Siberie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Siberie image

Voorbereiden op Siberië

Siberie
Rusland
Sgtravel

Voorbereiden op Siberië

Een tweeweekse tocht door de woestijn van Algerije, terwijl Al Qaeda de ene na de ander bom laat afgaan in het noorden van het land. Twintig dagen wandelen rondom de Annapurna’s in Nepal, met een bergpas van 5400 meter. Op vakantie naar de Noordpool (Spitsbergen), terwijl het in Nederland hoog zomer is. Ja ik word wel eens met vreemde ogen aangekeken door vrienden en collega’s, als ik vertel wat mijn volgende reisbestemming word. Maar deze keer word ik echt voor gek verklaard!!

Want de volgende reis gaat naar Siberië en wel deze kerstvakantie, grotendeels met de Trans Siberië express. Als je aan dit gebied denkt staat dat gelijk aan uitgestrekte toendra’s, met kleine dorpjes, het Baikal meer en natuurlijk de vrieskou met temperaturen ver onder nul. Uiteraard kun je hier ook in de zomer naar toe, iets wat de meeste mensen doen. Maar als de thermometer dan ruim 20 graden aan geeft, vind ik niet dat je Siberië echt beleeft waar het om bekend staat. Siberisch koud inderdaad, op het moment dat ik dit schrijf is het in Irkutsk -18 en in de nacht -28. Dit is het Siberië zoals ik het me voorstel en over twee weken mag ik dit gaan ervaren.

Als eerste moest natuurlijk een route worden uitgezet, de legendarische reis tussen Moskou en Vladivostok was dan ook mijn eerste gedachte. Een reisgids van dit gebied stond al enkele jaren in de kast en deze heb ik er bij gepakt voor wat inspiratie. De Trans Siberische spoorlijn is ook meer een route naast de werkelijke trein. Vanuit Moskou heb je dan ook verschillende mogelijkheden, de meeste bekende is de reis naar Vladivostok van ruim 9300 kilometer lang. De tweede optie is de trans Mongolië Express, deze trein vertrekt ook vanuit Moskou en volgt tot Irkutsk het zelfde traject, daarna slaat hij rechtsaf en rijd dan door Mongolië naar Beijing . Een derde optie is de Trans Manchurian, ook deze legt tot Irkutsk de zelfde route af maar rijd dan langs de Mongoolse grens. Pas bij noordoost China rijd hij de grens over en gaat dan via Harbin en Shenyang, naar Beijing. Lezend door de reisgids kwam ik er achter dat in deze periode Harbin het grootste sneeuw&ijs festival ter wereld organiseert, mijn keuze was dan ook snel gemaakt!!

Om de reis een beetje soepel te laten verlopen heb ik een gespecialiseerd reisbureau gevraagd, om de treinkaartjes en overnachtingen voor mij te regelen. Na mijn wensen te hebben doorgegeven, bleek ik slechts twee weken nodig te hebben om de route af te leggen. Omdat ik graag 3 weken weg wil zijn is de reis verlegd met een start in Sint Petersburg en een paar dagen Beijing. Het grote voordeel om dit bij een gespecialiseerde organisatie te boeken is dat hun ook een uitnodigingsbrief kunnen regelen, die nodig is voor een visumaanvraag. Ook kennen ze het gebied op hun duimpje, waardoor er verrassende excursies toegevoegd kunnen worden waar je zelf niet zo snel aan zou denken.

Na de reis te hebben vastgelegd is het aanvragen van de visa altijd een leuke ervaring, waarbij de ambassades het altijd net iets gecompliceerder maken dan je zou willen. Als eerste was het visa voor Rusland aan de beurt, naast de gebruikelijke info en vragen moesten ze naast de uitnodigingsbrief ook nog een verzekeringsbewijs hebben van de zorgverzekeraar in het Engels. Nu heb ik al aardig wat visums aangevraagd maar dit was toch weer nieuw voor mij. Gelukkig krijgen ze bij de zorgverzekeraar wel vaker deze vraag voorgelegd en had ik het benodigde document binnen enkele dagen in huis.
Dan het visum voor China, deze had ik vier jaar geleden ook al eens aangevraagd dus verwachte ik hierbij geen oponthoud. Maar ook hier weten ze me weer te verrassen, tijdens het lezen van de aanvraagformulieren. Deze keer verlangen ze een werkgeversverklaring in het Engels en gedrukt op officieel bedrijfspapier!! Je begrijpt het al ook deze aanvraag kon ik niet in één keer voltooien en moest ik eerst langs personeelszaken. Gelukkig had ik een voorbeeld meegenomen en was ook dit papiertje binnen een dag gereed.

