Rusland image

Rusland



Reviews

Rusland
Europa
Peeky

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
10
Rusland Openluchtmuseum-van-taltsy
Wisseschout was hier 01 Jun 2019
De sovjet-unie bouwde een waterkrachtcentrale in de Angara rivier en zo ontstond een enorm stuwmeer. De vele oude gebouwen moesten worden verplaatst en zo ontstond in de jaren 60 een volkenkundig openluchtmuseum. Wij reden er met onze eigen camper ernaartoe. Maar er gaan ook excursies vanuit Irkoetsk ongeveer 60 km hiervandaan. Het is een uiteenlopende verzameling van houten huizen, fort, kerken, watermolens, schuren, houten yurts. Eerst loop je door een schitterend bos met veel uitleg over de gebruiken van de Siberische stammen die hier leefden. Er zijn restaurantjes en je kunt zelfs naar een strandje en zwemmen. In de winkels worden typische Russische dingen verkocht zoals huiden en bontmutsen. In de kerk waren ze Russische liederen aan het zingen. Wij betaalden ongeveer 3 euro p.p, Rij je nog 30 km verder dan sta je aan het Baikalmeer.
Highlight
  • Heerlijk eten en drinken.
  • Dichtbij het Baikalmeer.
  • Goedkoop
  • Erg rustig.
  • Veel bloemen waaronder orchideeën in het bos.
  • In mooie omgeving
  • Goede uitleg in het Engels.
  • Slechte weg ernaar toe
Review geplaatst op 2020-06-17
9
Rusland Novgorod
Marjolijn was hier 01 May 2019
Mei 2019 maakte ik een rondreis van Moskou naar Sint Petersburg, langs de steden van de “Gouden Ring”, een verzameling historische steden in een ring rond Moskou. Zou je vragen naar welke plaats ik nog wel een paar dagen terug zou willen, dan staat Suzdal op één, maar Novgorod is een goede tweede. Kleine kanttekening: we hadden mooi zonnig weer, dat scheelt natuurlijk in de beleving. Novgorod is de oudste stad van Rusland. Ryuriyk, of Rurik, aanvoerder van Zweedse Noormannen, vestigde hier een nieuwe stad, in het Russisch: Novgorod. De onderling verdeelde Slaven vroegen Rurik om hun leider te worden, en zo werd hij de grondlegger van wat nu Rusland en Oekraïne zijn, en stamhouder van het vorstengeslacht dat Rusland tot in de late middeleeuwen bestuurde. Sinds de stad Gorki haar oude naam Nizjni Novgorod terugkreeg heet Novgorod Novgorod Veliki, de grote. De stad werd in WO II verwoest, maar tegenwoordig beheerst het “kreml”, de citadel, weer trots de linkeroever van de rivier de Volkhov. Op de rechteroever was de handelskant, de overslagmarkt, en ook het vorstenhof van Yaroslav de Wijze.
Highlight
  • Ligt mooi aan rivier Volchov/Imenmeer
  • Compact stadshart aan weerszijden van rivier
  • Mooi ommuurd Kremlin
  • Binnen muren Kremlin veel te zien: Sofiakerk, museum, Millenniummonument
  • Rond Kremlin veel groen en zandstrandje
  • Boottochtjes mogelijk
  • Voldoende restaurants, soms met Engelstalig menu
  • Nog restjes Sovjetmentaliteit
Review geplaatst op 2020-02-22
9
Rusland Soezdal
Marjolijn was hier 30 Apr 2019
De Gouden Ring is een verzameling historische steden, in een halve ring ten oosten van Moskou. Het is steeds meer een bekende toeristische route, sinds de Russische historicus Yuri Bychkov in 1967 een reeks essays schreef over deze steden. Het meest aantrekkelijk is misschien wel Suzdal, dat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ik had er in elk geval graag nog wat meer tijd doorgebracht. Zelfs in de Sovjettijd durfden stadsontwikkelaars hier geen grote fabriekscomplexen en flats neer te zetten, waardoor Suzdal zijn authentieke karakter heeft weten te bewaren. Het is een soort levend openluchtmuseum, een rustige plaats (met bij de volkstelling van 2002 rond de 12000 inwoners), idyllisch gelegen aan de rivier de Kamenka, waarlangs kwistig een groot aantal historische gebouwen en complexen zijn gestrooid. Hoogtepunten tussen de vele bezienswaardigheden zijn het Sint Euphimiusklooster (Spaso Evfimiev), een groot weerklooster met een imposante vestingmuur, en het Kreml, de oude citadel met in het oude aartsbisschoppelijk paleis een fraai historisch museum en een museum voor Oudrussische iconen gevestigd. Maar je ziet in de houten huizen en de boerenmarkt ook nog iets van het dagelijks leven op het Russische platteland. Wij logeerden in hotel Sokol, een prettig hotel, een voormalig herenhuis van een koopmansfamilie, centraal gelegen. Schuin aan de overkant van het hotel, in de oude overdekte winkelgalerijen, zit een prima restaurant (kaart ook in Engels).
