Siberie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Siberie image

Treinreis rusland

Siberie
Rusland
Olofensing

Treinreis rusland

Op dinsdagavond ging het dan eindelijk beginnen. We werden opgehaald door Dimitrie die alles als een audiobandje ging vertellen. We treffen hier ook 2 andere nederlanders aan, die ook dezelfde treinreis gaan maken.
In de trein zitten wij samen met een andere nederlands meisje en een hele vriendelijke rus (not) in een coupe. We krijgen slippers en tandenborstel en een hele set met rommel tot schoenpoetsdoekjes aan toe. We settelen ons in de trein en gaan slapen. De volgende ochtend worden wij verrast met een ontbijt (een bakje met koekjes en jam). We zouden helemaal geen eten krijgen maar het zal... een paar uur later krijgen wij alweer het avondeten.... Het blijkt dat wij in een superluxe trein zitten met zelfs een tv in de coupe (ze draaien wel 3 keer dezelfde film per dag met russische taal eroverheen geplakt, maar het idee is leuk) Ons rus is niet zo heel gezellig en wij maar proberen om met de LP een beetje sociaal te doen, maar het mag allemaal niet baten. Met de andere nederlandse jongen bezoeken wij af en toe maar de restauratie want hij krijgt geen eten... heel vaag.
Af en toe is er een tussenstop en kunnen wij even luchten, want het is wel 30 graden in de trein pfffffff, buiten daalt de temperatuur per dag tot wel -20 bij de tussenverblijf in Irkoets. Tijdens de tussenstoppen komen van alle kanten oude vrouwtjes aangesneld met hun mandje met lekkernijen.. Ook wij proberen uitendelijk een keertje iets en het blijkt een eierpannekoek met vis en wij draaien ons gelijk om naar een kiosk met cola DRINKEN!!!!!!!!!!
In Irkoets gaan wij 2 nachtjes slapen bij het Baikalmeer (het grootste zoetwatermeer ter wereld). We komen aan om 6.30 en het vriest dat het kraakt. Het meer is warmer en bij zonsopgang zien wij ook het meer dampt, heel bijzonder. Maar je zou niet met Olof op stap zijn als er niet gedoken moest worden in het Baikalmeer. Buiten -23 en het meer 4 graden.
Zaterdag lopen wij eerst een stukje naar de markt waar wij gelijk weer een cafe induiken om te ontdooien, niet te geloven wat is het daar koud!!!! Op de terugweg warmen wij ons op in de homestay, het is nu heel verleidelijk om te gaan slapen aangezien we vandaag 5 uur vooruit zijn gegaan in de tijd. (in de trein hanteren ze de moskou tijd) Maar wij peppen ons op voor een wandeling naar een uitzichtpunt van waaruit je aan de overkant van het meer de bergtoppen met sneeuw kan zien.
Op de terugweg doen wij een restaurantje aan, waar olof het bekendje visje van het meer probeert, wel lekker. Ook neemt hij zalm kaviaar op een pannenkoek, maar dit is een minder groot succes. Ik hou het maar gewoon bij een beef syberian way, die erg goed te eten is.
S'avonds in de homestay ontmoeten wij nog een meisje uit nederland. En zetten eens flink de bloemetjes buiten in de locale karaoke bar. Onzetten lachen. En teveel bier en vodka hihihihi. We slapen pas om 4 uur en om 10 uur staat de moeke van de homestay op de deur te rammen voor het ontbijt. Olof trekt het niet en blijft liggen. Ik mik er een paar pannekoeken in en om 10.30 worden wij opgehaald voor de duik!!!
Om 12.30 liggen we dan eindelijk in het water. Ik met een lek droogpak en olof met mini vinnen. Maar het gaat dan ook allemaal niet zo soepel met een russische duikgids, die geen woord engels kan. Onder water zien we wat kleine bijzondere beestjes, maar verder is het niet heel bijzonder. De gids is pleite en wij zwemmen maar zelf wat rond. Bij bovenkomst vries ik bijna vast aan het trappetje, zo koud is het....De rest van de dag liggen we wat uit te brakken op de kamer, zodat wij om 2.50 in de nacht weer fris op pad kunnen naar de trein.
Nu vervolgen wij onze weg naar Mongolie die maar 1 dag en nacht zal duren. De grens bij Rusland duurt zo'n beetje 4 uur en we moeten formulieren invullen en er komt een beer van een vrouw even de coupe bekijken, maar wij mogen gelukkig het land verlaten.
De russen zijn een apart volkje. Soms behulpzaam, maar voornamenlijk heel nors.

Groet Ant en Olof

foto's komen later

Foto's

2b2ec.jpg
2b2ec.jpg
Olofensing
04c49.jpg
04c49.jpg
Olofensing
9a81f.jpg
9a81f.jpg
Olofensing