De reis en de visa zijn geregeld en kan ik verder met de uitrusting, waar ik het één en ander voor moest aanschaffen. Nu ben ik niet echt een koukleum, sterker nog ik heb alleen maar een zomerjas welke ik ook in de winter elke dag draag. Maar bij mogelijke temperaturen van -30 is dat zelfs voor mij niet genoeg, een warme donsjas is dan ook de eerste aankoop. Echt warme broeken heb ik ook niet dus een geïsoleerde skibroek zal ik zeker nodig gaan hebben. Een warme sjaal en ski sokken worden ook snel aan de uitrusting toegevoegd, een warme must en geïsoleerde handschoenen had ik al en zal ik zeker nodig hebben.
Verder zijn laagjes erg belangrijk, want ondanks dat het buiten Siberisch koud is kan het in de trein zelf vrij warm zijn tot boven de 20 graden. Dus op de paklijst staan ook T-shirts,een trui en een lichte outdoor broek. En als belangrijkste, thermo ondergoed voor als al het eerder genoemde niet warm goed blijkt te zijn. Nu is het algemeen bekend dat het eten in de trein zelf niet van hoogstaand niveau is, maar gelukkig zijn daar de baboesjka's!! Nee niet die houten poppetjes, maar de huisvrouwen van Rusland die je bij elk station staan op te wachten met huisgemaakte delicatessen. In de zomer voldoet dit beeld dan ook prima, maar bij -20 is de kans vrij groot dat de meeste perrons vrij leeg zijn. Dus zal ik ook nog voldoende eten meenemen om niet afhankelijk te zijn van de restauratiewagen , instant noedels en ontbijtcracker zijn hier zeker onderdeel van. Net als drop en stroopwafels, om uit te delen aan mijn locale medereizigers.
De visa staan inmiddels in het paspoort en kan ik 23 December beginnen, aan een droomreis die al lang op de bucket list stond!!!

Foto's

c955e.jpg
c955e.jpg
Sgtravel

Laat een reactie achter

14 reactie(s) bij "Voorbereiden op Siberië "

 • profile image comment
  Door Jeannette• geplaatst op 09 Dec 2017 | 15:46:08

  Wat een avontuur ga je weer tegemoet Sander, je bent een echte reisreporter van de ongebaande winterse paden! Tja ik neem tegenwoordig kopiko koffiesnoepjes meer naar verre oorden: ze wegen niks en iedereen vind ze lekker en je wordt er ook nog wakker van. Drop heb ik menigmaal uit zien spugen...

  Bericht aangepast op 08:11:35
 • profile image comment
  Door Karinm• geplaatst op 09 Dec 2017 | 15:48:22

  Wat een heerlijk vooruitzicht, Sander, je bent al goed voorbereid! Ik vond die treinreis een hele belevenis, ik heb m dan wel in de herfst gedaan, en de Trans-Mongolie variant (om daarna nog 2 maanden in China te reizen). Ik had best wat boeken mee, want dacht dat de treinreis wel eens saai zou kunnen zijn...als ik 4 blz heb gelezen is het veel! Je gaat vast genieten!

  Bericht aangepast op 08:11:35
 • profile image comment
  Door MarleenvM• geplaatst op 09 Dec 2017 | 16:30:01

  Dat wordt volop genieten vanaf 23 december !!! Een reis die zeker ook op mijn bucketlijst staat maar of het er ooit van gaat komen is maar de vraag. Je bent aardig goed voorbereid. Kan ik je ook via een social media kanaal volgen of moeten we geduldig afwachten?

  Bericht aangepast op 08:11:35
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 09 Dec 2017 | 18:15:31

  Prachtig avontuur ga je tegemoet Sander. Denk je er ook aan je foto-apparatuur goed te beschermen tegen koude wisselingen? En wat meer batterijen mee; bewaren op warme plekjes onder je kleding..