Highlight
  • compact, alles is te belopen
  • rustige plaats
  • mooi gelegen aan rivier Kamenka
  • veel bezienswaardigheden
  • UNESCO Werelderfgoed
  • dagelijks leven: houten huizen, markt
  • aanrader: hotel Sokol
  • goede restaurants/terrasjes
  • compact, maar je moet mobiel zijn
  • miste iets van OV of fietsverhuur
  • ga NU, voor het te toeristisch is
  • openingstijden niet altijd duidelijk
  • soms nog minder klantgericht, Sovjet-mentaliteit
Review geplaatst op 2019-08-03
9
Rusland
Abraham was hier 15 Mar 2018
Hier zit ik dan op het dakterras van het Palmyra Palace. Een alleraardigst hotel in Jalta. Van die Kalasjnikovs, lynchpartijen en treurnis is voorlopig niets te merken. Eerder het tegenovergestelde. De zon schijnt uitbundig, de Zwarte Zee glinstert uitnodigend, de palmbomen wuiven zachtjes in de wind. De maaltijd van verse steak en een nogal zoetig lokaal wijntje maken het vakantiegevoel compleet.   Ben net terug van een wandeling door het centrum van Jalta. Eerlijk gezegd, op het eerste gezicht leek het nogal op een Mediterrane badplaats. Ook hier een boulevard met winkels vol prullaria. Kermisachtige attracties. Terrassen, cafés, bars. Onder het toeziend oog van Lenin, dat dan weer wel. Zoals altijd en overal in Russische steden, kijkt hij stoer en streng vanaf zijn sokkel toe op het kapitalisme rondom. Om hem te treiteren hebben de lokale autoriteiten besloten recht voor zijn neus een McDonald’s te bouwen. Wellicht de reden dat hij behalve stoer en streng ook wat sikkeneurig kijkt. Overigens, de karakteristieke McDonald’s ‘M’ siert dan wel het straatbeeld, hier een Big Mac bestellen zit er niet in. De tent is gesloten. Als onderdeel van de Westerse sancties. Niet dat McDonald’s alle restaurants in heel Rusland heeft gesloten. Nee, natuurlijk niet. Dat zou te veel impact op het bedrijfsresultaat hebben. Alleen dit ene restaurant is gesloten. Dus moet ik de Krim zien te overleven zonder de consumptie van die ranzige burgertjes. Moet welhaast lukken.
Land
  • natuur
  • klimaat
  • vriendelijkheid bevolking
  • Avontuurlijk en spannend
  • Creditcard werkt niet
  • Geld pinnen lukt ook niet
  • Cash mee
  • Te avontuurlijk en te spannend?
Review geplaatst op 2018-03-15
8
Rusland Moskou
hedwig was hier 15 Mar 2018
Daar sta je dan midden op het Rode plein in Moskou net door de beroemde metrostations gedwaald. Zo bijzonder die ondergrondse stations met kroonluchters, reliëfs, beeldhouwwerken, mozaïeken en het prachtige marmer. Er is volop te zien in hartje Moskou. Heerlijk dwalen door de te bezoeken gebouwen en kerken van het Kremlin, je te verbazen over de mooie torens rondom het Rode Plein, de begraafplaats met uitbundige beelden en uitingen om leiders en kunstenaars te bezoeken, een kijkje te nemen in het mausoleum van Lenin, te genieten van de schatten van het Poesjkinmuseum of een opera bij te wonen in het Bolsjojtheater. En heb je nog niet genoeg van de Russische parels neem dan de nachttrein naar Sint Petersburg. Uitgerust sta je s morgens in de rij voor het wereldberoemde, prachtige museum De Hermitage.
