Rode Plein

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het blauwe uurtje op het rode plein

Rode Plein,
Rusland


Het is zo bijzonder als je de 457 jaar oude Basiliuskathedraal op het Rode Plein voor het eerst ziet. De kerk ziet er in de avond, tijdens het blauwe uurtje, nog sprookjesachtiger uit dan overdag.
De negen koepels zijn eigenlijk negen aparte kerken, die tsaar Ivan de Verschrikkelijke in 1555 als dank aan God liet bouwen voor zijn overwinning op de Tartaren. Verschillende torens van de kerk werden gewijd aan heiligen op wier gedenkdagen belangrijke veldslagen plaatsvonden. Voor de Basiliuskathedraal staat een beeld van de 2 volksleiders; de koopman Minin en de vorst Pozjarski, die aan het hoofd van Kozakken, de Poolse troepen in 1612 uit Moskou verdreven. Minin probeert de gewonde Pozjarski weer tot actie te bewegen. Dit beeld stond eerder midden op het Rode Plein, maar werd in 1936 verplaatst op last van Stalin omdat het de parades te veel hinderde. Er bestonden om diezelfde reden plannen om ook de Basiliuskathedraal te slopen.
Toen ik de foto maakte, werden op het Rode Plein voorbereidingen getroffen voor de parades van 1 en 9 mei. Het hoofd van de kathedraal maakte zich daar zorgen over, want de voorbijrijdende tanks en overvliegende straaljagers veroorzaken trillingen die scheuren in de muren maken. Na de grote restauratie in 2012 ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan blijft dus onderhoud nodig, ook al omdat de trappen van de kathedraal slijten door de vele bezoekers.