Rusland foto's & tips

'434052' door corriedewinter '434052' door corriedewinter

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Een sprookje?

corriedewinter

Ook Sint Petersburg heeft een sprookjeskathedraal, de Opstandingskerk, of de kerk van de Verlosser op het bloed. Deze kerk is gebouwd op de plaats waar een bom naar tsaar Alexander II werd gegooid. De tsaar stierf enkele uren later en zijn zoon Alexander III liet de kerk in 1883 aan het Gribojedovkanaal ter gedachtenis aan zijn vader bouwen. De bouw duurde 24 jaar. In 1930 werd de kerk net als vele andere religieuze gebouwen, door de Sovjetautoriteiten gesloten. Gelukkig is hij in 1997 na een grondige restauratie heropend. De gevels zijn met mozaïeken versierd, de koepels zijn geglazuurd. Het sprookjesachtige vind je vooral binnenin de kathedraal. De wanden en koepels zijn volledig met mozaïeken bedekt en de vloer is van kostbaar marmer (zie volgende foto).

'459514' door corriedewinter '459514' door corriedewinter

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

The devil wears Prada

corriedewinter

Dit zou zomaar een opname is voor The devil wears Prada 2 kunnen zijn. De druk bellende dame met rode lippen, zonnebril en hoge hakken, volgens de laatste mode gekleed, speelt dan Miranda Priestly, de keiharde hoofdredacteur van het modeblad Runway. Priestly is een ramp om voor te werken. Ze eist dat iedereen voor haar in de houding springt en aan haar wensen voldoet als ze maar met haar vingers knipt. Haar tweede assistente Andy Sachs heeft het er moeilijk mee, maar houdt vol. Een heerlijke film met Meryl Streep in de hoofdrol.

'187578' door pensionado '187578' door pensionado

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Kerk vd Verlosser op.

pensionado

De spectaculaire Kerk van de Verlosser op het Bloed in Sint Petersburg is gebouwd op de plaats waar een bom naar tsaar Alexander II werd gegooid. De tsaar stierf enkele uren later in het Hermitage paleis. Zijn zoon tsaar Alexander III gaf in 1883 opdracht tot de bouw van deze kleurrijke kerk. De voltooiing van de bouw vergde bijna 25 jaar. Van binnen zijn de wanden en koepels van top tot teen met schitterende mozaïeken bedekt. De vloer, de iconostaas en het baldakijn zijn van kostbare mineralen vervaardigd: jaspis, rhodoniet, porfier en Carara marmer. Ook op de gevel prijken mozaïeken; de uivormige koepels op de torens zijn met juweliersglazuur versierd.

'515658' door corriedewinter '515658' door corriedewinter

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Op de fiets in Sint..

corriedewinter

In Sint Petersburg zie je niet zoveel fietsers, het merendeel van de bevolking maakt gebruik van de auto of het openbaar vervoer. De wegen zijn breed en druk, er zijn nauwelijks fietspaden. Toch is een fietstocht wel te doen. De Euroroute R1 van Arnhem naar Berlijn tot in St. Petersburg is de enige Nederlandstalige fietsroute die tot in Rusland voert. De Europafietsers brengt een brochure uit over deze route, je moet wel 7 weken de tijd hebben. Dit jongetje heeft een prachtige plek gevonden om met zijn fiets te spelen. Fantastisch om naar beneden te rijden zonder trappen. Gelukkig heeft hij een (verplicht) helmpje op.

'518174' door Sambroekman '518174' door Sambroekman

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Een winteravond op he

Sambroekman

Het sfeervolle Rode Plein in Moskou is in het avondlicht nog een tikkie aantrekkelijker. De sneeuwval tovert het geheel om in een sprookjesachtig en kleurrijk decor.

'154258' door suzannehulsbos '154258' door suzannehulsbos

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Mooi maar wel koud in

suzannehulsbos

Mooi maar wel koud in Siberie in de zomer. Heel veel regen... Vlak bij de grens met Mongolie, in het Altai gebergte.