Stad
  • je voelt je vrij in Moskou
  • altijd te weinig tijd voor al dat moois te be
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Rusland Olkhon Island
Aafke85 was hier 30 Apr 2017
Onverwacht een van de pareltjes tijdens onze reis met de Trans Mongolië Express. We hadden een tussenstop gepland bij het Baikalmeer om daar een trekking te gaan doen. Helaas waren de nationale parken gesloten door bosbranden. Wij zijn niet zulke stadsmensen en 4 dagen Irkoetsk zagen we daarom niet zitten. Uitwijken naar Olkhon Island is echt de beste beslissing van de reis geweest. Het eiland is echt een aanrader voor mensen die de Trans Mongolie Express gaan doen. De weg er naar toe was al een hele belevenis. In een afgeladen minibusje, bagage bovenop het dak, reden we in ongeveer 5 uur naar de veerpont, in 10 min sta je aan de overkant. Op het eiland, waar geen verharde wegen zijn, is het nog ongeveer 40 minuten rijden naar ons hostel. We overnachten in Nikita's guesthouse. Een prima overnachtingsplek centraal gelegen op het eiland. Van hieruit worden diverse dagtrips georganiseerd en op loopafstand is Shaman Rock, een prachtig uitzichtpunt. Wij waren hier 2 volle dagen, maar waren graag nog een paar dagen langer gebleven. De eerste dag hebben we een stuk gewandeld, prachtig en we kwamen bijna geen mensen tegen. De tweede dag zijn we met een georganiseerde tour naar het noordelijkste puntje van het eiland geweest. Onderweg maakten we veel stops om van het uitzicht te genieten. Je rijdt in zo'n echte Russische 4x4 bus en de groep is nooit groter dan 6 personen. Er zijn wel wat toeristen, maar bijzonder weinig en we zijn geen andere Nederlanders tegen gekomen. Heerlijk!
Regio
  • Prachtige natuur
  • Geen verharde wegen
  • Van de gebaande paden
  • Weinig toeristen
  • Toerisme in opkomst
Review geplaatst op 2017-06-18
10
Rusland
RoyanvanVelse was hier 31 Jan 2017
Gewoonweg, simpelweg: prachtig. Zeker in de koude wintermaanden ademt deze stad een heel bijzondere sfeer uit. Het Rusland van de tsaren vind je overal terug, in de gebouwen, in de musea. Er is opvallend weinig te zien over de tweede wereldoorlog. Wij hebben ook geen enkel moment een gevoel van onveiligheid gehad.
Land
  • Wereldgeschiedenis
  • Cultuur
  • Spekgladde trottoirs
Review geplaatst op 2017-11-19
10
Rusland
JosHaarman was hier 31 Aug 2016
Het Altaj gebergte geeft je een avontuur waarbij je dicht bij de ongerepte en wonderschone natuur staat, dagen kunt rondlopen zonder veel mensen tegen te komen en een goede kijk krijgt op het echte Rusland. Het gebergte doorkruist vier landen; Rusland, Mongolië, Kazachstan en China. Onze trip zijn we gestart vanuit Uts-Koksa, ter bereiken via hobbelwegen vanuit Novosibirsk, Rusland; op deze manier is de combinatie met de Trans-Mongolië Express makkelijk en kun je indien gewenst aansluiten bij een Russische groep hikers. Je moet wel bereidt zijn om een backpack te dragen en een goede conditie is een must; je draagt je eigen kleding, het hoognodige eten en je tent op je rug. De natuur biedt de nodige snacks; thee van verschillende kruiden, (bos)bessen om aan te sterken en denneappels vol met energierijke pitten. De lokale Russen leggen je graag uit wat de natuur te beiden heeft. Het bereiken van elke plek geeft een enorme voldoening, de schitterende meren, kraakheldere rivieren en de mythische Belukha berg zijn het dragen van je eigen spullen helemaal waard. Na een lange dag hiken, hout sprokkelen, vuur maken en koken kun je de dag afsluiten met een glaasje Vodka bij het knisperende kampvuur om de volgende ochtend wakker te worden naast de mooie meren en met uitzicht op besneeuwde bergtoppen. Een trip in de Altaj toont je hoe dicht de Russen bij de natuur staan, dat je weinig spullen nodig hebt en het meer dan schitterende gebergte!
Land
  • Eén met de natuur
  • Russische cultuur
  • Buiten de gebaande paden
  • Fantastisch gebergte
  • Schitterende meren
  • Interactie met Russen
  • Russen kunnen écht doorlopen!
