Novosibirsk

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Eén van de laatste...

Novosibirsk,
Rusland


Dieren moeten uiteraard gefotografeerd worden in hun natuurlijke habitat! Want daar horen ze. Maar wat nu als dieren bijna geen natuurlijk habitat meer hebben? Dat geldt voor deze amoerluipaard.

Iedereen kent natuurlijk de schattig uitziende pandas of orang-oetans, waarvan er nog een paar duizend in het wild voorkomen, maar van deze luipaard komen volgens schattingen nog slechts 70 exemplaren in het wild voor in een klein gebied in het verre oosten van Rusland. Deze diersoort valt dan ook in de categorie: ‘ernstig bedreigd (kritiek)’, de hoogste categorie die wordt toegewezen voordat ze als ‘uitgestorven in het wild’ gekenmerkt worden. Gelukkig zijn er nog ongeveer 300 luipaarden in dierentuinen wereldwijd, waaronder in de dierentuin van Novosibirsk, waar door middel van fokprogramma’s tussen dierentuinen hard gewerkt wordt om de populatie niet te laten uitsterven. Kijkend naar deze prachtige dieren is het bizar om te realiseren dat we ze als mensen bijna tot uitsterven hebben gebracht door op ze te jagen en het verkleinen van hun leefomgeving. Het geeft ineens een nieuwe bewustwording over de wereld waarin we leven. We proberen nu uit alle macht de luipaarden te behouden, en dat is hopelijk niet te laat.

De dierentuin van Novosibirsk heeft niet alleen deze bedreigde soort, maar ook Perzische luipaarden, Siberische tijgers, witte Bengaalse tijgers, orang-oetans, Stellers zeearenden, en Japanse kraanvogels. Het is naast één van de grootste dierentuinen in Rusland dan ook een belangrijk wetenschappelijk instituut.

Ondanks dat ik ook vind dat dieren niet in kooitjes horen, is de dierentuin van Novosibirsk een tip waard te vermelden en mocht je in de buurt zijn, ga zeker. De de entree naar het park is omgerekend slechts 3 euro(!) en je ziet een varieteit aan prachtige dieren in een mooi aangelegd en onderhouden omgeving.



Ter aanvulling: het verblijf van de luipaard was een stuk groter dan te zien is op de foto. Deze stam op een verhoging lag in een uitbouw van grote verblijf.