Siberie

'154258' door suzannehulsbos '154258' door suzannehulsbos

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Mooi maar wel koud in

suzannehulsbos

Mooi maar wel koud in Siberie in de zomer. Heel veel regen... Vlak bij de grens met Mongolie, in het Altai gebergte.

'413924' door enroute2 '413924' door enroute2

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Onbekend maakt bemind

enroute2

Soms zie je vanuit het vliegtuig landschappen onder je door glijden die je zo nieuwsgierig maken dat je onderweg wel even uit zou willen stappen om een kijkje te nemen. Over zo'n streek of land zit ik dan vaak ook een tijdje te mijmeren. Terug van Tokio naar Amsterdam vlogen we over het ijzige en desolate Siberie, met hier op de foto een vlakte die onderbroken wordt door een bevroren rivier met een paar eilandjes erin. Ik vond het een vreemd maar mooi landschap. (uitvergroot een stuk scherper)

'449247' door Sandramulder '449247' door Sandramulder

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Buryat Pagan Sacred..

Sandramulder

Deze palen zijn te vinden in het plaatsje Choezjir op Olkhon eiland. Olkhon eiland is het grootste eiland te vinden op het Baikalmeer. Op het eiland wonen voornamelijk Boerjaten en deze palen worden gebruikt om gebeden naar hun Goden te sturen. .

'532124' door JannavEek '532124' door JannavEek

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Taltsy openluchtmuseu

JannavEek

Op 47 km afstand van Irkutsk, richting het Baikalmeer, vind je dit openlucht museum, het Taltsy Museum, met een prachtige collectie gerestaureerde houten huizen, kerkjes, forten, die traditioneel zijn ingericht. Het geeft leuke informatie over de traditionele levenswijze van verschillende Siberische volksstammen. Het museum ligt in de bossen en op een mooie dag met 20 gr C was het bijzonder plezant er rond te lopen. Sowieso de schone lucht daar; ik ademde deze tot diep in mijn longen in - heerlijk wat een zuurstof!

'525148' door elskuiper '525148' door elskuiper

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Visje voor in de...tr

elskuiper

Bij elke stop van de TransSiberië (of TransMongolië) express staan er tientallen vrouwen op het station te wachten tot de trein stopt om hun flesjes drinken en, vaak zelfgemaakte, eten te verkopen. Hier in Barabinsk verkocht één van de verkoopsters gedroogde vis.

'534597' door JannavEek '534597' door JannavEek

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Stadswandeling...Irko

JannavEek

De oude stad van Irkoetsk is relatief ruim aangelegd en telt nog tal van deze karakteristiek historische houten huizen met de fraai versierde luiken. Volg de groene lijn die op de stoep geschilderd is. In Irkoetsk is net als in andere Russische steden een wandelroute uitgezet langs de bezienswaardigheden van de stad met een geverfde doorlopende streep. Handig voor als je maar een beperkte tijd in de stad bent. Een stadskaart heb je niet nodig want die vind je bij iedere (genummerde) stop, samen met een uitgebreid informatiebord over kerk, museum, monument, bijzonder huis etc. De groene lijn-route in Irkoetsk is drie kilometer lang. De waterplassen op straat verraden dat het de vorige dag veel geregend heeft. Het klimaat in Irkoetsk is zo dat er grote temperatuurwisselingen voorkomen, zoals van 12 graden gisteren naar 22 graden vandaag. Wij boffen met deze mooie stralend blauwe dag met zon. De stad is in zomerstemming.

'376681' door morealin13 '376681' door morealin13

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Je zou hier maar wone

morealin13

Je zou hier maar wonen. Een klein slaperig stadje, langs de transsibirie express lijn. Het is de dag voordat we in Irkutsk aankomen. Het vlakke land, alles al vergeeld omdat de winter er weer aankomt.

'534860' door JannavEek '534860' door JannavEek

RuslandSiberie

RuslandSiberie

De Eeuwige Vlam

JannavEek

Irkoetsk | Bij het monument 'de Eeuwige Vlam' is een ceremonie bezig ter gelegenheid van de 'Day of the Frontier Guards' (28 mei). Dit monument gewijd aan de slachtoffers van WO II is te vinden op het plein voor het voormalige USSR communistische partij gebouw regio Irkoetsk. Op de achtergrond zie je hoe op de muren van dit gebouw de namen van slachtoffers en helden staan te lezen. Jong-oud, vrouw-man, militair-niet militair, staan met een rode anjer in de hand te wachten tot het zijn beurt is om naar voren te komen om de bloem bij de vlam te leggen. Het is erg serieus, plechtig en stil. Maar als de ceremonie klaar is wordt er feest gevierd. Het is als een reünie, men fotografeert elkaar, maakt muziek samen, sommigen brachten hun gitaar. En het is er een mooie zonnige dag voor.

