Sint Petersburg

'434052' door corriedewinter '434052' door corriedewinter

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Een sprookje?

corriedewinter

Ook Sint Petersburg heeft een sprookjeskathedraal, de Opstandingskerk, of de kerk van de Verlosser op het bloed. Deze kerk is gebouwd op de plaats waar een bom naar tsaar Alexander II werd gegooid. De tsaar stierf enkele uren later en zijn zoon Alexander III liet de kerk in 1883 aan het Gribojedovkanaal ter gedachtenis aan zijn vader bouwen. De bouw duurde 24 jaar. In 1930 werd de kerk net als vele andere religieuze gebouwen, door de Sovjetautoriteiten gesloten. Gelukkig is hij in 1997 na een grondige restauratie heropend. De gevels zijn met mozaïeken versierd, de koepels zijn geglazuurd. Het sprookjesachtige vind je vooral binnenin de kathedraal. De wanden en koepels zijn volledig met mozaïeken bedekt en de vloer is van kostbaar marmer (zie volgende foto).

'459514' door corriedewinter '459514' door corriedewinter

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

The devil wears Prada

corriedewinter

Dit zou zomaar een opname is voor The devil wears Prada 2 kunnen zijn. De druk bellende dame met rode lippen, zonnebril en hoge hakken, volgens de laatste mode gekleed, speelt dan Miranda Priestly, de keiharde hoofdredacteur van het modeblad Runway. Priestly is een ramp om voor te werken. Ze eist dat iedereen voor haar in de houding springt en aan haar wensen voldoet als ze maar met haar vingers knipt. Haar tweede assistente Andy Sachs heeft het er moeilijk mee, maar houdt vol. Een heerlijke film met Meryl Streep in de hoofdrol.

'187578' door pensionado '187578' door pensionado

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Kerk vd Verlosser op.

pensionado

De spectaculaire Kerk van de Verlosser op het Bloed in Sint Petersburg is gebouwd op de plaats waar een bom naar tsaar Alexander II werd gegooid. De tsaar stierf enkele uren later in het Hermitage paleis. Zijn zoon tsaar Alexander III gaf in 1883 opdracht tot de bouw van deze kleurrijke kerk. De voltooiing van de bouw vergde bijna 25 jaar. Van binnen zijn de wanden en koepels van top tot teen met schitterende mozaïeken bedekt. De vloer, de iconostaas en het baldakijn zijn van kostbare mineralen vervaardigd: jaspis, rhodoniet, porfier en Carara marmer. Ook op de gevel prijken mozaïeken; de uivormige koepels op de torens zijn met juweliersglazuur versierd.

'515658' door corriedewinter '515658' door corriedewinter

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Op de fiets in Sint..

corriedewinter

In Sint Petersburg zie je niet zoveel fietsers, het merendeel van de bevolking maakt gebruik van de auto of het openbaar vervoer. De wegen zijn breed en druk, er zijn nauwelijks fietspaden. Toch is een fietstocht wel te doen. De Euroroute R1 van Arnhem naar Berlijn tot in St. Petersburg is de enige Nederlandstalige fietsroute die tot in Rusland voert. De Europafietsers brengt een brochure uit over deze route, je moet wel 7 weken de tijd hebben. Dit jongetje heeft een prachtige plek gevonden om met zijn fiets te spelen. Fantastisch om naar beneden te rijden zonder trappen. Gelukkig heeft hij een (verplicht) helmpje op.

'392530' door MoniquevEvE '392530' door MoniquevEvE

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Zomerpaleis Katherina

MoniquevEvE

Veel paleizen, zo ook in het oude tsaren-stadsdeel, bij St. Petersburg worden in oude glorie gerestaureerd. Niet alles wat blinkt is goud... Hier betreft het een zomerpaleis van de 2e de vrouw van Peter de Grote.

'268867' door SaskiaG '268867' door SaskiaG

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Smolny klooster

SaskiaG

Hier zie je de kathedraal, wat het mooiste gedeelte is van het hele complex. Aan weerszijden van de kathedraal staan de kloostergebouwen ( nu niet op de foto). Tsarine Elisabeth stichtte het klooster, waar jonge adelijke vrouwen moesten worden onderwezen. Het werd in 1748 ontworpen door Bartolomeo Rastrelli.