  Bericht aangepast op 08:11:35
 • profile image comment
  Door Agrotewal• geplaatst op 09 Dec 2017 | 19:02:42

  Als het er niet zo idioot koud zou zijn, zou ik groen aanlopen van jaloezie. Nu verkleur ik wel maar lijk ik niet op de Hulk. Oeps ken jij die eigenlijk wel? Jaren geleden heb ik mezelf beloofd om deze reis te maken, maar het is er nooit van gekomen. De moeilijkheden met het aanvragen van de visa herken ik nog van jaren geleden. Een paar dagen naar Sint Petersburg hartje winter is ook een een geweldig vooruitzicht. En wat Jeannette zegt over dropjes is helemaal waar.

  Waar je trouwens alle Russen een groot genoegen meedoet en wat bijna niets weegt, zijn verpakte theezakjes. Nog twee weken te gaan, voor je een droom gaat verwezenlijken, hoe mooi is dat?

  Bericht aangepast op 08:11:35
 • profile image comment
  Door Vulture1960• geplaatst op 10 Dec 2017 | 06:10:32

  Leuk dat je de reizen plant die je graag wilt doen en je niets van anderen aantrekt. Ook nog een heel avontuur om het te regelen! Wel een hele bijzondere reis. En. ik hoop op een hele mooie! Veel plezier! Pas op met de alcohol daar, je wordt veel uitgenodigd om een glaasje mee te drinken, maar het is vaak ook zelfgemaakt! En heb je nog een blog of zo dat ik je reis kan volgen?

  Bericht aangepast op 08:11:35
 • profile image comment
  Door WKerkhof• geplaatst op 10 Dec 2017 | 11:50:12

  Het gekke is dat alles me verschrikkelijk lijkt.. het eten de kou... Maar dat ik stiekem best heel graag mee zou gaan! Lijkt me een geweldige ervaring zo in de winter!
  Ga er van genieten, maak mooie foto's zodat wij een beetje mee kunnen genieten en niet bevriezen hè onderweg!

  Bericht aangepast op 08:11:35
 • profile image comment
  Door Bowral• geplaatst op 10 Dec 2017 | 13:37:12

  Je neemt toch ook wel wollen onderbroeken met elastieke pijpjes mee om je camerabatterijen warm te houden ...?

  Bericht aangepast op 08:11:35
 • profile image comment
  Door Abytravel• geplaatst op 10 Dec 2017 | 19:21:18

  Wat een leuke route Sander. Je hebt vast al veel plezier beleefd aan de voorbereidingen. Nu is het aftellen begonnen.... ik wens je een hele goede reis en prachtige ervaringen.
  En natuurlijk wil ik straks mooie foto's en verslagen zien hier //;-0

  Bericht aangepast op 08:11:35
 • profile image comment
  Door ALopezBlanco• geplaatst op 10 Dec 2017 | 22:09:32

  Wees inderdaad voorbereid op de grote temperatuur verschillen tussen buiten en binnen. Buiten dik ingepakt binnen kan je je zomerkleding aan.

  Ben zeer benieuwd wat je allemaal gaat zien en meemaken.

  Bericht aangepast op 08:11:35
 • profile image comment
  Door Marcvankessel• geplaatst op 12 Dec 2017 | 07:04:46

  Wat een ervaring Sander. Heel gaaf !!!

  Bericht aangepast op 08:11:35
 • profile image comment
  Door MiekeDeHaas• geplaatst op 12 Dec 2017 | 10:24:52

  Nou, Sander, jij gaat weer een uitdaging tegemoet. Jij bent goed in het uitzoeken. Ik wens alvast heel veel plezier tijdens deze topreis. Jouw collega's zijn natuurlijk allemaal jaloers

  Bericht aangepast op 08:11:35
 • profile image comment
  Door Huff• geplaatst op 13 Dec 2017 | 13:20:57

  Wat een pracht reis lijkt me dat en wat een uitdaging! Veel plezier alvast.

  Bericht aangepast op 08:11:35
 • profile image comment
  Door Ronderegt• geplaatst op 13 Dec 2017 | 17:58:14

  Moet prachtig zijn Sander geniet van de voorbereidingen en vergeet niet wat foto's te plaatsen ben benieuwd

  Bericht aangepast op 08:11:35