'538463' door Charita '538463' door Charita

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Machinist

Charita

Tja, als je in de Transsiberië Express op weg bent naar Ulaanbaatar heb je natuurlijk een overdosis aan tijd! Loop dan naar de achterste wagon van de trein, vaak is de trein niet zo lang op weg naar Ulaanbaatar dus kan je makkelijk even een stukje lopen! Het is een megabijzondere plek om door het raampje te kijken, terwijl je bedenkt dat je de allerlaatste bent van alle treinpassagiers die over dit spoor raast. Het is een heel ander perspectief dan opzij kijken uit je hokje!

'534810' door JannavEek '534810' door JannavEek

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Veteraan grenswacht

JannavEek

Irkoetsk | Hij is veteraan grenswacht militair en poseert graag voor mij met zijn onderscheidingen. Ik ben onder de indruk. Op mijn stadswandeling beland ik op het Kirov-plein in een ceremoniële plechtigheid. 'Border Guards’ Day' zoals iemand mij dan informeert, een nationale herdenkings- en feestdag. 28 mei is grenswachtersdag in Rusland. Begrijp niet direct heel veel van deze dag. Maar dan bedenk ik dat Rusland zijn grenzen deelt met veertien landen, waarvan acht voormalige sovjetrepublieken. Als grootste land ter wereld is dat 57.792 kilometer grens. Deze grens is door de loop van de geschiedenis vaak veranderd en vormt ook in de post-sovjetperiode soms een punt van twisten tussen het land en de buurlanden. Dan begrijp ik het wel. Grensbewaking is in Rusland een omvangrijke, belangrijke en soms gecompliceerde zaak.

'549978' door JosHaarman '549978' door JosHaarman

RuslandSiberie

RuslandSiberie

De ijskoude rivier...

JosHaarman

De Katun rivier baant zich een weg door de bergen van de Altai. De warme herfstkleuren geven een mooi contrast met de ijskoude rivier met drinkbaar smeltwater.

'423622' door msangers '423622' door msangers

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Zonderlinge...vreemde

msangers

Irkoetsk is een leuke plaats om doorheen te wandelen. Veel houten huizen, een grote overdekte markt en veel kerken. Op weg naar een aantal kerken kwamen we deze man tegen. Hij zag dat ik met mijn camera klaar stond, begon te lachten en groette met zijn hoed.

'534718' door JannavEek '534718' door JannavEek

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Kleurrijke kathedrale

JannavEek

Irkoetsk had aan het begin van de 20ste eeuw ongeveer veertig orthodoxe kathedralen maar deze overleefden lang niet allemaal het communisme. Een zeer kleurrijke kerk die nog wel staat is de Barokke Bogoyavlensky Cathedral, Epiphanen- of Driekoningenkathedraal (1693). Je vindt 'm op een van de mooiste plekjes in het historische centrum van de stad, het Kirov-plein. In de Sovjettijd was er een bakkerij in gevestigd. De aanwezigheid van een historische Poolse rooms-katholieke kerk, een Tataarse moskee, een joodse synagoge, en een boeddhistische tempel, laat zien dat de stad altijd multicultureel was.

'534745' door JannavEek '534745' door JannavEek

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Berk

JannavEek

Irkoetsk | Drie opvallende kunstwerken gemaakt van berkenbast hangen in de lobby van hotel Irkutsk. Ze verhalen de ontstaansgeschiedenis van de stad. Ik bewonder ze uitgebreid. Deze is er een van. Je ziet stichter (kozak) Ivan Pakjobov in 1651 bezig zijn fort te bouwen. Een fort om Siberië te koloniseren, een belangrijk Russisch fort achter de Oeral. Het is het begin van stad Irkoetsk. Hij bouwt niet met berkenbomen want berkenhout is in het geheel niet duurzaam of geschikt om mee te bouwen. In Siberië zijn eindeloos veel berkenbossen. Siberië IS berkenbos. Op de ruige toendra's komen ook struikvormen voor. De berk is de boom van het noorden, geen boom is zo winterhard, hij groeit zelfs ten noorden van de poolcirkel. De berk speelt een rol in sagen en mythen en is de heilige boom van de Siberische volkeren.

'95082' door JannavEek '95082' door JannavEek

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Stomen door Siberië

JannavEek

De locomotief van de Trans Mongolië Express. We bezoeken eerst Moskou, er is tijd voor enkele hoogtepunten van de stad. Vervolgens verblijven we 6 nachten in de trein (!) een hele bijzondere ervaring. We maken het ons gemakkelijk en genieten van het Russische landschap en de medepassagiers. Op dag 7 komen we aan in Beijing.

'189626' door Dapau '189626' door Dapau

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Nachtelijk praatje

Dapau

...in de verte hoor ik het geluid van metaal op metaal. Mijn bed begint te schokken. Wat een vreemde droom is dit....of ben ik toch wakker? Ik draai me om. Krakend en piepend komt de trein tot stilstand en dan.... doodse stilte... Dan hoor ik twee mannen in een vreemde taal met elkaar praten. Half slapend schuif ik het gordijntje opzij. Waar zijn we? Wat is dit allemaal?... Ohja... Trans Mongolië Express - Dag 3 - 03:36 Moskou tijd. Dit moet ergens in Siberië zijn...