'515618' door sidonius '515618' door sidonius

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Winter in Sint...Pete

sidonius

Het sneeuwt ineens op deze site.... buiten lijkt het lente. Een aanrader als je van winters en romantisch houdt, is een stedentrip naar Sint Petersburg in de winter. De rivier de Neva is grotendeels bevroren (zie foto), de Hermitage ligt er prachtig bij aan de oever. Ook de kanalen die de stad zo kenmerken en gebaseerd zijn op het stadsplan van Amsterdam, zijn bevroren en besneeuwd. Mensen in bontjassen en de Russische bontmutsen in de straten. Zo stelde ik mij Sint Petersburg voor en het kwam uit, in februari 2013. Tip: de Hermitage was erg rustig in deze tijd van het jaar, en een aanrader is het bijwonen van een balletvoorstelling (of andere voorstelling) in het kleine en intieme Hermitage theater. Te vinden in de Hermitage, ingang aan de Nevakade (op de foto links ergens in het midden).

'522552' door JannavEek '522552' door JannavEek

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Nicolaaskathedraal

JannavEek

Ondanks de vrieskou verkennen we de stad grotendeels lopend. We gaan vaak ergens naar binnen voor een warme drank, of een kerk in. In deze elegante kathedraal is een (orthodoxe) mis bezig, daar blijven we even kijken. De Kathedraal van de Heilige Nicolaas is één van de acht kerken van Sint-Petersburg die gedurende de Sovjet-periode niet werd gesloten of gesloopt. De kerk is speciaal voor de zeelieden gebouwd die vanuit Sint Petersburg uitvoeren. Dit was ten tijde van Peter de Grote. De kerk werd gewijd aan de heilige Nicolaas, beschermheilige van de zeelieden. Op instigatie van tsarina Catharina II werd de kerk officieel een marinekathedraal. De belangrijkste reliek is een Griekse icoon van de heilige Nicolaas van Myra uit de 17e eeuw.

'163620' door manuela '163620' door manuela

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Bloedkerk

manuela

De Opstandingskerk van Onze Heiland wordt ook wel de Kerk van de Verlosser op het Bloed genoemd, omdat deze is gebouwd op de plaats waar tsaar Alexander II werd vermoord. Deze kerk in oud Russische stijl is van binnen van onder tot boven prachtig versierd met mozaieken. Een echte must-see in St. Petersburg!

'434099' door corriedewinter '434099' door corriedewinter

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Onvoorstelbaar...moza

corriedewinter

Zoals beloofd laat ik jullie het verbazingwekkende interieur van de Opstandingskerk zien, die is gebouwd ter nagedachtenis aan Tsaar Alexander II, die op deze plek werd vermoord. Het gebouw is nooit als kerk gewijd, er worden alleen diensten gehouden op de sterfdag van de tsaar. Wat je hier ziet zijn dus geen fresco’s. Voor de voorstellingen is 7000 m2 marmer gebruikt en er zijn meer dan 20 verschillende kostbare Russische mineralen toegepast. De beeltenissen zijn gebaseerd op schilderijen van bekende artiesten uit de 19e eeuw, zoals Nikolai Bruni. In de koepel zijn Christus en de apostelen afgebeeld en op de muren en pilaren zie je Bijbelse taferelen of heiligen. Je kijkt je ogen uit; om alles in detail te bekijken is de vergroting mooier.

'164411' door manuela '164411' door manuela

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Met dank!

manuela

Nog een mooie mozaiekfoto van de binnenkant van de "bloedkerk", als dank voor alle aardige reacties die ik heb gekregen op mijn verkiezing tot RR van de week. Ontzettend bedankt allemaal. Niet alleen voor de reacties nu, maar zeker ook voor alle reacties, opmerkingen en waarderingen bij mijn foto's! Ik hoop dat er nog vele zullen mogen volgen!

'522439' door JannavEek '522439' door JannavEek

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Beklim de...Izaäkkath

JannavEek

Het is -15° op onze eerste morgen in Sint-Petersburg wanneer we het Izaäkplein op komen lopen, maar de Izaäkkathedraal doet ons de kou deels vergeten. Het is een prachtige kathedraal met een interieur van ongekende schoonheid. De schilderingen, mozaïeken, glas in loodramen. Het ingelegde goud. We kopen een gecombineerd kaartje voor de kerk én klim naar boven van 200 treden naar de koepel. Daar is namelijk de enige plek in de stad met 360 graden panoramisch uitzicht. We genieten van het prachtige uitzicht over onder andere de Admiraliteit, het Paleisplein met de Hermitage, de bevroren Neva met haar bruggen. Betoverend romantisch Sint-Petersburg in de winter maar ook snoeikoud. En de stad is niet zonder smog zoals je ziet. De volgende dag zou het (veel) gaan sneeuwen. Adres: Isaakievskaya Pl. 1 Openingstijden: 10.30 – 18.00 (woensdag gesloten) Toegangsprijs: 250 roebel (voor de zuilengang 150 roebel extra)

