Siberie Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Trans Siberië Express - Rusland

Gepubliceerd: 18 jun 2012
0

Een van de spannendste treinavonturen ter wereld wacht in het binnenland van Rusland. Met de Trans Siberië Express verdwijn je in de leegte, waar sommige dingen — van geheime sovjetsteden tot een eenentwintigste-eeuwse Jezus — niet helemaal sporen...

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst Marina ter Woort, Fotografie Hanneke de Vries

Spoorloos in Siberië

Het begint door te dringen - we rijden al achthonderd kilometer over een legendarisch stuk spoor, waar tsaren, wereldreizigers en handelaren ons voorgingen. Na een nachtsprint over de beboste Oeralroute lijkt de stadsgekte van Moskou ver achter ons. We betreden mystiek Tatarstan, een gebied van onmetelijke bossen en steppen waar Nederland twee keer in past. Met hete koffie in de hand schuifel ik onhandig door de wagons. Op weg naar mijn ontbijtje: kaviaar. Wat een luxe. Terwijl nog niet eens zo gek lang geleden de Trans Siberië Express nog gelijk stond aan zelfkastijding. De epische, 9302 kilometer lange treinreis van Moskou naar de havenstad Vladivostok - door twee continenten en maar liefst zeven tijdzones - was berucht om zijn misselijkmakende wc’s en claustrofobische gemeenschappelijke slaapcabines. De gesloopte Russische passagiers, hun ogen rood van slaapgebrek en wodka, hingen van pure lamlendigheid uit hun raampjes.

Niks van dat alles in de twaalf blauwgelakte wagons van privétrein de Golden Eagle, waar wij nu in zitten. Olga, onze provodnika (traditionele Russische ‘treinstewardess’), schiet me te hulp. Toevallig een echte Tataarse. De enige in deze trein, want het meeste personeel komt uit Moskou, zegt ze. ‘Tataren zijn heel anders dan die materialistische Moskovieten.’ We vertellen haar dat we dat juist tijdens deze reis hopen te ontdekken, het Rusland buiten het kapitalistisch doorgeslagen Moskou, waar traditionele cultuur weggestopt lijkt onder een dikke laag westerse verf. ‘Dan zit je op de Trans Siberië Express gebeiteld’, belooft Olga. ‘Pas als je de trein in stapt en Europa verlaat, ontdek je het hart van Rusland. En dat is Aziatisch (...)

Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 31

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Rusland artikelen
Reisnieuws
7 landen die niet echt bestaan. Unieke reiservaring!

24 feb 2017, Buiten de gebaande paden treden? Met deze zeven landen die niet officieel worden erkend gaat dat zeker lukken!

0
Reisnieuws
Door: Tom Aussems
Stap in de auto en ga! 3x Avontuurlijkste autoreizen

24 jan 2017, Amazon Adventures zet avontuurlijke autoreizen uit aan of náár de andere kant van de wereld. Nieuw is de Transasia Classic, van Amsterdam naar China en terug! Om je een idee te geven… Dit staat er op de planning.

1
Reisnieuws
Wetenschappers onderzoeken krater in Siberië

23 nov 2014, In juni bleek er in Siberië een krater ontstaan te zijn in het gebied dat door locals 'The End of the World' wordt genoemd. Nu het winter is, kunnen wetenschappers de krater veilig betreden om te onderzoeken waar dit mysterieuze fenomeen plotseli...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.