Review geplaatst op 2017-02-12
8
Rusland
Markmywords was hier 31 Oct 2015
Laat je niet omver lullen door mensen die beweren dat russen stugge lui zijn. Hoewel, gezien de vrijbuiters hier zullen de meesten van jullie wel weten dat stigma's er eenmaal zijn om hun ongelijk te bewijzen. Moskou is een prachtige stad en de mensen daar zijn erg behulpzaam.
Land
  • Mooie stad
  • Vriendelijke mensen
  • Authenthieke cultuur
  • Tja.. minpunt... Men spreekt weinig Engels.
Review geplaatst op 2017-03-28
8
Rusland Moskou
Markmywords was hier 31 Oct 2015
Laat je niet omver lullen door mensen die beweren dat russen stugge lui zijn. Hoewel, gezien de vrijbuiters hier zullen de meesten van jullie wel weten dat stigma's er eenmaal zijn om hun ongelijk te bewijzen. Moskou is een prachtige stad en de mensen daar zijn erg behulpzaam.
Stad
  • Mooie stad
  • Vriendelijke mensen
  • Authenthieke cultuur
  • Tja.. minpunt... Men spreekt weinig Engels.
Review geplaatst op 2017-03-28
9
Rusland
Hier zit ik dan op het dakterras van het Palmyra Palace. Een alleraardigst hotel in Jalta. Van die Kalasjnikovs, lynchpartijen en treurnis is voorlopig niets te merken. Eerder het tegenovergestelde. De zon schijnt uitbundig, de Zwarte Zee glinstert uitnodigend, de palmbomen wuiven zachtjes in de wind. De maaltijd van verse steak en een nogal zoetig lokaal wijntje maken het vakantiegevoel compleet.   Ben net terug van een wandeling door het centrum van Jalta. Eerlijk gezegd, op het eerste gezicht leek het nogal op een Mediterrane badplaats. Ook hier een boulevard met winkels vol prullaria. Kermisachtige attracties. Terrassen, cafés, bars. Onder het toeziend oog van Lenin, dat dan weer wel. Zoals altijd en overal in Russische steden, kijkt hij stoer en streng vanaf zijn sokkel toe op het kapitalisme rondom. Om hem te treiteren hebben de lokale autoriteiten besloten recht voor zijn neus een McDonald’s te bouwen. Wellicht de reden dat hij behalve stoer en streng ook wat sikkeneurig kijkt. Overigens, de karakteristieke McDonald’s ‘M’ siert dan wel het straatbeeld, hier een Big Mac bestellen zit er niet in. De tent is gesloten. Als onderdeel van de Westerse sancties. Niet dat McDonald’s alle restaurants in heel Rusland heeft gesloten. Nee, natuurlijk niet. Dat zou te veel impact op het bedrijfsresultaat hebben. Alleen dit ene restaurant is gesloten. Dus moet ik de Krim zien te overleven zonder de consumptie van die ranzige burgertjes. Moet welhaast lukken.
Land
  • natuur
  • klimaat
  • vriendelijkheid bevolking
  • Avontuurlijk en spannend
  • Creditcard werkt niet
  • Geld pinnen lukt ook niet
  • Cash mee
  • Te avontuurlijk en te spannend?
Review geplaatst op 2016-10-19
8
Rusland
Daar sta je dan midden op het Rode plein in Moskou net door de beroemde metrostations gedwaald. Zo bijzonder die ondergrondse stations met kroonluchters, reliëfs, beeldhouwwerken, mozaïeken en het prachtige marmer. Er is volop te zien in hartje Moskou. Heerlijk dwalen door de te bezoeken gebouwen en kerken van het Kremlin, je te verbazen over de mooie torens rondom het Rode Plein, de begraafplaats met uitbundige beelden en uitingen om leiders en kunstenaars te bezoeken, een kijkje te nemen in het mausoleum van Lenin, te genieten van de schatten van het Poesjkinmuseum of een opera bij te wonen in het Bolsjojtheater. En heb je nog niet genoeg van de Russische parels neem dan de nachttrein naar Sint Petersburg. Uitgerust sta je s morgens in de rij voor het wereldberoemde, prachtige museum De Hermitage.