'523394' door corriedewinter '523394' door corriedewinter

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Dwalen door de...herm

corriedewinter

We lopen hier door een van de gangen van het staatsmuseum de Hermitage, gevestigd in het oude paleiscomplex van tsaren en tsarina’s aan de rivier de Neva in St.-Petersburg. Het hart van de Hermitage wordt gevormd door het imposante Winterpaleis, ontworpen door Francesco Bartolomeo Rastrelli voor keizerin Elisabeth, uit 1762. Twee jaar later liet tsarina Catharina de Grote er een klein paviljoen aan vast bouwen. Ze noemde dit de Hermitage (later Kleine Hermitage), de kluizenaarshut. Het museum herbergt een enorme collectie, er zijn satellietmusea, zoals in Amsterdam, maar het grootste deel van de verzameling is in depots opgeslagen. Wij hebben dus ook maar een gedeelte gezien en nog steeds beleef ik veel plezier aan de website van de hermitage, waar je virtueel wandelt door het museum, kunstwerken rustig bekijkt en informatie opdoet over kunst die anders in het depot blijft. Zelf kijken? www.hermitagemuseum.org De informatie wordt gegeven in het Russisch en het Engels.

'552635' door RoyanvanVelse '552635' door RoyanvanVelse

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

De Verlosser op het..

RoyanvanVelse

Op de plek waar in 1881 de Russische tsaar Alexander II werd vermoord tijdens een bomaanslag, verscheen in opdracht van zijn zoon en opvolger de kerk van de Verlosser op het Bloed. De buitenkant van dit gebouw is al erg bijzonder en gekleurd, maar de binnenkant is zeker zo fenomenaal. 7500 meter aan fijne mozaïeken bedekken de wanden en de koepels. De kerk heeft zwaar te lijden gehad onder het 900 dagen durende beleg van de Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog. De restauratie is pas 20 jaar geleden afgerond. Het gebouw doet geen dienst meer als kerk, maar als museum.

'36298' door JannavEek '36298' door JannavEek

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Het Winterpaleis

JannavEek

Het winterpaleis in Sint Petersburg in winter. Beslist een fotogenieke plek.

'496177' door Dirk-Jan '496177' door Dirk-Jan

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Contrast

Dirk-Jan

De schoonheid van de Kerk van de Verlosser op het Bloed in Sint-Petersburg is een schril contrast met de bloedige geschiedenis van de plek waar deze is gebouwd. Op deze plaats werd namelijk op 13 maart 1881 tsaar Alexander II vermoord. Na zijn dood is tussen 1883 en 1907 deze kerk verrezen. In de kerk bevindt zich een schrijn ter ere van de vermoorde tsaar, precies op de plek van de moord.

'415535' door JannavEek '415535' door JannavEek

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Warm en koud

JannavEek

Vanuit de hotelkamer op de 17e verdieping hebben we een fabuleus uitzicht over de stad. Het is hartje winter in St.Petersburg, -15°, en de avond zet al vroeg in, met kleuren in een mengeling van koude en warme tinten. De rivier Fontanka is bevroren. De residentiële woningen van de voormalige Russische adel aan haar oevers lichten op in goud. De fabriekspijpen aan het havengebied roken. Binnen is het warm, veel te warm, 20° wel, in het hele hotel.

'263006' door pddenooijer '263006' door pddenooijer

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Markt

pddenooijer

Wat verder uit het centrum van Petersburg (voorheen Leningrad) troffen wij deze kleine markt aan. Totaal anders dan bij ons; het leek meer op een centraal aziatische markt dan een europese. Prachtige marklui en dito marktwaar. Wij waren daar ook een bezienswaardigheid. Het was koud die dag (min 5 graden) en er werd gewoon kleding op straat gepast. Een onwerkelijk gezicht; ijskoud en gewoon kleren passen. De marktman hield vervolgens een doek voor degene die aan het passen was. Zodat anderen niet konden gluren..... Op de grond lag een tapijtje!

'504559' door corriedewinter '504559' door corriedewinter

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Dans op de Dag van de

corriedewinter

9 mei is de datum dat de capitulatie van Duitsland getekend werd. Duizenden Petersburgers trekken naar de Tichvin-begraafplaats, om met een officiële plechtigheid de gesneuvelde soldaten van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van de belegering van de stad te herdenken. Daarna is het feest in de stad, er zijn parades en er zijn vele optredens, zoals hier op het Paleisplein voor het winterpaleis: de Hermitage. Vrouwelijke militairen, gekleed in uniformen uit de jaren '40 van de vorige eeuw, dansen hier de sterren van de hemel. Operazangers en bekende koren zingen soldatenliederen en veel Russen zingen die mee. De jongens van de militaire academie treden ook op. Ze zingen ontroerend mooi. Om negen of tien uur ’s avonds wordt er een groot vuurwerk afgestoken bij de Petrus en Paulusvesting.

