Soezdal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Weet u het zeker?

Soezdal,
Rusland


In aansluiting op mijn vorige foto zie je hier de verbaasde en ook vermaakte blik van de dame die op de eeuwenoude markt van Suzdal zaden verkoopt. Wat moeten toeristen nu met zaden uit Rusland? Nou, gewoon telen, net als zij, en er dan soep van maken.

Voor bietensoep heb je naast bieten zaden nodig van selderij, wortel, pootuitjes en kool. De rest koop je in Nederland.

Het recept voor borstj:

Ingrediënten:
Een stuk of 6 bieten
(kleintje of halve apart houden, fijn raspen en met wat azijn en een beetje suiker apart zetten)
1 selderijknol
2 winterwortels
1 ui
3 teentjes knoflook
1/4 (groene) kool
zonnebloemolie
bouillonblokjes
peper (zout)
zure room

Bieten, selderijknol, wortel en ui in blokjes snijden en met fijngesneden knoflook in de olie aanbakken. Water (circa 2 liter) en bouillonblokken erbij, laten koken tot de groenten zacht zijn (20 minuten) Alles pureren. Kool in fijne reepjes snijden en 5 a 10 minuten meekoken in de gepureerde soep. Peper (en zout) erbij. Geraspte biet-azijn-(suiker)- mengsel goed uitknijpen en sap bij de soep doen. Warm of koud serveren met wat zure room.

Heerlijk om zo thuis na te genieten van je duurzame souvenirs.