Sint Petersburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Passie voor de Hermitage

Sint Petersburg,
Rusland


'Passie voor de Hermitage' is vijf-delige documentaire-serie en gaat over de medewerkers van het immense en wereldberoemde Hermitage museum. Ze worden 'Hermitazjniks' genoemd, een liefkozende naam die doelt op hun aan obsessie grenzende toewijding aan het museum.


[url="http://cultuurgids.avro.nl/front/detailkunst.html?item=7da48d0ff9b8ce315c2102e7ef2733fd" target="_blank"]website[/url]


Uitzendingen online:

Over het verzamelen van kunst in al zijn facetten. Tsarina Catharina de Grote is nog steeds alomtegenwoordig in haar eigen museum. Haar megalomane, gulzige aankopen staan in schril contrast met de aankopen van de hermitage nu.
[url="http://player.omroep.nl/?aflID=9653540" target="_blank"]http://player.omroep.nl/?aflID=9653540[/url]


Kwetsbare kunst in tijden van dictatuur. In de jaren dertig heeft Stalin de topstukken van de collectie in de uitverkoop gedaan. Met pijn in hun hart denken de Hermitazjniks terug aan die zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het museum. Als de werken al niet werden verkocht, werden ze wel weggestopt, verborgen in de depots. Zo geschiedde met de geweldige schilderijen van Monet en Matisse. Stalin en kornuiten vonden het maar 'kapitalistische, verdorven kunst'.
[url="http://player.omroep.nl/?aflID=9617173" target="_blank"]http://player.omroep.nl/?aflID=9617173[/url]


Kunst als redding. Olga (76 jaar), hoofd sjouw- en schoonmaakafdeling, is een van de oudste Hermitazjniks. Deze officieuze Tsarina van de Hermitage, die haar afdeling met ferme hand leidt, is getekend door de Tweede Wereldoorlog. De Hermitazjniks van toen hebben de kunst gered van de vergankelijkheid, maar de kunst was ook hun redding in tijden van honger en kou, getuige het mysterie van de sprekende lijsten, de in stukken gezaagde icoon en het grote feest van de Overwinning.
[url="http://player.omroep.nl/?aflID=9594015" target="_blank"]http://player.omroep.nl/?aflID=9594015[/url]


Gewonde kunst. Aleksandra (82 jaar), conservator iconen, heeft haar hele leven lang iconen van de ondergang gered en heeft in haar eentje een enorme collectie opgebouwd. Zoals de iconen voor Aleksandra leven, zo levend is ook de Danaë van Rembrandt voor andere Hermitazjniks. Dit schilderij van 'onwereldse schoonheid' is zwaar vernield door een gek.
[url="http://player.omroep.nl/?aflID=9561006" target="_blank"]http://player.omroep.nl/?aflID=9561006[/url]


Kunst als troost. Voor de meesten is kunst een verfraaiing van het leven, maar kunst kan ook een onontbeerlijk tegenwicht zijn voor de zwarte kant van het bestaan. In Rusland, dat de afgelopen eeuw veel catastrofes heeft meegemaakt, is dat geen overbodige luxe. De Hermitazjniks werken niet voor het geld (want slecht betaald), maar voor 'dat andere'. Sjouwer Vadim, suppoost Valentina en conservator Juna over de band met hun allerliefste kunstwerk en de essentie van het zo gekoesterde begrip Hermitazjnik.
[url="http://player.omroep.nl/?aflID=9542853" target="_blank"]http://player.omroep.nl/?aflID=9542853[/url]