'534623' door JannavEek '534623' door JannavEek

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Irkoetsk

JannavEek

Irkoetsk werd in de 17e eeuw gesticht als militaire post. Handelskaravanen met thee uit China passeerden en er kwam een bontmarkt - een handelscentrum was geboren. Tijdens de stadswandeling vallen mij de lange recht doorgaande brede lanen op die worden omzoomd door schaduwbrengende platanen en andere bomen. Irkoetsk doet me qua sfeer denken aan Odessa. En wat deze twee steden in elk geval gemeen hebben is dat ze resp. 'het Parijs van Siberië' en 'klein Parijs aan de Zwarte Zee' worden genoemd vanwege hun historische allure. Beide steden zijn ook een uitwijkplaats geweest. Odessa als plaats die met de wijde wereld in contact stond, waar culturen samenkwamen. Irkoetsk waar ook mensen van diverse pluimage en komaf samenkwamen. Eind 19e eeuw gelukzoekers met de Siberische goudkoorts, Russische keizers, aristocraten, en communisten als politieke gevangenen in ballingschap, pioniers, kozakken, missionarissen, gedeporteerden. Iedereen drukte zijn stempel op de stad. Van wie zou de Irkoetsker op de foto afstammen? De stad is in zomerstemming, de zon schijnt uitbundig - dat moet je meehebben. Opvallend is de schone lucht, die ik met lange teugen diep inadem. Haal in een supermarkt een ijsje. Ja, ik vond Irkoetsk een leuke stad om een paar dagen te zijn.

'424986' door msangers '424986' door msangers

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Sjamaan

msangers

In de buurt van het Baikalmeer hebben wij een sjamaan bezocht. Deze van oorsprong uit Mongolie komende Boerjaten hebben het sjamanisme lange tijd als belangrijkste religie gehad. Pas in de 19de eeuw zijn ze langzaam bekeerd naar het Tibetaanse boeddhisme. Voor ons werd er contact met de geesten gemaakt om ons een goede reis te laten hebben.

'422904' door koenenhe '422904' door koenenhe

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Siberie vanuit de...t

koenenhe

Wew reden met de Trans Siberie Express door Siberie, 4 dagen lang. De steden, waar de trein stopte, waren behoorlijk goed onderhouden. De dorpen langs het spoor zagen er allemaal uit als op deze foto. Denk er de winter en veel sneeuw bij, en je voelt de Goelag Archipel van Aleksandr Solzjenitsyn. Een ware straf om hier te wonen in de dan barre omstandigheden.

'440520' door deavonturenvan '440520' door deavonturenvan

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Gerookte vis uit het.

deavonturenvan

Het kleine plaatsje Listvyanka ligt aan het Baikalmeer, het grootste zoetwatermeer ter wereld en ook het wel het 'oog van Siberië' genoemd. Als de wereld nu zonder zoet water komt te zitten, kan de wereldbevolking nog zo'n 40 jaar verder op het water uit het Baikalmeer. Listvyanka ligt op een uur rijden van Irkutsk en is omringt door bergen. Het plaatsje ligt aan het meer en de bewoners vissen dan ook hun kostje uit het meer. Ze snijden de vissen over de lengte open en klappen ze uit, daarna roken ze de vissen op een met hout gestookte oven. Lekker, maar de visjes hebben wel veel graten!

'102577' door olivierv '102577' door olivierv

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Afscheid

olivierv

Een lang afscheid.

'440269' door MvanderGriend '440269' door MvanderGriend

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Olkhon Island

MvanderGriend

Deze foto heb ik gemaakt op Olkhon Island. Dit eiland ligt in het Baikal meer. Veel Russen gaan op vakantie naar Olkhon Island. Ik kan me dit ook goed voorstellen, want het was magisch!

'97380' door JannavEek '97380' door JannavEek

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Gezicht van Irkutsk

JannavEek

Op het station in Irkutsk portretteer ik deze vrouw, ze fascineert me zoals ze daar staat en rondkijkt. Hoe leeft zij, wat droomt zij, wat is haar verhaal? Ik zou graag een inkijkje willen nemen in haar leven. Hoe is wonen in Siberië? Lange treinreizen zijn erg geschikt voor mijmeringen. De dromerige sfeer van de voorbijtrekkende landschappen doet vragen opkomen wie wij zijn, mensen Siberië voelt ook zo ver weg.

'421259' door wereldreizigerRobert '421259' door wereldreizigerRobert

RuslandSiberie

RuslandSiberie

De draak die Irutsk..

wereldreizigerRobert

de slang of draak kom je overal tegen in Irkutsk Hij zou geleefd hebben in het kanaal tussen de Baikelmeer en Irkutsk. Vanwege zijn historische allure wordt Irkoetsk ook wel "Het Parijs van Siberië" genoemd.