'505121' door pensionado '505121' door pensionado

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Huis van Tolstoj (3)

pensionado

Het meest interessante van de vele vertrekken in het grote houten winterverblijf van graaf Lev Tolstoj is diens ruime, maar sober ingerichte werkkamer. Het is een hoekkamer op de bovenverdieping achter in de gang voorbij de grote salon waar gasten ontvangen werden. Tolstoj's schrijfbureau staat er alsof hij het net verlaten heeft. Zijn pennen liggen op het blad samen met inktpot en inktkussen. Twee kaarsen verlichten zijn bureau. In plaats van toe te geven dat hij bijziend was, zaagde hij stukken van de poten van zijn stoel om dichter op het papier te zitten. Hier schreef hij zijn laatste grote roman Opstanding die tot zijn excommunicatie leidde. Het huis werd al in 1921 in opdracht van Lenin tot museum gemaakt en is daardoor bewaard in de staat waarin Tolstoj en zijn gezin het bewoonden.

'392530' door MoniquevEvE '392530' door MoniquevEvE

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Zomerpaleis Katherina

MoniquevEvE

Veel paleizen, zo ook in het oude tsaren-stadsdeel, bij St. Petersburg worden in oude glorie gerestaureerd. Niet alles wat blinkt is goud... Hier betreft het een zomerpaleis van de 2e de vrouw van Peter de Grote.

'268867' door SaskiaG '268867' door SaskiaG

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Smolny klooster

SaskiaG

Hier zie je de kathedraal, wat het mooiste gedeelte is van het hele complex. Aan weerszijden van de kathedraal staan de kloostergebouwen ( nu niet op de foto). Tsarine Elisabeth stichtte het klooster, waar jonge adelijke vrouwen moesten worden onderwezen. Het werd in 1748 ontworpen door Bartolomeo Rastrelli.

'139748' door janlodewijks '139748' door janlodewijks

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Rode Plein

janlodewijks

Het Rode Plein bij nacht, het hoogtepunt van Moskou, 700 meter lang en 130 meter breed. De naam Rode Plein bestaat al sinds de 17e eeuw. Rood betekent namelijk ook mooi in het Russisch. Aan dit indrukwekkende plein ligt het o.a. het Kremlin (links) dat vanouds de zetel van de regering is en het meest bekende bouwwerk: de Basiliuskathedraal(rechts). Zie voor uitstapjes de TIP

'515618' door sidonius '515618' door sidonius

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Winter in Sint...Pete

sidonius

Het sneeuwt ineens op deze site.... buiten lijkt het lente. Een aanrader als je van winters en romantisch houdt, is een stedentrip naar Sint Petersburg in de winter. De rivier de Neva is grotendeels bevroren (zie foto), de Hermitage ligt er prachtig bij aan de oever. Ook de kanalen die de stad zo kenmerken en gebaseerd zijn op het stadsplan van Amsterdam, zijn bevroren en besneeuwd. Mensen in bontjassen en de Russische bontmutsen in de straten. Zo stelde ik mij Sint Petersburg voor en het kwam uit, in februari 2013. Tip: de Hermitage was erg rustig in deze tijd van het jaar, en een aanrader is het bijwonen van een balletvoorstelling (of andere voorstelling) in het kleine en intieme Hermitage theater. Te vinden in de Hermitage, ingang aan de Nevakade (op de foto links ergens in het midden).

'522552' door JannavEek '522552' door JannavEek

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Nicolaaskathedraal

JannavEek

Ondanks de vrieskou verkennen we de stad grotendeels lopend. We gaan vaak ergens naar binnen voor een warme drank, of een kerk in. In deze elegante kathedraal is een (orthodoxe) mis bezig, daar blijven we even kijken. De Kathedraal van de Heilige Nicolaas is één van de acht kerken van Sint-Petersburg die gedurende de Sovjet-periode niet werd gesloten of gesloopt. De kerk is speciaal voor de zeelieden gebouwd die vanuit Sint Petersburg uitvoeren. Dit was ten tijde van Peter de Grote. De kerk werd gewijd aan de heilige Nicolaas, beschermheilige van de zeelieden. Op instigatie van tsarina Catharina II werd de kerk officieel een marinekathedraal. De belangrijkste reliek is een Griekse icoon van de heilige Nicolaas van Myra uit de 17e eeuw.