Land
  • je voelt je vrij in Moskou
  • altijd te weinig tijd voor al dat moois te be
Review geplaatst op 2016-09-23
9
Rusland
Steemansnick was hier 31 May 2015
Met de nachttrein! Mijn verwachtingen qua luxe en comfort waren hoog gespannen, zeker daar ik een liefhebber ben van nachttreinen. Wel... dat viel tegen. Het rek waarvan ik dacht dat het voor mijn koffer was, bleek mijn bed te zijn. Op zich geen probleem, we drinken een paar biertjes en dan zou ik goed slapen. Eens aangekomen over Nevski Prospekt gewandeld, vergelijkbaar met De Meir in Antwerpen maar in marathonformaat. Het eerste wat opvalt is dat St. Petersburg mooier en properder is dan Moskou. De afstanden blijven wel gigantisch. We zien ook het bekende Dvortsovaya Square waar ’s ochtends nog niet veel volk te bespeuren valt en het Hermitage Museum van Peter De Grote. We nemen de licht-aan-licht-uit metro welke ik niet zou aanraden voor iemand met epilepsie, maar verplaatsen ons in St. Petersburg vooral te voet. Hier zijn zoveel mooie plekken, bezienswaardigheden, musea... dat we verplicht zijn keuzes te maken. Naar Kunstkamera, het Peter de Grote-museum voor antropologie en etnografie. We zien parken, kerken, pleinen, boten,… Bezoeken de Van Gogh tentoonstelling en gaan naar de Izaäkkathedraal welke een spectaculair uitzicht heeft over de stad. Een attractie die elke avond veel volk trekt is het openen van de bruggen. De locals zijn bijna beledigd als ze merken dat ik niet echt onder de indruk ben van een brug die opent. Ik zwijg en drink mijn koffie. Onze gids zet ons af aan het station, we nemen afscheid en ik kruip op tijd in mijn bagagerek terug naar Moskou.
Land
  • echt wel leuke mensen
  • geweldige stad
  • bezienswaardigheden en gebouwen
  • nightlife
  • afstanden
Review geplaatst op 2016-09-20
9
Rusland Sint Petersburg
Steemansnick was hier 31 May 2015
Met de nachttrein! Mijn verwachtingen qua luxe en comfort waren hoog gespannen, zeker daar ik een liefhebber ben van nachttreinen. Wel... dat viel tegen. Het rek waarvan ik dacht dat het voor mijn koffer was, bleek mijn bed te zijn. Op zich geen probleem, we drinken een paar biertjes en dan zou ik goed slapen. Eens aangekomen over Nevski Prospekt gewandeld, vergelijkbaar met De Meir in Antwerpen maar in marathonformaat. Het eerste wat opvalt is dat St. Petersburg mooier en properder is dan Moskou. De afstanden blijven wel gigantisch. We zien ook het bekende Dvortsovaya Square waar ’s ochtends nog niet veel volk te bespeuren valt en het Hermitage Museum van Peter De Grote. We nemen de licht-aan-licht-uit metro welke ik niet zou aanraden voor iemand met epilepsie, maar verplaatsen ons in St. Petersburg vooral te voet. Hier zijn zoveel mooie plekken, bezienswaardigheden, musea... dat we verplicht zijn keuzes te maken. Naar Kunstkamera, het Peter de Grote-museum voor antropologie en etnografie. We zien parken, kerken, pleinen, boten,… Bezoeken de Van Gogh tentoonstelling en gaan naar de Izaäkkathedraal welke een spectaculair uitzicht heeft over de stad. Een attractie die elke avond veel volk trekt is het openen van de bruggen. De locals zijn bijna beledigd als ze merken dat ik niet echt onder de indruk ben van een brug die opent. Ik zwijg en drink mijn koffie. Onze gids zet ons af aan het station, we nemen afscheid en ik kruip op tijd in mijn bagagerek terug naar Moskou.
Stad
  • echt wel leuke mensen
  • geweldige stad
  • bezienswaardigheden en gebouwen
  • nightlife
  • afstanden
Review geplaatst op 2016-09-20
8
Rusland Moscow
RobHoekstra was hier 28 Feb 2014
Een van de meest indrukwekkende pleinen waar ik heb rondgelopen is dit rode plein. Enorm qua oppervlakte en omringd door indrukwekkende sprookjesgebouwen. Hier kun je gemakkelijk een volle dag besteden. Ook in de nacht kan ik een bezoekje aanbevelen. De meeste mensen liggen dan op een oor wat ervoor zorgt dat je het immense plein maar met een paar andere kroegenlopers en een paar bloedfanatieke fotografen hoeft te delen. De verlichte kathedraal tegen een pikzwarte achtergrond heeft best wel een beetje indruk op me gemaakt die nacht.
Regio
  • Indrukwekkende gebouwen
  • Veel te zien voor weinig geld
  • Op elk moment van de dag te bezoeken
  • Ijskoud in de winter
  • Best een stukje fietsen
Review geplaatst op 2016-11-08