'391247' door Inorina '391247' door Inorina

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Singer-gebouw aan de.

Inorina

Aan de Nevskij Prospekt ligt vlakbij het Metrostation de vroegere fabriek van Singernaaimachines. Het gebouw is één en al Art Deco (Jugendstil)Nu is het geen fabriek meer maar een luxe boekwinkel ala "Donner"in Rotterdam met een xquis restaurent. Leuk om het te zien.

'483563' door ronderegt '483563' door ronderegt

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Matroesjka's

ronderegt

Een matroesjka, is een holle houten pop die onderdeel is van een reeks steeds kleinere in elkaar passende poppen. De prijs van de poppen is afhankelijk van het aantal poppetjes in de set (variërend van vier tot enkele tientallen), de kwaliteit van de afbeelding en de onderwerpen. Matroesjka's worden sinds ca. 1890 in Rusland vervaardigd, de meubelmaker Wassili Petrowitsj Swjosdotsjkin en de schilder Sergei Wassiljewitsj Maljutinde waren de eersten die matroesjka's in Rusland maakten,

'337920' door pdanielse '337920' door pdanielse

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Verlossers kathedraal

pdanielse

De Verlossers kathedraal van het Bloed in Sint Petersburg, lijkt een kopie van de mooie met gekleurde uien versierde Bacilius kathedraal op het Rode Plein in Moskou. Echter deze, na het uitbreken van de Revolutie in 1917, behoorlijk afgetakelde Kathedraal is nu weer in oude luister hersteld. Stukje van het Russich volkslied dan maar..... ?????? — ????????? ???? ???????, ?????? — ??????? ???? ??????. ??????? ????, ??????? ????? — ???? ????????? ?? ??? ???????! Rusland onze heilige macht, Rusland ons geliefde land. Een machtige wil, grote glorie— Zal voor altijd jouw deel zijn! ???????, ????????? ???? ?????????, ???????? ??????? ???? ???????, ???????? ?????? ???????? ????????! ???????, ??????! ?? ???????? ?????! Glorie aan ons vrije vaderland, Een eeuwige eenheid van verbroederde volken, Wijsheid van het volk, door onze voorouders gegeven! Glorie aan het vaderland! Wij zijn trots op jou! ?? ????? ????? ?? ????????? ???? ??????????? ???? ???? ? ????. ???? ?? ?? ?????! ???? ?? ????? — ???????? ????? ?????? ?????! Van de zuidelijke zeeën tot aan de poolcirkel Strekken onze bossen en velden zich uit. Jij bent uniek op deze wereld! Zoals jij is er geen ander— Onze door God beschermde geboortegrond!

'457162' door sidonius '457162' door sidonius

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Historische plek

sidonius

Met de grijze miezerigheid hier denk ik terug aan de mooie winterse dagen in St. Petersburg. Het Winterpaleis (Hermitage) doet zijn naam eer aan. Het Winterpaleis is voltooid in 1762 maar het Paleisplein pas in 1819. Het plein moest geschikt zijn voor militaire parades; door tegenover het Winterpaleis het gebouw van de generale staf te bouwen in een halve cirkel, kreeg het plein een magische diepte. De belijning in de bestrating benadrukt die dieptewerking. In het midden staat de Alexanderzuil ter ere van tsaar Alexander I, gemaakt van fins graniet. Men zegt dat de gouden engel in de top de gelaatstrekken van de voormalige tsaar heeft. Het plein is autovrij, en daardoor blijft het groots, weids, monumentaal en indrukwekkend. Iedereen weet dat op deze plek zich de communistische revolutie heeft voltrokken, in 1917, met het verjagen van de tsaar. Een historische plek

'515548' door corriedewinter '515548' door corriedewinter

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Mijn vriend Andrej op

corriedewinter

De jongens van de militaire academie Alexander Suvurov zijn al de hele dag zenuwachtig voor hun optreden op 9 mei, de Russische bevrijdingsdag. Op die dag is er 's ochtends de militaire parade, 's middags de optocht van de tweede-wereldoorlog veteranen en tussendoor zijn er vele optredens met koren en dansen van diverse legeronderdelen. 's Avonds is er het zogeheten "salut" (vuurwerk). Dit is Andrey. Hij gaat solo zingen en hij moet ook dansen. De jongens vinden het heel gezellig om met me te praten. Ik krijg een speldje van hem en hij krijgt een euromuntje. Leuk om er zo'n vriend bij te hebben.