'491893' door MKamman '491893' door MKamman

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Le Corsaire @ Bolshoi

MKamman

Le Corsaire betekent 'de piraat' en vertelt het verhaal van de piraat 'Conrad' die over woeste zeeën reist om zijn harem vriendinnetje 'Medora' te redden. Ik heb de mooie ervaring mogen hebben om dit ballet te zien in het Bolshoi theater in Moskou. Als je ooit naar Moskou gaat, ga dan zeker naar een ballet of opera toe. Het is niet goedkoop (wij betaalden voor redelijk ok plekken €129 pp) maar het is de 3.5 uur meer dan waard. Het klinkt lang, maar na iedere akte heb je even pauze. Ik was met drie vriendinnen en het was één van de hoogtepunten van onze trip naar Moskou!

'163620' door manuela '163620' door manuela

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Bloedkerk

manuela

De Opstandingskerk van Onze Heiland wordt ook wel de Kerk van de Verlosser op het Bloed genoemd, omdat deze is gebouwd op de plaats waar tsaar Alexander II werd vermoord. Deze kerk in oud Russische stijl is van binnen van onder tot boven prachtig versierd met mozaieken. Een echte must-see in St. Petersburg!

'434099' door corriedewinter '434099' door corriedewinter

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Onvoorstelbaar...moza

corriedewinter

Zoals beloofd laat ik jullie het verbazingwekkende interieur van de Opstandingskerk zien, die is gebouwd ter nagedachtenis aan Tsaar Alexander II, die op deze plek werd vermoord. Het gebouw is nooit als kerk gewijd, er worden alleen diensten gehouden op de sterfdag van de tsaar. Wat je hier ziet zijn dus geen fresco’s. Voor de voorstellingen is 7000 m2 marmer gebruikt en er zijn meer dan 20 verschillende kostbare Russische mineralen toegepast. De beeltenissen zijn gebaseerd op schilderijen van bekende artiesten uit de 19e eeuw, zoals Nikolai Bruni. In de koepel zijn Christus en de apostelen afgebeeld en op de muren en pilaren zie je Bijbelse taferelen of heiligen. Je kijkt je ogen uit; om alles in detail te bekijken is de vergroting mooier.

'459924' door corriedewinter '459924' door corriedewinter

RuslandMoskou

RuslandMoskou

The young ones in...M

corriedewinter

Dit meisje ziet er lekker stoer uit, maar ze doet geen vlieg kwaad. Ze poseert voor een muur vol graffiti; er mag vrij gespoten worden. Het verbaast me wel, zoiets had ik in Moskou niet verwacht. Ik moet denken aan de anarchistische tv film 'The Young Ones' uit 1986. De zoete liedjes van Cliff Richard uit de oorspronkelijke film uit 1961 werden bij deze comedy samen met hem door de nieuwe Young Ones ingezongen. Kijken? https://www.youtube.com/watch?v=0P_hCbORq_s "Living Doll' stond wel 10 weken in de Top 40!

'164411' door manuela '164411' door manuela

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Met dank!

manuela

Nog een mooie mozaiekfoto van de binnenkant van de "bloedkerk", als dank voor alle aardige reacties die ik heb gekregen op mijn verkiezing tot RR van de week. Ontzettend bedankt allemaal. Niet alleen voor de reacties nu, maar zeker ook voor alle reacties, opmerkingen en waarderingen bij mijn foto's! Ik hoop dat er nog vele zullen mogen volgen!

'292060' door leonvanmaenen '292060' door leonvanmaenen

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Ondergrondse...museum

leonvanmaenen

Het metrostation Mayakovskaya is een van de mooiste van Moskou en is genoemd naar de Oekraïense dichter Mayakovsky. Het interieur doet heel modern aan maar komt uit de Stalinistische periode, 1938. In de Russische hoofdstad kun je de hele dag in de metro rondreizen om alleen al het interieur te bewonderen. Het ene station is nog mooier dan het andere.

'413924' door enroute2 '413924' door enroute2

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Onbekend maakt bemind

enroute2

Soms zie je vanuit het vliegtuig landschappen onder je door glijden die je zo nieuwsgierig maken dat je onderweg wel even uit zou willen stappen om een kijkje te nemen. Over zo'n streek of land zit ik dan vaak ook een tijdje te mijmeren. Terug van Tokio naar Amsterdam vlogen we over het ijzige en desolate Siberie, met hier op de foto een vlakte die onderbroken wordt door een bevroren rivier met een paar eilandjes erin. Ik vond het een vreemd maar mooi landschap. (uitvergroot een stuk scherper)

