Sint Petersburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sint Petersburg image

Zien en gezien worden op de Nevski Prospekt

Sint Petersburg
Rusland
Sambroekman

Zien en gezien worden op de Nevski Prospekt

Het miezert in Sint Petersburg. Voor de Russen een goede reden om per direct op zoek te gaan naar een schuilplaats. Dus ook op de vier kilometer lange Nevski Prospekt. De hoofdstraat van Petersburg staat voor even letterlijk ‘droog’ van de mensen. Een apart beeld, want dit is toch dé enige echte culturele broedplaats in het ‘Venetië van het Noorden’. Zonde ook. Een klein buitje maakt ons wandelingetje over de Nevski een stuk minder interessant. 



Lichtelijk doorweekt spreekt plots een Russisch stelletje ons aan. Ze vragen waar wij verdwaalde toeristen naar op zoek zijn. ‘Mensen’, antwoorden we. ‘Wacht maar’, zeggen ze. ‘De zon gaat zo schijnen en dat is hét teken van leven voor de Russen’. Enigszins nieuwsgierig wachten we af.

Als het zonnetje inderdaad begint te schijnen komen uit alle hoeken en gaten mensen te voorschijn. En dan met name die 'typisch Russisch geklede vrouwen'. Als we plaatsnemen op een bankje bedenken we ons: zagen wij die, die en die net ook niet voorbij wandelen? En inderdaad. De Nevski lijkt een soort ineens één grote catwalk. Allemaal meermaals op en neer gelopen door dames met zonnebrillen, hoge hakken en korte rokjes. ‘Puur aandacht. Ze wachten op een man die ze meeneemt’, vertelt een man ons. Daar lijkt het inderdaad op. Het is zien, gezien en meegenomen worden op de Nevski Propekt. En ineens een stuk gezelliger ook.

Foto's

9f892.jpg
9f892.jpg
Sambroekman