Sint - Petersburg - Stad van de illusie image
Lkoedam

Sint - Petersburg - Stad van de illusie

Achter de tsaristische pracht en praal van de voormalige Russische hoofdstad Sint-Petersburg gaat een wereld schuil waarin de werkelijkheid maar moeilijk is te scheiden van fantasie. Droom je of is dit echt?



Tekst Auke Hulst Fotografie Alexander Aksakov



Het begon als een krankzinnig idee: bouw een nieuwe hoofdstad op honderden eilanden in het vrijwel onbegaanbare moeras van de delta van de Neva-rivier. Het is het soort gedachte dat alleen bij megalomane alleenheersers opkomt. Maar Rusland had in de zeventiende en achttiende eeuw dan ook zo’n heerser: Peter de Grote. Ontelbare (dwang)arbeiders, veelal boeren uit het Russische achterland, maar ook Zweedse krijgsgevangenen, werden ingezet om een stad te bouwen die als een verbrijzelde spiegel in de rivier ligt. Tienduizenden stierven, maar precies driehonderd jaar geleden kon de tsaar trots zijn residentie van Moskou naar zijn eigen stad verhuizen.

Het kan niet anders of zo’n gemaakte stad blijft in hoge mate een fantasie. Ik arriveer er laat op de avond, maar nog altijd is het licht. We zitten vlak na ‘White Nights’, wanneer de zon zelfs na middernacht nog een duimdikte boven de horizon hangt: een steen die over het wateroppervlak ketst. De straatlichten blijven tijdens de hoogzomer gedoofd, terwijl de Petersburgers buiten zijn om tot diep in de witte nacht te drinken, lachen en feesten. Nu zijn de feestenden alweer opgelost, als geesten. Wandelend door de spookachtige schemer, denk ik terug aan de keer dat ik hier in de winter was, toen de dagen kort waren, het ijs kruide in de Neva, en zonnende, halfnaakte Russen leunden tegen de muren van de Petrus en Paulusvesting. Zo anders en toch dezelfde stad. Het maakt het moeilijk je niet in een droomwereld te wanen.



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 37



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.