'522439' door JannavEek '522439' door JannavEek

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Beklim de...Izaäkkath

JannavEek

Het is -15° op onze eerste morgen in Sint-Petersburg wanneer we het Izaäkplein op komen lopen, maar de Izaäkkathedraal doet ons de kou deels vergeten. Het is een prachtige kathedraal met een interieur van ongekende schoonheid. De schilderingen, mozaïeken, glas in loodramen. Het ingelegde goud. We kopen een gecombineerd kaartje voor de kerk én klim naar boven van 200 treden naar de koepel. Daar is namelijk de enige plek in de stad met 360 graden panoramisch uitzicht. We genieten van het prachtige uitzicht over onder andere de Admiraliteit, het Paleisplein met de Hermitage, de bevroren Neva met haar bruggen. Betoverend romantisch Sint-Petersburg in de winter maar ook snoeikoud. En de stad is niet zonder smog zoals je ziet. De volgende dag zou het (veel) gaan sneeuwen. Adres: Isaakievskaya Pl. 1 Openingstijden: 10.30 – 18.00 (woensdag gesloten) Toegangsprijs: 250 roebel (voor de zuilengang 150 roebel extra)

'456784' door corriedewinter '456784' door corriedewinter

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Bolshoi theater

corriedewinter

Rusland is veel in het nieuws, de roebel keldert, men doet massaal inkopen; morgen kan alles anders zijn. Toch gaat het gewone leven door; er zijn prachtige balletvoorstellingen in het Bolshoi theater dat je hier ziet. Wij waren hier in mei en hadden geen tijd om dit theater te bezoeken. Nu gaan we dit virtueel doen, namelijk in bioscoop Pathe Den Haag. 'Live in High Definition digital projection' is een topproductie van het het Bolshoi Ballet. De balletten worden speciaal voor de bioscoopschermen met tien camera's gefilmd in HD, met 5.1 Sound. Met geavanceerde transmissietechnieken worden de voorstellingen per satelliet live de wereld over gestraald.

'523394' door corriedewinter '523394' door corriedewinter

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Dwalen door de...herm

corriedewinter

We lopen hier door een van de gangen van het staatsmuseum de Hermitage, gevestigd in het oude paleiscomplex van tsaren en tsarina’s aan de rivier de Neva in St.-Petersburg. Het hart van de Hermitage wordt gevormd door het imposante Winterpaleis, ontworpen door Francesco Bartolomeo Rastrelli voor keizerin Elisabeth, uit 1762. Twee jaar later liet tsarina Catharina de Grote er een klein paviljoen aan vast bouwen. Ze noemde dit de Hermitage (later Kleine Hermitage), de kluizenaarshut. Het museum herbergt een enorme collectie, er zijn satellietmusea, zoals in Amsterdam, maar het grootste deel van de verzameling is in depots opgeslagen. Wij hebben dus ook maar een gedeelte gezien en nog steeds beleef ik veel plezier aan de website van de hermitage, waar je virtueel wandelt door het museum, kunstwerken rustig bekijkt en informatie opdoet over kunst die anders in het depot blijft. Zelf kijken? www.hermitagemuseum.org De informatie wordt gegeven in het Russisch en het Engels.

'491602' door MKamman '491602' door MKamman

RuslandMoskou

RuslandMoskou

St. Basil's detail

MKamman

De gekleurde uiendakjes van de St. Basil's Kathedraal hebben op de één of andere manier een magische werking op mij. Ik heb ze in alle hoedanigheden mogen zien, tijdens het blauwe uurtje, 's avonds, tegen strakblauwe lucht, en het blijft maar intrigeren. Het is dan ook niet voor niets één van de bekendste bouwwerken in Moskou!

'552635' door RoyanvanVelse '552635' door RoyanvanVelse

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

De Verlosser op het..

RoyanvanVelse

Op de plek waar in 1881 de Russische tsaar Alexander II werd vermoord tijdens een bomaanslag, verscheen in opdracht van zijn zoon en opvolger de kerk van de Verlosser op het Bloed. De buitenkant van dit gebouw is al erg bijzonder en gekleurd, maar de binnenkant is zeker zo fenomenaal. 7500 meter aan fijne mozaïeken bedekken de wanden en de koepels. De kerk heeft zwaar te lijden gehad onder het 900 dagen durende beleg van de Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog. De restauratie is pas 20 jaar geleden afgerond. Het gebouw doet geen dienst meer als kerk, maar als museum.