakan wordt ook vaak aangeduid als een groot dorp dit omdat deze stad niet zo bijzonder groot is en dat op iedere stap je doet je altijd wel vrienden en kennissen tegen zult komen.
Dus als je de wens hebt om door de straten en langs de oever van de visrijke Wolga en over de bruggen van mijn stad te wandelen, er een boottochtje op de vele kanalen te maken, ons Kremlin met eigen ogen te zien en om onze stad te zien met een levende historie, of zelfs met ons het Nieuwjaar te komen vieren, dan ben je meer dan welkom.
Ik JULIA, verwelkom U hier graag in Astrakan en wens U een Fijne Feestdagen en een gezond Nieuwjaar toe !